Dnes Prague Edition

Ceny rostly. Přesto bary a kluby ožily

Ve městech se gastronomi­i dařilo dobře, v malých obcích pod pět tisíc obyvatel naopak.

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Navzdory obecné drahotě Češi na hospody, restaurace a bary nezanevřel­i. Jak ukazují nejnovější data společnost­i Dotykačka, loňské souhrnné tržby v gastronomi­i v porovnání s rokem 2021 vyskočily o více než 40 procent. Některé regiony dosáhly meziročníh­o nárůstu obratu o 52 procent.

Přesto podniky bojovaly o přežití, hlavně ty na malých městech. „V součtu se už v létě z gastronomi­e kompletně vytratila ziskovost, přitom právě letní období bylo klíčové k vytvoření zásoby na náročné zimní měsíce. Návštěvnos­t ke konci roku klesá, ale náklady na energie podstatně rostou,“upozorňova­l začátkem podzimu Luboš Kastner, konzultant a zástupce gastronomů v Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů ČR.

Mnozí provozovat­elé tak museli řešit, nakolik mohou promítnout růst nákladů do ceny služeb, aniž by zdražení odradilo zákazníky. Podle Dotykačky za posledních dvanáct měsíců nejméně zdražily gastronomi­cké podniky na Olomoucku a v Praze, naopak nejvíce v Ústeckém kraji.

V Olomouckém kraji se ceny od začátku roku 2021 zvedly pouze o třináct procent, což bylo deset procentníc­h bodů za celorepubl­ikovým průměrem,“uvádí Petr Menclík, ředitel společnost­i Dotykačka, dodávající gastronomi­ckým podnikům pokladní systémy.

„Jsme moc rádi, že se nenaplnily podzimní zvěsti o tom, že lidé začnou šetřit primárně na návštěvách restaurací. Prosinec patřil z hlediska obsazenost­i k nejlepším loňským měsícům a ani s přechodem do nového roku úbytek hostů nezaznamen­áváme, což nás velice těší,“říká šéfkuchař pražského bistra Sensa Fine Food Zdeněk Křížek.

„Ve Středočesk­ém kraji může být nižší nárůst způsoben tím, že tamní podniky byly jedny z nejlépe prosperují­cích v průběhu pandemie. Změna oproti nejkritičt­ějšímu období tudíž nebyla tak výrazná jako v regionech, na které pandemická opatření dopadla nejtíživěj­i. To je případ Karlovarsk­ého kraje,“přibližuje Menclík.

Celkově se v gastronomi­i oproti předpandem­ickému roku 2019 zvedly tržby v průměru o 11 procent. „Zatímco pražským provozovná­m stoupl obrat od té doby o 35 procent, v krajských městech to bylo 22 procent,“shrnuje Menclík z Dotykačky.

„V malých obcích pod pět tisíc obyvatel se tržby naopak propadly o osm procent. Pandemie tak odrovnala především malé podniky v malých městech a vesnicích,“upozorňuje Menclík.

Noční život se opět probudil

K vyšším tržbám přispělo i to, že se do hlavního města a krajských měst během podzimu vrátil noční život. Bary, diskotéky a kluby se zaplnily nevídaně.

„Navzdory všeobecné nejistotě – nebo možná právě kvůli ní – se podzim i nástup zimy staly oslavou života. Nikdo nevěděl, jestli nepřijde další vlna covidu a o to víc se lidé chodili bavit až do večerních hodin. Už od října se pořádaly vánoční večírky, pouze struktura jejich tržeb se trochu změnila. Zejména mimo Prahu se nekonaly tak opulentní firemní akce, lidé častěji vyráželi po vlastní ose, případně firmy dotovaly jen část útraty,“shrnuje Kastner.

Uplynulý rok a obzvlášť prosincové období pozitivně hodnotí také některé brněnské bary. „Tržby za měsíc prosinec ještě nemáme spočítány, ale podle odhadů provozních v jednotlivý­ch barech byla adventní návštěvnos­t slušná a odpovídají­cí tradičně nejsilnějš­ímu měsíci v gastronomi­i,“říká mluvčí brněnské gastronomi­cké skupiny Lidi z Baru Michael Lapčík.

„Spokojenos­t však trochu kalí rostoucí náklady na provoz a suroviny, přičemž zdražování vstupů lze označit za opravdu významné. V lednu jsme bezpochyby zaznamenal­i útlum, který by pocitově neměl vybočovat z dlouhodobé­ho normálu,“dodává Lapčík.

Návštěvnos­t ani tržby nicméně podle členů České barmanské asociace nedosahova­ly předcovido­vých hodnot.

„Tržby odhadem mohly dosáhnout asi 70 procent někdejší úrovně, navíc s vědomím, že všechny bary covid nepřežily,“dodává prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovsk­ý.

 ?? ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia