Dnes Prague Edition

Hovězí na ústupu. Býků, krav a telat bude ubývat

Farmáři očekávají pokles a uvažují o konci chovů. Bojí se finančních problémů

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Zatímco těsně po vzniku samostatné republiky žilo v Česku kolem 2,51 milionu kusů skotu, na přelomu tisíciletí už jen 1,57 milionu. Dalších dvacet let se počty krav, býků a telat pohybovaly kolem 1,4 milionu kusů, stejně jako loni. Větší už stáda nebudou.

Poptávka po hovězím mase se podle chovatelů snižuje, někteří již s redukcí stád začali. Mají totiž obavy, aby se z chovů nestal neudržitel­ný ekonomický problém jako v případě vepřového masa. Na každém pašíkovi farmáři v současnost­i tratí zhruba tisíc korun.

Růst ceny energií a nakupovaný­ch krmiv je jednou z mnoha nepříjemno­stí. V podniku ZOPOS z Rychnovska loni vzrostly náklady na krmiva o 30 až 50 procent, na pohonné hmoty o polovinu, ceny plynu pak o více než 300 procent a cena silové energie více než trojnásobn­ě.

Podle spolumajit­ele firmy Zbyňka Myšáka podnik omezil chovy prasat a kvůli obavám z nárůstu cen krmiv směřuje k ukončení produkce hovězího masa. Pokračovat chce jen s výrobou mléka.

„Ve výhledu letošního roku bohužel musíme počítat se situací, že vesměs všechny nákladové položky porostou, což platí pro hnojiva, plyn, elektricko­u energii, náklady na půdu a pachtovné, mzdové náklady a náklady na nově pořízené investice. Úsporu lze předpoklád­at asi jenom u pohonných hmot. Skot budeme krmit vlastními krmivy, která již byla pořízena za vysokých nákladů,“popsal Myšák.

Náklady rostou a lidé šetří

Podle ředitele Českého svazu chovatelů masného skotu Kamila Maláta měly nejlepší podniky před krizí rentabilit­u kolem 1,5 až 2,5 procenta ročně. Nyní se ještě snížila kvůli vysokým nákladům, které zemědělci promítli do cen masa, i když jenom částečně.

Podle údajů Českého statistick­ého úřadu loni ve třetím čtvrtletí stouply ceny jatečného skotu meziročně o 26,6 procenta. Chovatelé tak prodávali

104 korun za hmotnosti.

Stavy jalovic podle něj poslední tři roky stagnují. „Budeme rádi, když chovatelé nebudou chovy omezovat nebo vybíjet. Ale situace i s přihlédnut­ím k novému přerozdělo­vání evropských dotací je taková, jaká je. S příjmy to celkově půjde dolů,“tvrdí.

Lepší časy podle něj už skončily. „Covid to hodně zarazil a segment prodeje plemenných zvířat se rozjíždí velmi zvolna,“dodává. Slušně si dokážou vydělat jen farmy, které zpracováva­jí dobytek přímo v hospodářst­ví a maso prodávají z farmy. „Není to masivně dodávané na trh a to z toho dělá lukrativně­jší produkty,“vysvětluje. Je to podle něj jediná skupina chovatelů skotu, která si nemůže stěžovat na nedostatek poptávky.

Spotřebu hovězího masa, které je býky za zhruba kilogram jatečné proti drůbeži a vepřovému poměrně drahé, totiž Češi začali spolu se zdražování­m omezovat. Podle Markéty Fiedlerové z oddělení statistiky zemědělstv­í a lesnictví statistick­ého úřadu loni ve třetím čtvrtletí klesla spotřeba hovězího masa meziročně o 13 procent.

„Podle prvních odhadů klesl loni počet porážek skotu na jatkách o pět procent, takže lze očekávat pokles dostupnost­i českého hovězího masa a produktů z něj na pultech obchodů,“uvádí prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Ani mléčný skot není zlatý důl

Situaci nezlehčují ani tlaky ze strany Evropské unie, podle níž se od letošního roku na některých plochách nebude pěstovat nic. Může jít o nektarodár­né biopásy, místo pro hmyz a drobné bezobratlé – zkrátka část půdy si má odpočinout.

Ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula sice schválil pro české zemědělce výjimku, podle níž se letos nebudou muset osévat úhory, zemědělci ale v takovém případě nedosáhnou­t na dotace v rámci takzvaných ekoplateb. Přesto ekologičtí chovatelé budou muset mít na svých pozemcích podle mluvčího Zemědělské­ho svazu ČR Vladimíra Píchy sedm procent ploch bez produkce, takže bude méně krmiva pro skot. A jeho cena proto patrně poroste.

„Naši chovatelé nikdy nebyli ti, kteří by brečeli a natahovali ruku po pomoci a stěžovali si. Ale nyní musíme říct, že obor narazil na strop,“uvádí Kamil Malát.

Podle předsedy Svazu chovatelů holštýnské­ho skotu ČR Josefa Diviše nejsou v lepší situaci ani chovatelé mléčného skotu. Chovy podle něj částečně dotují z lukrativně­jší činnosti, jako je pěstování pšenice či řepky.

„Výkupní ceny mléka se loni kontinuáln­ě zvyšovaly, ale náklady na jeho produkci stoupaly podle informací od našich členů mnohem rychleji. Rentabilit­a produkce mléka se tak zhoršila. Současně je třeba říct, že ceny syrového mléka se v Česku pohybují pod průměrem Evropské unie,“říká prezident komory Doležal. Přitom české krávy mají jednu z největších dojivostí v celé EU, průměrně ročně jde o devět tisíc litrů na dojnici.

Poptávka po hovězím mase se podle chovatelů snižuje, někteří již s redukcí stád začali.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia