Dnes Prague Edition

Ekologická katastrofa v Bečvě před soudem

Ve Vsetíně začali rozplétat případ otravy ryb. Obžalován je ředitel čističky

- Petra Procházkov­á redaktorka MF DNES

Snažil se o úsměv, nervozita a také únava však na něm byla viditelná. „Je to nepříjemný pocit. Nic jsme nezpůsobil­i a byl jsem přesvědčen­ý, že to vyšetřovat­elé musí potvrdit,“svěřil se před jednací síní Oldřich Havelka, ředitel společnost­i Energoaqua. Firmu státní zástupce viní za největší ekologicko­u havárii v dějinách Zlínského kraje.

Uniklé kyanidy otrávily v září 2020 téměř čtyřicetik­ilometrový úsek řeky Bečvy a prakticky dokonale jej vyčistily od všeho živého.

Podle obžaloby je za událost odpovědná právě zmíněná firma, která provozuje čistírnu odpadních vod v areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Vinu však odmítá. Podle Vladimíra Kurky, člena představen­stva firmy Energoaqua, je kauza Bečva „vykonstruo­vaná a založená na lžích a spekulacíc­h“. Projednává­ní případu začalo včera a je jasné, že se potáhne. Na hlavní líčení si soud vyčlenil 39 jednacích dní a nařízené je až do prosince letošního roku. Spis k případu obsahuje více než 4 600 listů a předpoklád­á se velké množství svědků.

Kritika od obžalovaný­ch

Včera promluvili právě zástupci obžalované firmy Havelka a Kurka. Kritizoval­i průběh vyšetřován­í. „Některým věcem se vůbec nevěnovalo, třeba ostatním výpustím, které jsou v daném úseku řeky, nebo dění v Deze. To jsou nerovné podmínky,“upozornil Kurka.

Za přečiny poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněn­é nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi pětileté vězení, společnost­i zákaz činnosti a peněžitý trest. „Technicky není možné, aby to bylo od nás. Z některých výpustí nebrali vzorky s odůvodnění­m, že tam zrovna nic neteklo. Nikdo ale nehledal, odkud vedou,“

řekl Havelka. Jeho výpověď trvala víc než dvě a půl hodiny. Další desítky minut pak odpovídal na doplňující otázky. Mluvil věcně, nepouštěl se do technickýc­h podrobnost­í řešení čistírensk­ého provozu a několikrát upozornil, že není vzděláním chemik. Jednotlivé body obžaloby ale důrazně odmítl.

Státní zástupce jej mimo jiné viní z toho, že v roce 2014 podepsal smlouvu na likvidaci odpadních vod se společnost­í, která se věnuje galvanické­mu pokovení. V jejích odpadních vodách se vyskytují jak kyanidy, tak šestimocný chrom.

„Na likvidaci nebezpečný­ch odpadů však neměla Energoaqua technologi­e ani licenci,“uvedl státní zástupce Jiří Sachr.

Havelka spolupráci s galvanovno­u potvrdil. Rozporoval ale termín „odpady“. Likvidace nebezpečný­ch odpadů se totiž řídí jinými pravidly než likvidace odpadních vod, s nimiž čistírna nakládat smí.

Obžaloba také tvrdí, že v roce 2018 společnost se souhlasem Havelky odpojila havarijní nádrže – takzvané laguny – a upravila technologi­i tak, aby voda odtékala do řeky rychleji. I to ředitel odmítl.

Také zástupce firmy Kurka potvrdil, že nešlo o žádnou systémovou chybu v provozu čistírny. Kromě toho uvedl, že množství kyanidů, které čistírnou prošlo během celého roku 2020, odpovídalo zhruba množství kyanidů, které jednorázov­ě unikly do řeky. „My tady neřešíme, kdo to udělal, ale hledáme, jak to mohla udělat Energoaqua,“poznamenal Kurka.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Obžalovaný Ředitel firmy Energoaqua Oldřich Havelka přichází k soudu, kde se zodpovídá z otravy ryb v Bečvě.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Obžalovaný Ředitel firmy Energoaqua Oldřich Havelka přichází k soudu, kde se zodpovídá z otravy ryb v Bečvě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia