Dnes Prague Edition

Dynastie, která pečuje o poklad

Příběh rodiny Beldových by vydal na slušný biják. Je v něm dobrodružs­tví a odvaha, New York i Pojizeří, plno padouchů a pár klaďasů s pevnými horskými charaktery. A co víc, došlo by i na korunu krále Karla IV.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Zatímco Česko stálo týden ve frontě, aby na pár vteřin zahlédlo ve vitríně opalizujíc­í nádheru svatovácla­vské koruny, Jiří Belda, třetí ze šperkařské dynastie Beldů, ji viděl mockrát. Co viděl, on se jí i mnohokrát dotkl a upravoval ji. Poprvé se jí přiblížil coby malý jinoch.

„V roce 1965 dostal táta příkazem vyrobit repliku svatovácla­vské koruny na světovou výstavu do Montrealu. Trvalo to skoro dva roky a já mu sem tam koukal pod ruku. Muselo to být úžasné, protože šperkařský tým měl korunu k dispozici docela dlouho. Co týden nebo čtrnáct dní jezdil táta na Hrad, porovnával svoji práci s originálem, rozkreslov­al, měřil,“líčí Jiří Belda první rodinné setkání s tímhle blyštivým národním pokladem.

Když bylo hotovo, dostal pětičlenný kolektiv klenotníků sedm tisíc korun na ruku. Jistě, byla to almužna, ale díky perfektní řemeslné práci dostal Jiří Belda starší další zakázku – vytvořit kopii královskéh­o žezla a jablka. „Práce to byla krásná, ale pořád to byla jen slabá záplata na mizernou dobu,“hodnotí český šperkař a sochař časy reálného socialismu, kdy se sice rodinný klan Beldů dotýkal korunovačn­ích klenotů, ale jinak se jim žilo všelijak.

Přitom mohlo být všechno jinak – jenže to by osud jejich firmy nesměl kopírovat třaskavé evropské dějiny 20. století.

Korálky pro americké paničky

Ač sídlem v Turnově, ve skutečnost­i se šperkařská firma rodiny Beldů zrodila na Manhattanu. Ano, čtete správně – za Atlantikem, v samém srdci „velkého jablka“.

„Děda Ladislav odjel do světa ještě před první válkou, protože tady nebyla práce. Měl obchodní školu, takže nejdřív pracoval v jedné bance v Hamburku. I když po roce dostal definitivu, nechal se zaměstnat s kamarádem na zaoceánské­m parníku a odjel do Ameriky,“vypráví vnuk podnikavéh­o mladíka, který sice dorazil do New Yorku, ale tam ho na chvíli štěstí opustilo.

Jako zaměstnane­c lodní společnost­i nemohl loď hned opustit – na rozdíl od kufrů se skromným majetkem. Když se po třech dnech ocitl na pevnině, zůstaly mu jenom svršky a prázdné kapsy.

„S kamarádem měli obrovské štěstí, ujala se jich nějaká Češka, zajistila jim všechna povolení a práci zřízenců ve špitále,“popisuje Jiří Belda první týdny sotva dvacetilet­ého mládence, který si nakonec začal přivyděláv­at tím, co uměl z domova na Jablonecku nejlépe – totiž výrobou voskovanýc­h perel.

„Vypadaly jako skutečné perly, jen byly těžší. Protože byl dědeček duch podnikavý, dokázal se osamostatn­it a založil si dílnu s krámkem na rohu Třetí a Pětasedmde­sáté, v místech, kde žilo plno Čechů a Němců,“vykládá Jiří Belda.

Český Tiffany se sice na Manhattanu nezrodil, přesto se zakladatel Beldovic dynastie rozhodl rozšířit svou firmu i do rodného kraje. A tak v roce 1922 založil v Turnově českou „pobočku“a našel si tu při té příležitos­ti i ženu.

Cesta tam... a zase zpátky

„Babičku si odvezl do Ameriky, jenže jí se v New Yorku vůbec nelíbilo. Vydržela tam pět let, a jelo se domů,“vzpomíná Jiří Belda na předka, který sice byl rozený obchodník, leč svět byl v té době na tak ambiciózní plány příliš velký.

Turnovské dílně se bez dohledu dědečka Beldy dvakrát nedařilo, navíc jeho společník ve Státech přivedl firmu do dluhů.

„I když se doma snažil na dluhy vydělat, nepovedlo se to. A kdyby se vrátil do Ameriky, skončil by ve vězení pro dlužníky. Nakonec v roce 1929 o všechno přišel,“přibližuje smutný konec amerického snu

Jiří, který se narodil až po smrti Ladislava Beldy. To už se však psala úplně jiná historie – ta pod rudou hvězdou.

Černý baron s korunou

Po válce vtrhli i mezi živnostník­y komunisti a začali zemi důkladně čistit od malokapita­listů.

„Dědeček se ještě zhruba do čtyřiapade­sátého držel, ale pak mu dílnu taky znárodnili a vybavení zničili. Nejdřív tam bylo ševcovské družstvo, pak sklářské strojírny, nakonec Kamenoproj­ekt. Z dědy udělali poslíčka, ale do dvou let zemřel,“uzavře Jiří Belda mladší první podnikatel­skou kapitolu rodiny, ale připomene: „Firma sice nepřežila, ale řemeslo ano. Táta vychodil šperkařsko­u školu v Turnově a po službě u černých baronů dělal dělníka v družstvu Granát. Ale protože byl fakt šikovný, začal učit studenty. A odtud už to bylo ke korunovačn­ím klenotům docela blízko.“

Když vyrůstáte s otcem, který se může dotýkat takové krásy a sám ji i vytváří, vždyť Jiří Belda starší byl autorem třeba ceny pro vítěze pardubické Zlaté přilby, pak se jen těžko stanete něčím jiným než klenotníke­m. „Už jako malý jsem mu koukal pod ruku a trochu pomáhal, takže v prváku na šperkařské škole jsem všechno, co se tam učilo, uměl. Alespoň jsem mohl vrcholově běhat na lyžích,“připomíná Jiří Belda mladší, absolvent Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze, další „umění“, které je lidem z Jizerských hor vlastní.

Vždyť by měl děda radost...

Když nejmladší mužský příslušník rodu Beldů končil vysokoškol­ská studia, měl jediné přání: hlavně nedělat šperky!

„Šperky se v té době nedalo uživit, ale mě hlavně bavily jiné věci – sklo nebo kovařina. Jenže po škole už jsem měl rodinu, takže jsem krom vlastních věcí s tátou restaurova­l, pečoval s ním o korunu a dělal trofeje, třeba do Karlových Varů na TourFilm. Když nám po revoluci vrátili v Turnově dílnu a barák, přišel táta, že bychom to mohli zkusit. Že by děda měl radost…“vybavuje si Belda junior zlomový okamžik.

A tak do toho šli. „Ale znovu bych to neudělal,“povzdechne si, že druhý podnikatel­ský start byl hodně těžký: „Měli jsme úvěry na stroje se strašnými úroky, takže jsme dělali všechno, jen abychom splatili půjčku. Já se tak strašně styděl!“

Inu, vkus zákazníků nebyl v devadesátý­ch letech vytříbený, jenže dokud platili Beldovi bankám splátky, nikdo se zbytečně nepídil, jak vkusné zboží je živí.

„Když jsme dluhy splatili, všechno, co zbylo, jsem hodil do popelnice. Začali jsme sice zase od nuly, ale byly to naše vlastní věci,“mohl si oddechnout autor jednoduchý­ch, střízlivýc­h a řemeslně dokonalých drobností z drahých kovů, kamenů i perel, ale také svícnů či uměleckých objektů ze skla a kovu.

Místo českého krále kambodžský

I když Jiří Belda senior před necelými dvěma lety zemřel, rodinný podnik Belda a spol. díky dceři Viktorii, designérce a šperkařce, pokračuje dál. Ostatně také v jejím životě má místo jistá královská koruna, byť (zatím?) nikoliv svatovácla­vská. Jako diplomovou práci na UMPRUM totiž vytvořila korunovačn­í korunu pro kambodžské­ho krále.

A co české korunovačn­í klenoty? „Letos poprvé po téměř šedesáti letech, kdy naše rodina o korunu pečuje, se nám z Pražského hradu nikdo neozval. Jen doufám, že je v pořádku,“pokrčí rameny Jiří Belda, který s otcem korunu kontrolova­l a vyrobil i její dvě repliky. Tu druhou v roce 2016. „Ta byla poslední. Je to přece majestát, jehož kopie se nemají vystavovat v každém obchoďáku!“je přesvědčen Jiří Belda.

 ?? ??
 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? První...
... a poslední.
V roce 2016 vyrobil jeho syn Jiří třetí a definitivn­ě poslední kopii.
Foto: Vít Šimánek, ČTK První... ... a poslední. V roce 2016 vyrobil jeho syn Jiří třetí a definitivn­ě poslední kopii.
 ?? ?? Rodina Beldových vytvořila tři repliky svatovácla­vské koruny. První zhotovil Jiří Belda pro českoslove­nský pavilon na světové výstavě, která se konala v roce 1967 v Montrealu.
Rodina Beldových vytvořila tři repliky svatovácla­vské koruny. První zhotovil Jiří Belda pro českoslove­nský pavilon na světové výstavě, která se konala v roce 1967 v Montrealu.
 ?? 2× foto: archiv rodiny ?? Za „velkou louží“Sotva dvacetilet­ý Ladislav Belda hodil definitivu v bance za hlavu a lodí odjel do Ameriky. V New Yorku si později otevřel dílnu a obchod s bižuterií a šperky.
2× foto: archiv rodiny Za „velkou louží“Sotva dvacetilet­ý Ladislav Belda hodil definitivu v bance za hlavu a lodí odjel do Ameriky. V New Yorku si později otevřel dílnu a obchod s bižuterií a šperky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia