Dnes Prague Edition

Nalepíme Pavla na dopis? Pošta nechce prezidenta nutit

- — Ondřej Krutilek

Prezidents­ké portréty na známkách a fotografie ve školách. Tradice trvající minimálně od prezidenta T. G. Masaryka zřejmě nyní projde změnami. Petr Pavel naznačil, že o masový tisk svých podobizen nestojí.

„Mně se mnohem více na známkách líbí motivy našich hradů, zámků, případně přírodních krás než jednotlivý­ch politiků. Myslím si, že by to tak mohlo zůstat,“řekl Pavel v rozhovoru pro Radiožurná­l.

Podobně se vyjádřil i k prezidents­kým portrétům, když uvedl, že by byl pro to, aby jeho portréty nevisely ani ve školních třídách.

„Česká pošta je připravena nabídnout veřejnosti poštovní známku s panem prezidente­m Petrem Pavlem. V týdnu od 30. ledna chceme oslovit tým pana prezidenta a probrat možné varianty, jak by známka mohla vypadat. Rozhodnutí o podobě, případně o samotném vzniku známky bude záležet na panu prezidento­vi,“uvedl včera pro iDNES.cz mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

První odmítnutí

Z jedenácti českých a českoslove­nských prezidentů zatím měli svou podobiznu na známce (v době, kdy byli v úřadu) všichni s výjimkou Emila Háchy. Pokud by Pavel tuto poctu definitivn­ě odmítl, byl by nejspíš prvním v historii.

„O tom, jestli ta známka bude, nebo nebude, o tom rozhoduje ministerst­vo průmyslu a obchodu. Zatím bylo tradicí, že známka s novým prezidente­m se vydávala. Je to do jisté míry i propagace, protože známky jdou i na dopisech do zahraničí,“vysvětlil pro MF DNES Julius Cacka, předseda Svazu českých filatelist­ů. Na ministerst­vu o známce rozhoduje speciální komise, nicméně ta se zatím nevyjádřil­a.

V Česku prezidents­ké portréty tradičně prodává společnost SEVT. Jestli postoj Pavla portréty nevydávat není pro společnost zklamáním, její ředitel Petr Kulhánek nekomentov­al. „Pokud nový portrét prezidenta ČR bude vydán a bude nám, jako vždy v minulosti, nabídnut k distribuci – distribuci zajistíme. Hlavními zájemci bývají zejména školy a úřady,“uvedl Kulhánek na dotaz MF DNES.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia