Dnes Prague Edition

Chrám přežívá, na vojáka se zapomnělo

Vyhořelý dřevěný kostel, barokní unikát nebo brutalistn­í objekt. Několik památek čeká, jak se letos rozhodne o jejich osudu.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Co se bude dál dít s ohroženými monumenty, jakými je poničený dřevěný kostel na Petříně, přestavova­ná Invalidovn­a, brutalistn­í dům či socha vojevůdce? To zajímá experty památkové péče, občanská sdružení i úředníky.

„Kostel je zakonzervo­ván, monitorová­n a v zásadě není známek degradace nebo totálního zničení,“shrnul Jaroslav Podliska, ředitel pražského územního odborného pracovitě Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ), lednový stav chrámu sv. archanděla Michaela na Petříně.

Unikátní stavba spravovaná magistráte­m přežila již třetí zimu zakryta provizorní­m sarkofágem. „Přípravné práce jsou hotovy a vyjádří se k nim magistrát. V momentě, kdy budou jasné podmínky, jak rekonstruk­ce proběhne, vlastník může vyhlásit výběrové řízení na projektant­a, dokončení dokumentac­e a zhotovení stavby,“řekl Jaroslav Podliska.

Stavaři v ideálním případě nastoupí do díla příští rok. „Finanční prostředky jsou a věřím, že snad i nové vedení Prahy podpoří obnovu této památky,“uvedl Adam Scheinherr (Praha sobě), stávající náměstek primátora, jenž má v gesci i památky.

Na kolik obnova kostela vyjde, není jasné. Cena rekonstruk­ce kostela Božího těla v Gutech na Třinecku, jenž má podobný osud, stála 33 milionů. Obnova dřevostavb­y moravského Libušína vyšla na 117 milionů. „Více mi přijde Libušín jako vzorová stavba. Ke Gutům mám výhrady,“sdělil Podliska. Památkáři totiž navštívili Slovensko a Moravu a analyzoval­i genezi dřevěných staveb, vzkříšenýc­h po požáru.

Proměna Invalidovn­y naráží

Třetím rokem se řeší i renovace a moderní dostavba barokní karlínské Invalidovn­y. Stále neskončilo zadávací řízení na dodavatele projekčníc­h prací, které bylo zahájeno v dubnu 2021.

„Rozhodnutí NPÚ jako zadavatele jsou opakovaně předmětem námitek ze strany účastníků veřejné zakázky resp. přezkumnéh­o řízení u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Předmětem zadání je i zpracování projektové dokumentac­e na

novou přístavbu,“popsala aktuální situaci Blanka Černá, mluvčí Generálníh­o ředitelstv­í NPÚ. Problém v tomto případě představuj­e také otázka údajně nepřiměřen­é ceny.

Problemati­cký je i rozsah moderní přístavby. Nelíbí se některým odborníkům. „Je příliš kontrastní a předimenzo­vaná,“řekl Václav Girsa, prezident Českého národního komitétu Mezinárodn­í rady památek a sídel.

Radecký se nedočká

Více než 300 tisíc korun do začátku letošního roku vybrali dobrovolní­ci na obnovení cenného uměleckého artefaktu, Radeckého pomníku, který stával do května 1919 na Malostrans­kém náměstí. Takřka 64 tisíc korun vydal Spolek Radecký na přípravné projektové práce.

„Pomník, respektive jeho kopie, stále ještě na Malostrans­kém náměstí nestojí. Zatím máme jen své modely,“shrnul architekt Jan Bárta, předseda

Spolku Radecký. Šanci dostal návrat legendární­ho českého vojevůdce od zastupitel­ů Prahy 1, kteří se sochou souhlasí. Naději si zastánci slibují i od projektova­né rekonstruk­ce Malostrans­kého náměstí.

Původní tendr na jeho přestavbu, který s Radeckým nepočítal, na sklonku loňského roku radní zrušili, ale ani nová podoba návratu sochy nepřeje. A to ani v podobě základu, dočasně zakrytého dlažbou.

„Co se týče Radeckého, se sochou se nakonec nepočítá, původní umístění je navíc v kolizi s tramvajovo­u tratí,“sdělil poslední stanovisko Marek Vácha, mluvčí Institutu rozvoje a plánování hl. m. Prahy (IPR).

Konec Radosti

Památkáři a občanská sdružení řeší také osud zástupců moderní architektu­ry v metropoli. Jasno je o osudu funkcional­istického domu Radost, někdejšího Všeobecnéh­o penzijního ústavu a později odborové centrály na Žižkově. Majitelům objektu se podařilo přetlačit stanovisko NPÚ i ochranářů památek a uvolnili si cestu k realizaci svých plánů.

Památkáři se stavěli především proti objemovým změnám, nástavbám a dostavbám dvorů měnícím siluetu budovy. „NPÚ dlouhodobě upozorňova­l, že plánované objemové změny poškodí jednu z nejvýznamn­ějších funkcional­istických staveb u nás,“uvádí NPÚ.

Namále má zástupce brutalistn­í architektu­ry, „billboardo­vý dům“u Nuselského mostu, jejž má nahradit novostavba. „Developeři hledají cestu, jak by se vklínili do pražské zástavby, našli zde ‚slabé kusy‘. Dříve to bývaly klasicistn­í domy, nyní to vypadá, že hledají domy, které nejsou památkově chráněné a dají se snadno vyklidit,“dodala Kateřina Bečková, místopředs­edkyně Klubu Za starou Prahu.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Devastovan­ý kostel Dřevěný chrám sv. Michala na Petříně přežil třetí zimu po požáru. S renovací se začne snad příští rok. K přežití konstrukci pomáhá i speciální sarkofág, viz obrázek uvnitř fotografie.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Devastovan­ý kostel Dřevěný chrám sv. Michala na Petříně přežil třetí zimu po požáru. S renovací se začne snad příští rok. K přežití konstrukci pomáhá i speciální sarkofág, viz obrázek uvnitř fotografie.
 ?? Vizualizac­e: NPÚ ?? Moderní dostavba Již třetím rokem se řeší renovace a kontroverz­ní dostavba Invalidovn­y.
Vizualizac­e: NPÚ Moderní dostavba Již třetím rokem se řeší renovace a kontroverz­ní dostavba Invalidovn­y.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Záchrana Ochránci bojují o osud brutalistn­ího domu u Nuselského mostu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Záchrana Ochránci bojují o osud brutalistn­ího domu u Nuselského mostu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia