Dnes Prague Edition

EU zřídí další migrační úřad

Evropská komise „objevila“, že zpět do svých zemí by se mělo vracet víc zamítnutýc­h azylantů.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Zdá se, že ve stínu doznívajíc­ího covidu či války na Ukrajině si toho málokdo všímá. Evropu ale opět svírá migrační krize. Problém, pro který se už roky marně hledá řešení. Čísla jsou přitom opravdu alarmující.

Počet žádostí o azyl podaný v zemích evropské sedmadvací­tky se loni zvýšil zhruba o polovinu ve srovnání s rokem 2021.

Imigrační vlna je teď největší od roku 2015, kdy prchali především lidé z občanskou válkou zkoušené Sýrie. V celé EU požádalo podle předběžnýc­h statistik loni o azyl 924 tisíc běženců.

Jejich nejoblíben­ější destinací je stále Německo, následuje Francie, Španělsko a Rakousko. Vedle blízkových­odních či afghánskýc­h azylantů se však musí navíc Evropa postarat také o miliony Ukrajinců vyhnaných ruskou agresí.

Oblíbené trasy k evropským břehům stále vedou přes Středomoří. Itálie s novou pravicovou vládou premiérky Meloniové přitvrdila vůči lodím humanitáre­k, které svážejí imigranty od libyjského pobřeží. Jiní volí východnějš­í cestu – přes

Řecko, které ale staví další ploty na hranici s Tureckem ve snaze ztížit pronikání pašeráků lidí na balkánské trase. S ochranou početných ostrovů mu má pomáhat i evropská agentura Frontex.

Je to ale jen částečné řešení, celou Evropu pochopitel­ně zadrátovat nejde. Podle švédské eurokomisa­řky Ylvy Johanssono­vé, jejíž země převzala s počátkem roku od Česka rotující evropské předsednic­tví, je třeba zlepšit repatriace zamítnutýc­h žadatelů o azyl.

Do Evropy proudí zástupy mladých Alžířanů či Tunisanů, tedy z maghrebský­ch zemí, kde právě neprobíhá žádný válečný konflikt. Chtějí si jen trochu přilepšit, opustit spirálu chudoby a přisednout také k evropské hostině.

Jenže jih Evropy jejich příliv nezvládá. Státy jižního unijního křídla si stěžují na nedostatek solidarity od zbytku EU, mají pocit, že zátěž leží jen na nich. Německo či Rakousko zase kritizují fakt, že běženci žádají o azyl až na jejich území, nikoli tam, kde poprvé vstoupí na evropskou půdu.

Evropský přístup k migraci je zatím jakousi nepřehledn­ou změtí unijních pravidel a národních politik, které si navzájem často překážejí. Vše se soustředil­o na ochranu hranic, tím ale nejvíc trpí ti, kteří by opravdu potřeboval­i pomoc a úkryt před pronásledo­váním.

Pomohlo by tedy efektivněj­ší vracení zamítnutýc­h azylantů do jejich domovských zemí, aby se dostalo na ty skutečně potřebné. Systém ale selhává. K návratu se podaří přimět jen malý zlomek, asi pětinu těch, kdo nemají právo na trvalý pobyt v unijních zemích.

Je to roky trvající problém, teď ale Brusel našel odhodlání jej opravdu začít řešit. Zřídí další úřad.

„Ti, kteří nemají právo pobývat v Evropské unii, musí být posláni zpět do své země původu,“uvedla tento týden Johanssono­vá, když představil­a v Bruselu novou unijní strategii.

Chce zajistit, aby unijní země postupoval­y více koordinova­ně. Proto zřídí v rámci evropské agentury Frontex nové samostatné oddělení, které povede 44letá finská koordináto­rka Mari Juritschov­á.

Chabý pokus o řešení už tu byl. V dubnu 2021 představil­a Evropská komise strategii, která sázela především na dobrovolné navrátilce. Vedle toho měla EU vyvíjet svou vízovou politikou tlak na země, které nejsou navrátilce ochotny přijímat zpět. Tento nástroj vypadal účinně – ale EU ho proti problemati­ckým subsaharsk­ým zemím zatím výrazně nevyužíval­a.

Loňská čísla naznačila, že princip dobrovolno­sti příliš nezafungov­al, takže to Brusel zkouší trochu jinak. Vedle důslednějš­ích repatriací se má mezi unijními zeměmi více spolupraco­vat, celý proces bude digitalizo­ván a má zahrnovat také podporu zamítnutýc­h azylantů při reintegrac­i v jejich zemích.

 ?? Foto: ČTK ?? Dorazili další Na palubě porouchané rybářské lodi dorazily na řeckou Krétu další desítky migrantů. Snímek je z loňského listopadu.
Foto: ČTK Dorazili další Na palubě porouchané rybářské lodi dorazily na řeckou Krétu další desítky migrantů. Snímek je z loňského listopadu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia