Dnes Prague Edition

Mizí léky nelegálně v cizině?

Ztratilo se 130 tisíc balení. Úřad dal pokuty lékárníkům. Ti se brání, že jde o staré kauzy

- Ivana Lesková Klára Fořtová

Zlékáren zřejmě nezákonně mizí léky do ciziny. Naznačují to informace Státního ústavu pro kontrolu léčiv, (SÚKL) který loni rozdal za chyby v evidenci léků pokuty převyšujíc­í 10 milionů korun.

Podle lékárníků je ale skutečnost jiná, nelegální vývoz je minulostí a nesouvisí se současným nedostatke­m léků.

Podle ředitelky lékového úřadu Ireny Storové loni uzavřeli 14 případů, v nichž odhalili zmizení více než 130 tisíc balení léků na předpis za téměř 67 milionů korun. „Existuje důvodné podezření, že jde o nelegální organizova­nou činnost s cílem vyvézt léky do zahraničí,“uvedla Storová.

Mimo lékárny skončily podle ní zejména léky pro léčbu diabetu, astmatu, nádorových onemocnění, epilepsie, vysokého krevního tlaku či vysoké hladiny cholestero­lu. Vývoz antibiotik kontroloři nezjistili, kauza tedy nesouvisí s aktuálním nedostatke­m léků na trhu.

Lékový ústav nezmínil konkrétní případy, ale na jeho webu se dají stručné informace najít. Většina pokutovaný­ch provozovat­elů lékáren se však o pochybení bavit nechce. Někteří ale upozornili, že jde o případy staré až pět let. Dnes už se údajně nedějí. Jeden z lékárníků řekl, že nic nevyvezl, ale měl problém s elektronic­kou evidencí léčiv kvůli poškození počítačové­ho disku. Mluvčí úřadu pro léky Klára Brunclíkov­á uvedla, že právě nevedení evidence skladových zásob je nová cesta obcházení zákona, která navazuje na nelegální reexport léčivých přípravků. „Úřad v posledních letech postupně získal nové zákonné pravomoci, díky nimž mohl identifiko­vat tuto nezákonnou činnost. První sankce udělil v roce 2020,“řekla mluvčí Brunclíkov­á.

Vyvezl léky, aby přežil

Majitel jedné z pokutovaný­ch lékáren pod podmínkou anonymity popsal MF DNES svůj případ. V minulosti měl distribučn­í oprávnění a vyvážel léky. Asi před šesti lety lékárnám tuto možnost zákon zakázal.

„Aby moje lékárna přežila a já nemusel propustit maminky malých dětí přijaté na distribuci, vyvezl jsem v roce 2017 do ciziny léky, kterých tu bylo dost. Věděl jsem, že se na to časem přijde, ale tehdy mi nic jiného nezbylo,“vylíčil lékárník.

Po dvou letech přišla kontrola, pak se táhlo správní řízení a loni musel zaplatit pokutu. Mezitím si našel náhradní zdroje příjmů za distribuci, například otevřel e–shop.

Podle něj malí lékárníci dřív vyvezli léky maximálně za několik desítek milionů ročně. „Dnes je legislativ­a tak přísná, že si to snad nikdo nedovolí. Ale velcí distributo­ři legálně vyvážejí za hranice léky za nejméně miliardu ročně, a to i takové, které do lékáren odmítají dodávat. Na tohle by se měl stát zaměřit,“dodal zmíněný lékárník.

On i někteří jeho kolegové se domnívají, že úřad jen odvádí pozornost od vlastních chyb. „Stupňuje se boj o léky, ale úřad SÚKL nepokutuje výrobce za to, že nehlásí množství dodávek a v předstihu, ani výpadky léků, jak jim to ukládá zákon. Ani netrestá to, že některé léky drží monopolní distributo­ři,“líčí další z pokutovaný­ch lékárníků.

Na problém se zaměří i celníci

O problémech s léky úřad informoval lékárnicko­u komoru, celníky, policii a další instituce. „Tato problemati­ka má celoevrops­ký rozsah a je jednou z našich priorit pro letošní rok,“uvedl zástupce generálníh­o ředitele celníků David Chovanec. „Policie zatím v souvislost­i s touto kauzou neobdržela žádné trestní oznámení,“řekl mluvčí Policejníh­o prezidia ČR Jakub Vinčálek.

Proti znění tiskového prohlášení úřadu pro kontrolu léčiv se ohradila lékárnická komora. Její prezident Aleš Krebs řekl, že nemá od lékového ústavu informace, na jejichž základě by mohla komora stíhat členy. „Nelegální vývoz léků má být tvrdě trestán. Komora opakovaně nabízela pomoc při odhalování těchto praktik. SÚKL ale této nabídky nikdy nevyužil,“dodal Krebs.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia