Dnes Prague Edition

USA: pejsek zastřelil člověka

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Joseph Smith seděl na místě spolujezdc­e a pes seděl vzadu. A vzadu byla i puška. Takže za chvíli byl Smith po smrti. Pes se trefil přesně.

Stalo se to teď u Wichity v Kansasu. Wichita a další dvě kansaská města Abilene a hlavně Dodge City patřila k nejdivočej­ším místům Divokého západu. Zákon tam hlídali Wyatt Earp, Bill Masterson a Divoký Bill Hickok, bizony střílel Buffalo Bill a lidi Billy the Kid.

Pes jistě nebyl náruživý střelec, asi jen šlápl na spoušť. I když faktem je, že závěr novinové zprávy, podle níž není jasné, kdo volal tísňovou linku, zanechává prostor pro různé divoké představy. Ale asi to byl majitel psa a auta, který jel se Smithem na lov. Záhadou zůstává, zda pes taky pušku odjistil nebo zda si mrtvý či řidič s klidem položili na sedadlo odjištěnou zbraň.

To, že pes střelí člověka, není v Americe úplná rarita. V průměru dostanou psi střelnou zbraní jednoho člověka ročně. Pro střelce jsou ale mnohem menším ohrožením než oni sami sobě, protože ročně se nechtíc zbraní zastřelí pět set lidí.

Některé případy, kdy pejsek střelil páníčka, jsou docela pozoruhodn­é. V roce 2015 trefil jednu paní její retrívr, když byla na lovu a položila si na zem odjištěnou brokovnici. Možná na psa zavolala on byl chytřejší, než si myslela, a vzal to doslova. Pes se totiž jmenoval Trigger, Spoušť.

Nejslavněj­ší je asi případ, kdy člověka postřelilo tříměsíční štěnátko. Oběť se jmenovala Jerry Allen Bradford a položila si na zem odjištěnou pistoli, protože na programu bylo zastřelení štěněte a jeho dalších šesti sourozenců, jelikož Bradford „nemohl najít nikoho, kdo by si je vzal“. Koupil to do zápěstí, takže štěnata zřejmě přežila, neboť to vyšetřoval šerif. Asi došel k závěru, že tohle byla jasná sebeobrana.

Před pěti lety v Iowě postřelil kříženec pitbula a labradora jménem Balew svého majitele jménem Richard Remme, který byl tak inteligent­ní, že měl na klíně psa a u pasu pistoli. Remme tvrdí, že když pes uviděl, co provedl, plakal.

Svého psa hájil i pětasedmde­sátiletý Harrold Gilligan, jehož cestou na lov trefil jeho rotvajler Charlie, protože strčil tlapu do lučíku spouště. Gilligan utrpěl průstřel plic, krku, měl zlomená tři žebra a obratel. „Nechtěl to udělat,“řekl o pachateli. Kdo ví... Charlie neumí mluvit, i když střelbu zvládne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia