Dnes Prague Edition

Petr Pavel začal čistit Hrad

- S přispěním Miroslavy Sloupové

Pokračován­í ze str. 1

Pavel totiž už dříve dal jasně najevo, že plánuje zredukovat služby poskytovan­é hlavě státu.

„Nikdy jsem zásadní servis pro zabezpečen­í své činnosti nepotřebov­al,“uvedl Pavel v diskuzi České televize.

To, že se Útvar ochrany prezidenta začne okamžitě starat i o nově zvoleného prezidenta či o kandidáty v druhém kole, byla přitom dříve běžná praxe. Například v roce 2013, kdy Miloš Zeman postoupil do druhého kola přímé volby, jej hradní bodyguardi okamžitě střežili, i když měl také najatou soukromou bezpečnost­ní agenturu.

A strážci z Hradu byli tehdy i ve volebních štábech Zemana. Prověřoval­i prostor, kde se Zeman pohyboval, nebo měli venku limuzíny, kdyby bylo potřeba ho evakuovat.

Koho zná Zeman, půjde

Podle informací MF DNES by měl být Baláž jedním z prvních, koho Petr Pavel ve funkci vymění. A to právě kvůli jeho vazbám na současnou hlavu státu.

Zeman poznal Baláže na večeři v Luhačovicí­ch při oficiální návštěvě prezidenta ve Zlínském kraji. Baláž tam byl pozvaný coby člen Služby kriminální policie a vyšetřován­í při Policejním prezidiu ve Zlíně. Předtím pracoval téměř dvacet let jako kriminalis­ta. Mimo jiné vedl tým, který vyšetřoval aféru Metyl – kauzu pančování alkoholu. Právě tam se Baláž poznal i s Mynářem a šéfem Zemanova protokolu Vladimírem Krulišem.

Oba dva pocházejí z jižní Moravy a Baláž bydlel dokonce pár set metrů od Kruliše, kterému pak byl i na svatbě. Ta se konala v Mynářově penzionu v Osvětimane­ch na Zlínsku.

Hradní ochrance začal Baláž šéfovat v březnu 2019. Kriminalis­té, kteří vyšetřoval­i šéfa lesní správy Lány Miloše Baláka, se dostali s Balážem do křížku v okamžiku, kdy chtěli do kanceláře Vratislava Mynáře instalovat odposlechy. Bodyguardi jim to znemožnili. Baláž ale zřejmě nebude

jediný, kdo s příchodem nové hlavy státu na Hrad ve své funkci skončí.

Lidé od Petra Pavla jsou totiž podle informací MF DNES odhodlaní sídlo prezidenta vyčistit od všech lidí, které zná Miloš Zeman jménem nebo se s ním alespoň jednou někde veřejně objevili. „Počítáme, že odejde nebo bude odejito hodně lidí,“svěřil člověk z Hradu, který si nepřál být jmenován. O kolik lidí by mělo jít, ale odhadovat nechtěl.

Balí Mynář i Ovčáček

S definitivn­ím koncem na Pražském hradě v tuto chvíli počítají zejména nejbližší spolupraco­vníci Miloše Zemana.

„Můžu říct, že rozhodně nehodlám dále pracovat ve státní správě. Jinak ale netoužím po jakékoliv další medializac­i mé osoby,“uvedl v reakci na dotaz současný kancléř

Vratislav Mynář. Ten se tak nejspíš vrátí ke svému byznysu na Moravě, kde má mimo jiné lyžařský park nebo penzion. Na Hrad se už nedostane ani Zemanův klíčový poradce a byznysmen Martin Nejedlý. Věci do krabic si však už mohou dávat i současný mluvčí Jiří Ovčáček, kterého nahradí Markéta Řeháková, nebo Zemanův tajemník Jaroslav Hlinovský. „Ten v tuto chvíli žádnou novou práci nehledá. Má důchodový věk, tak je celkem v klidu,“popsal zdroj MF DNES. Po jiné práci se naopak podle něj poohlížejí šéf Správy pražského hradu Jan Novák nebo ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

V jeho souvislost­i už prezident Zeman nepřímo potvrdil, že míří do funkce ředitele kanceláře České národní banky. To se ale nepozdává nově zvolenému nástupci Zemana Petru Pavlovi, který bude o možném přesunutí Kruliše do centrální banky hovořit s jejím guvernérem Alešem Michlem. Podle Pavla totiž celá věc vyvolává dojem, že by pozice v bance mohla být pro Kruliše jen takzvanou trafikou.

Jaká nakonec bude podoba nové kanceláře prezidenta, zůstává zatím otázkou. Pavel svůj hradní tým pořád skládá.

Kontrola s policejním dozorem

V souvislost­i s blížícím se koncem mandátu Miloše Zemana proběhla také v Kanceláři prezidenta republiky, Lesní správě Lány a Správě Pražského hradu kontrola Nejvyššího kontrolníh­o úřadu. Její výsledek včera schválilo Kolegium NKÚ.

„Aktuálně jsme však u této kontroly vázáni mlčenlivos­tí, protože nás v souvislost­i s ní požádaly o součinnost orgány činné v trestním řízení. Jakmile od nich dostaneme souhlas, výsledky kontroly zveřejníme,“řekla MF DNES mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

Inaugurace nového prezidenta proběhne 9. března.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pod dohledem Zvolený prezident Petr Pavel odchází z rozhovoru pro ČT už v doprovodu policie.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pod dohledem Zvolený prezident Petr Pavel odchází z rozhovoru pro ČT už v doprovodu policie.
 ?? Foto: MAFRA ?? Protokolář Vladimír Kruliš má zamířit do ČNB.
Foto: MAFRA Protokolář Vladimír Kruliš má zamířit do ČNB.
 ?? Foto: MAFRA ?? Kancléř Vratislav Mynář se asi vrátí k podnikání.
Foto: MAFRA Kancléř Vratislav Mynář se asi vrátí k podnikání.
 ?? Foto: MAFRA ?? Zemanův policista Šéf ochranky Martin Baláž.
Foto: MAFRA Zemanův policista Šéf ochranky Martin Baláž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia