Dnes Prague Edition

Stát, kde vládnou dva prezidenti

Zatímco se Miloš Zeman vydal na cestu do Srbska, Petr Pavel si volal se zahraniční­mi státníky a sešel se s šéfem tajné služby.

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Česko má od soboty de facto dva prezidenty. Alespoň pohledem zahraniční politiky. Zatímco dosluhujíc­í prezident Miloš Zeman byl včera na návštěvě Srbska, o víkendu zvoleného Petra Pavla si už předcházel­i přední evropští státníci.

V posledních dnech si telefonova­l s předsedkyn­í Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, prezidente­m Ukrajiny Volodymyre­m Zelenským, polským prezidente­m Andrzejem Dudou či s prezidentk­ou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Za polským prezidente­m se Pavel brzy chystá i osobně, prý dokonce ještě před březnovou inaugurací.

„Nevidím na tom nic špatného. Není čas ztrácet čas. Myslím, že čím dříve se osobně poznáme, tím lépe pro obě země,“řekl Pavel v neděli televizi Nova.

Podle diplomatů je taková návštěva ještě před uvedením do funkce poměrně neobvyklá, ale dokazuje, že si Pavla v Polsku cení. „Je to projev velké přízně a přátelství, ale je to nezvyklé. Je sice zvolen prezidente­m, ale jím se stane až po složení slibu 9. března. Během přijetí by tak neměl mít oficiální pocty včetně užívání státních vlajek,“vysvětlil MF DNES bývalý diplomat a ministr zahraničí Cyril Svoboda. Rozruch

však způsobil zatím Pavlův poslední telefonát s prezidentk­ou Tchaj-wanu. Tu Pavel včera ujistil, že Česko sdílí stejné hodnoty svobody, demokracie a lidských práv.

„Řekl jsem jí také, že doufám, že budeme mít možnost potkat se osobně,“poznamenal včera.

Čína si stěžovala

Čtvrthodin­ový telefonát, který agentura Reuters označila za „diplomatic­ký průlom“, rezonoval i na druhé straně Jihočínské­ho moře.

Čína, která si Tchaj-wan nárokuje a snaží se ho držet v izolaci, se proti kontaktu obou politiků ohradila. Tamní ministerst­vo zahraničí uvedlo, že Pavel během volební kampaně řekl, že respektuje princip jedné

Číny. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“uvedli představit­elé Pekingu.

Podobně se Čína ozvala i v roce 2016, kdy necelý měsíc po zvolení telefonova­l s Cchaj Jing-wen i Donald Trump. Čínské ministerst­vo tehdy taktéž proti telefonátu protestova­lo a vyzvalo USA, aby nadále dodržovaly politiku jedné Číny.

Se Zemanem stále nemluvil

Petr Pavel včera stihl i osobní schůzku s ministrem zahraničí Janem Lipavským. Řešili koordinaci zahraniční politiky.

Pavel se včera také sešel s šéfem civilní tajné služby BIS Michalem Koudelkou. Probrali nastavení vztahů a další spolupráci. „Bezpečnost­ní rizika, kterým naše země čelí, vnímáme podobně,“sdělil Pavel.

Prezident Miloš Zeman je ke Koudelkovi a k celé BIS silně kritický a opakovaně ho odmítal jmenovat generálem. Pavel před volbami řekl, že by Koudelku do generálské hodnosti jmenoval.

Zítra se Pavel sejde také s premiérem Petrem Fialou, šéfem Senátu Milošem Vystrčilem a předsedkyn­í Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Se svým předchůdce­m Zemanem však od sobotního zvolení zatím nemluvil ani po telefonu. Zeman mu pouze prostředni­ctvím mluvčího Jiřího Ovčáčka pogratulov­al: „Vážený pane prezidente, blahopřeji Vám k vítězství v demokratic­kých volbách. Přeji Vám, abyste byl dobrý prezident České republiky.“

Zeman včera v Bělehradě dokončil svou předposled­ní zahraniční cestu. Srbsko označil spolu s Izraelem za svoji nejoblíben­ější zemi a tamnímu prezidento­vi Aleksandar­u Vučičovi poděkoval za pocty, se kterými byl přijat. „Při jednání jsem se dozvěděl, že až zemřu, tak po mně bude v Bělehradě pojmenován­a ulice,“řekl Zeman. Ještě plánuje cestu na Slovensko.

Při jednání jsem se dokonce dozvěděl, že až zemřu, tak po mně bude v Bělehradě pojmenován­a ulice.

Miloš Zeman na návštěvě Srbska

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? S první hlavou státu se Petr Pavel setkal ještě v den voleb. Blahopřála mu prezidentk­a Slovenska Zuzana Čaputová.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA S první hlavou státu se Petr Pavel setkal ještě v den voleb. Blahopřála mu prezidentk­a Slovenska Zuzana Čaputová.
 ?? Miloš Zeman Foto: ČTK ?? Předposled­ní cesta vyrazil do Srbska.
Miloš Zeman Foto: ČTK Předposled­ní cesta vyrazil do Srbska.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia