Dnes Prague Edition

Volte Babiše. Společně vládu a jejího kandidáta zastavíme

- Zadavatel/zpracovate­l: ANO 2011

Pane Babiši, proč by lidé měli volit Vás, a ne pana Pavla?

V prvé řadě kvůli programu, protože budu pomáhat našim občanům a budu bojovat za české zájmy. Nejsem vládní kandidát jako pan Pavel, takže budu tuto vládu kritizovat, šlapat jí na paty a bránit ji v tom, co chystá – tedy ve zvyšování daní, placení u doktora nebo v omezování svobody slova. Pětikoalic­e dnes má pod palcem vládu, Sněmovnu, Senát a má podporu i předsedy Ústavního soudu. S panem Pavlem na Hradě si vláda prosadí, cokoli si zamane. Nikdo se nezastane našich občanů. Dosud politici pětikoalic­e museli aspoň trochu předstírat, že je lidi zajímají.

Navíc bych se chtěl aktivně angažovat v hledání cest, jak na Ukrajině ukončit válečný konflikt. Vím, že to není lehký úkol, ale o to větší výzvu v tom vidím.

Takže aktivní prezident?

Ano. Můžu začít na Hradě hned pracovat, nemusím se rozkoukáva­t. Umím cizí jazyky a mám kontakty na prezidenty a premiéry z celého světa. Vím, jak funguje ekonomika, mám velké zkušenosti s politikou. Byl jsem ministrem financí i předsedou vlády v době, kdy jsme v životní úrovni předběhli Itálii i Španělsko. Jako podnikatel jsem vybudoval firmu, která je jedním z pilířů české ekonomiky a dává práci 40 tisícům rodin. Hlavně ale nebudu ničí loutkou, nebudu muset být nikomu vděčný – ani vládě, ani oligarchům, ani zbrojařský­m lobby.

V prvním kole jste skončil těsně druhý. Máte šanci vůbec vyhrát?

Jistě, proti panu Pavlovi, kterého podporuje vláda a naprostá většina médií, to je hodně těžké. Ale já jsem velmi urputný, celý život bojuju až do konce. Věřím, že můžu vyhrát.

V prvním kole jsem dostal 1 952 213 hlasů, skoro o půl milionu hlasů víc než hnutí ANO ve sněmovních volbách v roce 2021. Potěšilo mě, že byla třetí nejvyšší volební účast v dějinách České republiky, což ukazuje, že jsme vyspělá a sebevědomá demokracie, i když někteří naši zemi stále shazují.

Zamrzelo mě, jak se na sociálních sítích spousta lidí, kteří neustále mluví o pravdě, lásce a demokracii, začala navážet do lidí žijících na vesnicích za to, že mě volili. Nadávali jim do ovcí, lůzy, hlupáků či omezenců, a psali, že „Praha a láska musí zvítězit nad vsí a nenávistí“.

Celkově mě až vyděsilo, jak jsou lidé na sebe zlí. Na sociálních sítích, i na ulicích. Když někam přijede Babiš, svolávají se členové ODS přes twitter, a i když s sebou mám manželku, přijdou pískat a sprostě nám nadávat. Poslední kapkou pak byl ostrý náboj, který byl adresovaný přímo domů pro moji paní. Včetně dopisu s urážkami. To je šílené. Proto jsem musel svolat mimořádný brífink a požádat všechny strany, aby utlumily své vášně.

Co byste jako prezident udělal pro lidi v Praze?

Skoro všechny kraje řeší dopravní infrastruk­turu, dostupné bydlení a problémy ve zdravotnic­tví – chybějí psychiatři, zubaři či léky pro onkologick­é pacienty. Praha potřebuje především konečně dokončit desítky let chybějící okruhy a síť parkovacíc­h domů navázaných na kolejovou dopravu. Velkým problémem je také dostatek bytů. Jako prezident bych na tyto problémy upozorňova­l. A samozřejmě bych Pražský hrad veřejnosti více otevřel.

Co byste lidem vzkázal závěrem?

Tento pátek a sobotu budete vybírat mezi tím, kdo bude pracovat pro lidi a tím, kdo bude pracovat pro vládu. Budete rozhodovat mezi svobodou a omezováním svobody slova, které chystají na Úřadu vlády. Bude potřeba každý hlas. Teď víc než kdy jindy. Slibuju Vám, že budu bojovat až do konce. Za Vás a za naši zemi. A společně loutku Fialovy vlády porazíme.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia