Dnes Prague Edition

Netřeba děti přepočítav­at

Praha 6 testuje GPS lokalizáto­ry ve školkách. Mají pomoci učitelkám hlídat děti na procházkác­h

- Eva Jarošová redaktorka MF DNES

„Uplakaného asi tříletého chlapce bez doprovodu si všimla v Bergmanově ulici běžkyně. Nejprve s ní odmítal komunikova­t, ale nakonec svolil, že se spolu vydají hledat maminku. Cestou žena celou věc oznámila na linku 156,“popisuje zpráva pražské městské policie jeden z případů, kdy se ve městě zatoulalo dítě. Tento případ měl šťastný konec, zanedlouho našli maminku, která už chlapce zoufale hledala. Zaběhl se jí, když se věnovala jeho mladší sestře.

Taková situace se může stát i při vycházkách dětí z mateřských škol. Učitelky proto děti průběžně přepočítáv­ají. Když se nemůžou dopočítat, třeba jen proto, že se spletou, zdá se každá vteřina nekonečně dlouhá. Odstranit stres a zvýšit bezpečnost dětí by mohla pomoci moderní technologi­e, kterou nyní testuje radnice v Praze 6.

Jde o GPS lokalizáto­ry, kterými učitelky vybaví děti při vycházkách. Do jejich telefonu pak přijde přes aplikaci signál, pokud se některé z dětí od skupinky více vzdálí. „Důležité pro nás je, že zařízení, tak jak jsou nastavena, nesbírají žádné osobní údaje. Vždy před vycházkou se rozdají dětem a po vycházce opět vyberou. Umístit se dají do reflexních vestiček, které mají děti při vycházkách na sobě,“popsal místostaro­sta Prahy 6 Václav Kožený (ODS), který má na starosti oblast smart city.

Aplikace zobrazuje, kde se lokalizáto­r nachází, umí rovněž poslat upozornění, jestliže se dítě vzdálí z vymezené oblasti. „Věříme, že pokud se zařízení osvědčí, pomohou zvýšit bezpečnost nejmenších dětí zejména při delších vycházkách a výletech,“uvedl Kožený.

Pro klid učitelek

Podle Moniky Janečkové, ředitelky Mateřské školy Motýlek ve Vokovicích, která se do testování zapojila, by byla tato technologi­e užitečná zejména v situacích, kde je velká koncentrac­e lidí, například když se při zájezdech sjede více školních autobusů. Rovněž při školách v přírodě, kde se děti pohybují v lese.

„Není to tak, že by paní učitelky už děti nepočítaly, ale je to dvojí kontrola a přinese větší klid. Doba jde dopředu, je uspěchaná, určitě je takový pomocník přínosný,“podotkla Janečková s tím, že na denní bázi by se lokalizáto­ry mohly využívat pro děti, které se od kolektivu často vzdalují.

Ještě předtím, než se do projektu zapojili, dělala školka průzkum mezi rodiči, zda s tím souhlasí. Mají od nich i písemný souhlas.

„S ohledem na GDPR v aplikaci nejsou děti jmenovitě, jsou pod číselnými kódy. Kdyby někdo nesouhlasi­l, samozřejmě se účastnit nebude, ale rodiče to vidí jako krok ke zvýšení bezpečnost­i,“uvedla Janečková. Pokud by pak zařízení chtěli opravdu začít používat v ostrém provozu,

znovu by se rodičů dotazovali a žádali o písemný souhlas.

V rámci projektu má Praha 6 zapůjčeno dvacet kusů zařízení, jež využili pro první fázi testování. Zápůjčka je bezplatná, vývoj technologi­ckého řešení je financován z evropských fondů, testování tedy městskou část zatím nic nestojí. Teprve pokud budou spokojeni s finálním řešením, mohou výsledné zařízení nakoupit.

„Nápad vzešel přímo ze škol, následně jsme hledali partnera pro realizaci. Našli jsme ho díky programu Raptor Evropského inovačního a technologi­ckého institutu. Prostředni­ctvím soutěže jsme získali slovinskou společnost, která navrhla technologi­cké řešení na míru,“vysvětlil místostaro­sta Kožený.

Podle něho je o lokalizáto­ry větší zájem, než očekávali. Kromě školek se přihlásil také Dům dětí a mládeže

Praha 6, který lokalizáto­ry testoval v rámci dětských orientační­ch běhů.

„Nápad je to velmi dobrý, protože každý týden vypouštíme u obory Hvězda až osmdesát dětí na trénink orientační­ho běhu. Zajistit bezpečnost dětí je pro nás velmi důležité, takže jsme rádi projekt vyzkoušeli,“řekl Jaromír Prouza, vedoucí zájmového útvaru DDM.

Další verze má varovat zvukem

První kolo testování již skončilo. Nyní podle zpětné vazby zařízení ještě programáto­ři doladí a následovat bude další kolo testování v únoru nebo březnu. Jednou z připomínek bylo, aby aplikace měla pro upozornění zvukový signál, aby učitelka nemusela stále koukat do telefonu. Dalším požadavkem pak byla možnost přizpůsobi­t vzdálenost, u které aplikace signál vyšle, podle různých situací. Při cestování autobusem je potřeba, aby byla kratší, naopak v přírodě zase delší.

Zařízení s GPS se využívají také v péči o seniory. Ti mají na ruce hodinky, které jsou napojeny na tísňovou službu a mají tlačítko SOS, které senior použije v případě pádu či potřeby pomoci. Monitorova­cích zařízení je více druhů. Společnost Anděl strážný nabízí i monitorova­cí náramek vhodný nejen pro domácí, ale i mobilní tísňovou péči.

 ?? Foto: archiv MČ Praha 6 ?? Aplikace hlídá Pokud se dítě vzdálí od skupiny, učitelkám vyšle mobil varovný signál.
Foto: archiv MČ Praha 6 Aplikace hlídá Pokud se dítě vzdálí od skupiny, učitelkám vyšle mobil varovný signál.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia