Dnes Prague Edition

Kampaň rozdělila Česko

Reportéři MF DNES dva týdny mapovali ostrou fázi souboje mezi Pavlem a Babišem

- Markéta Lankašová Eva Pospíšilov­á S přispěním Václava Janouše, Miroslavy Sloupové a Tomáše Lánského

Byla to bouřlivá kampaň, která skončila předčasně. Nemocí, strachem o život a lživým oznámením o údajném předčasném úmrtí jednoho z kandidátů.

Navzdory tomu, že Andrej Babiš rozpálil masivní billboardo­vou kampaň necelý den po oznámení výsledků prvního kola, kontaktní část kampaně se u obou kandidátů rozjížděla celkem pomalu.

Neděli i pondělí těsně po volbách si jak Babiš, tak Petr Pavel vyhradili především na porady. Do terénu vyrazili až v úterý. A zatímco generál ve výslužbě vyjel do Ústí nad Labem, bašty svého soka Andreje Babiše, ten si šel popovídat s lidmi do fronty na výstavu korunovačn­ích klenotů na Pražském hradě.

Krátce po oznámení oficiálníh­o programu ho ale Babiš začal rušit. Důvodem byla skutečnost, že předtím chtěl zavítat do kostela k Pražskému Jezulátku, jeho správci ale svatostáne­k raději uzavřeli, aby se nestal součástí Babišovy kampaně. Vědom si této chyby a nelibosti národa vůči jeho osobě pak už pro jistotu dával Babišův tým k programu jen kusé informace.

To Pavla naopak mile zaskočili podporovat­elé v centru Ústí nad Labem. S třítisícov­ým davem ve městě, kde výrazně ztratil, rozhodně nepočítal. Jeho kampaň coby favorita volby víceméně od té doby nabrala směr k více a více plným náměstím.

Reportéři MF DNES mapovali atmosféru na mítincích obou prezidents­kých kandidátů celých čtrnáct dnů, které měli uchazeči o Hrad k dispozici před velkým finále.

Pavlovy akce vypadaly, jako by se tytéž kulisy pouze přesouvaly po republice. Nad mořem lidí choulících se v zimních bundách vlály nejen české vlajky, ale i vlajky NATO, Evropské unie a Ukrajiny. Tmavou masou probleskov­aly pestré kárované košile, někteří si je navlékli přes vrstvy svetrů a mikin.

A pak tu byla také početná skupina oděná ve fialových odstínech, tedy dobrovolní­ci od Danuše Nerudové, která se rozhodla objíždět republiku s Pavlem.

Měnil se snad jen počet hlav v davu. V Ostravě mluvil Pavel k pěti tisícům, v Brně k osmi a v Praze k deseti tisícům lidí.

Na pódiu plná náměstí rozehříval­a skupina bubeníků, pak vystupoval­i místní podporovat­elé z politické, ale i kulturní a sportovní sféry.

Pavel mluvil vždy krátce. „V jednom světě se říká pravda, i když se to nehodí. Pak je tu druhý svět plný lží, nepravd a chaosu. Věřím, že si přejeme žít v prvním světě. My to můžeme ve volbách rozhodnout,“opakoval Pavel a jeho slova se ztrácela v burácení „Pavel na Hrad“.

Potkávali se mladí se seniory. Ujišťovali se, že k volebním urnám přijdou i s kamarády. „Nechci se stydět za svého prezidenta. Za Babišovo chování se stydím už teď,“vysvětlova­l důchodce Adam. Občas se v davu strhl povyk, to když si podporovat­elé všimli skupinky lidí, která se vůči Pavlovi vymezovala. Mladí pankáči a senioři, kteří odmítají „vojáky“nebo „soudruhy“, však obvykle rychle vyklidili pole.

Za generálem ve výslužbě však mířili i ti, kteří ještě nejsou rozhodnutí. Radim jel z Krnova do ostravské Poruby více než hodinu. Generál tam plánoval točit pivo a potkat se s hrstkou mladých. „Chtěl jsem ho poznat. Chtěl jsem, aby mě přesvědčil,“vysvětlova­l Radim. Jestli se mu to přes stovky lidí, kteří oblehli hospodu, podařilo, se už reportéři MF DNES nedozvěděl­i.

Mítinků Andreje Babiše se účastnili jak příznivci, tak i odpůrci. A zatímco protestova­li zejména mladí lidé nebo lidé středního věku, mezi fanoušky převažoval­i penzisté, nebo lidé ze sociálně slabších skupin a maminky s kočárky.

Atmosféra na Babišových mítincích se od začátku nesla v duchu hádek a roztržek. V Benešově ho třeba přivítala zhruba šedesátka lidí s transparen­ty „Benešov není Babišov“nebo „Babiše do koše!“a hlasitě pískala. Za kandidáta se v ten moment postavil pouze jediný kolemjdouc­í. „Zvolte si lampasáka, kreténi vylízaní,“zvolal směrem k odpůrcům. V sále městského divadla už ale panovala naprosto odlišná atmosféra, podporu přišly šéfovi hnutí ANO vyjádřit tři stovky lidí.

Dav lidí se rozdělil na dva tábory také v Liberci na Soukenném náměstí, kam přijel Babiš se svou ženou Monikou. Zřejmě nejvyhroce­nější atmosféra ale panovala v Jablonci nad Nisou, kam se šéf hnutí ANO přesunul tramvají.

Rozvášněný dav odpůrců nejenže ho nepustil na náměstí za příznivci, ale nechtěl ho ani nechat odjet z města. „Bála jsem se, aby se něco nestalo,“přiznala pak Babišová.

Následně se kampaň přesunula do Brna. V samotném závěru měl Babiše čekat ještě Hradec Králové.Svou návštěvu ale zrušil. A to po sérii výhrůžek včetně ostré nábojnice, která přišla jemu i jeho ženě.

Osobnímu útoku se nevyhnul ani Pavel. Včera na sociálních sítích vyvracel smyšlenou informaci, že náhle zemřel.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Ústí nad Labem Petr Pavel se zdraví s příznivci ve městě považované­m za baštu Andreje Babiše.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Ústí nad Labem Petr Pavel se zdraví s příznivci ve městě považované­m za baštu Andreje Babiše.
 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Poslední souboj Oba kandidáti na prezidenta se včera večer střetli v poslední televizní debatě na TV Nova.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Poslední souboj Oba kandidáti na prezidenta se včera večer střetli v poslední televizní debatě na TV Nova.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Liberec Fanynky hladí Andreje Babiše na mítinku v centru města.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Liberec Fanynky hladí Andreje Babiše na mítinku v centru města.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia