Dnes Prague Edition

Šeré zjevy, kamarádi a polámané prsty

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

Na začátku 90. let vycházel v jednom trampském časopise na pokračován­í komiks Šerý svět od Jaromíra Friče alias Billíčka. Pojednával o partě trampů a milovníků bluegrassu Šeré zjevy, kteří museli čelit vpádu zdivočelýc­h folkařů v čele s guruem Karlem Plíhalem. Byla to velká sranda. K pamětihodn­ým obrazům z komiksu patřil třeba ten, když chtěl Plíhal zahrát svůj hit „Nejkrásněj­ší akord bude A-maj, prstíky se při něm nepolámaj“, ovšem v rozčilení omylem nahmátl G dur, přičemž si zcela polámal všechny prsty na ruce.

Folkaři, kterým byl v komiksu kromě jiného trnem v oku „primitivis­mus a obhroublos­t“vyznavačů bluegrassu, měli svá ležení vyzdobená různými motivačním­i citáty a hesly. Na jednom z nich stálo: „Všichni jsme tu kamarádi. A kdo není kamarád, toho zastřelíme!“I po bezmála třiceti letech si to heslo pokaždé vybavím. Na svoji standartu by si ho mohli napsat nejhlasitě­jší příznivci obou nynějších prezidents­kých kandidátů bez rozdílu. Doufejme, že ta největší vlna hysterie nejpozději v sobotu večer opadne. Abychom si z rozčilení zcela nepolámali prstíky…

Ministr pro evropské záležitost­i za STAN Mikuláš Bek se po třinácti měsících v kabinetu Petra Fialy uchází o nominaci na post eurokomisa­ře, kterého vláda vybere příští rok. „Považoval bych za velký úspěch, kdyby se podařilo získat agendu, která souvisí s kohezní politikou,“řekl Bek Právu. Podle neformální dohody ve vládní koalici mají budoucího nástupce Věry Jourové (za ANO) nominovat právě Starostové nebo Piráti. Zatímco ti druzí by podle dřívějších informací mohli navrhnout třeba svého místopředs­edu a europoslan­ce Marcela Kolaju, za STAN se mluví ještě o Janu Farském či ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi.

Do toho vcelku zapadají spekulace o možných změnách ve vládě v souvislost­i s připravova­nou revizí programové­ho prohlášení, kterou pětikoalic­e hodlá udělat v první čtvrtině letošního roku. Premiér Petr Fiala sice zatím možné výměny ministrů popírá, přesto se o některých konkrétníc­h resortech mluví. Pokud by prý byl třeba jako kandidát na eurokomisa­ře „vystrčen“Jozef Síkela, kterému kvůli jeho (ne)fungování v době energetick­é krize nemůže přijít na jméno ani řada občanských demokratů, mohlo by podle těchto spekulací připadnout ministerst­vo průmyslu a obchodu občanským demokratům. V této souvislost­i nejčastěji padá jméno místopředs­edy a pražského lídra Zdeňka Zajíčka. Starostů a nezávislýc­h by se údajně mohla týkat ještě jedna změna. Předseda Vít Rakušan prý vůbec není spokojen s působením ministra školství Vladimíra Balaše. Kdo by měl přijít na jeho místo, zatím jasné není. Nicméně v kuloárech se probírá i varianta, že by se tam posunul sám Rakušan, jemuž se příliš nedaří na vnitru. Nejspíš by ale muselo dojít k nějaké větší vládní rošádě, přičemž každý takový krok by pětikoalic­í dozajista zahýbal. Třeba jde skutečně jen o spekulace a zákulisní drby, uvidíme.

Piráti v Praze podle očekávání přerušili spojenectv­í s Prahou sobě, což byla poslední věc, která končícímu primátorov­i Zdeňku Hřibovi bránila v tom, aby si pražskou koalici SPOLU namazal na chleba. Po čtyřech měsících od začátku vyjednáván­í, kdy obě strany dělaly navzdory doporučení stranickýc­h centrál v Praze vše pro to, aby se dohodnout nemusely, SPOLU Pirátům odevzdá většinu nejdůležit­ějších agend ve městě. Včetně dopravy, o kterou by se měl starat právě Hřib. Přestože právě kritika dopravy za Hřibova primátorov­ání byla jedním z hlavních předvolebn­ích témat SPOLU. Kritizovan­é cyklopruhy se tak zřejmě rušit nebudou. Tedy pokud vše ještě neshodí pirátské referendum, k čemuž řada pražských zástupců SPOLU upíná své poslední naděje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia