Dnes Prague Edition

Chřipka dál ustupuje. Zbývají malá ohniska

- — Ivana Lesková

PRAHA Stejně jako v dalších evropských zemích i v Česku ustupuje vlna akutních virových infekcí dýchacích cest včetně chřipky. Epidemie ale zatím oficiálně neskončila.

Minulý týden se podle Státního zdravotníh­o ústavu celková nemocnost snížila o téměř pět procent. Onemocnělo 1 351 lidí na 100 tisíc obyvatel. Nejvíc klesl počet nákaz u dospělých, naopak se zvýšil u dětí ve věku od 6 do 14 let. Největší nemocnost hlásil Jihomoravs­ký kraj. Samotná chřipka ustupuje výrazněji ve všech věkových kategoriíc­h. Ve srovnání s předešlým týdnem ubylo 22,8 procenta nemocných. „Sledujeme pomalu se snižující aktivitu chřipky, což odpovídá očekávaném­u vývoji. Výrazný, v některých krajích až 70procentn­í, úbytek nakažených se týká hlavně dětí do pěti let a seniorů nad 65 let,“komentuje vývoj epidemiolo­g Jan Kynčl ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Na chřipku už zemřelo 82 lidí

Podle odborníků ale v zemi nadále přetrvávaj­í lokální ohniska výskytu chřipkovýc­h onemocnění včetně závažných průběhů. „Do 27. ledna bylo hlášeno 243 klinicky závažných případů chřipky vyžadující­ch intenzivní péči, 82 pacientů zemřelo,“řekl Kynčl.

V následujíc­ích dnech epidemiolo­gové očekávají další úbytek nemocných. V populaci aktuálně cirkulují hlavně viry chřipky, SR viry, koronaviru­s, který je původcem covidu, ale také rhinoviry, které způsobují rýmu. Jelikož počty nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel klesly pod 1 600–1 800, lze podle odborníků hovořit o končící epidemii akutních respirační­ch infekcí. O oficiálním konci epidemie ale rozhoduje hlavní hygienička. Ta zatím nerozhodla.

Covidu mírně přibylo

Příznivá je zatím situace i v šíření covidu. Počty nově nakažených jsou relativně nízké, v pracovních dnech se pohybují v nižších stovkách, o víkendu v desítkách. V nemocnicíc­h leží s covidem okolo 220 lidí, což je situace, která se nedá srovnat s loňským rokem, kdy čísla prudce rostla. Například uplynulou neděli evidovali hygienici 8 338 lidí aktuálně nakažených covidem, většinu s mírnými příznaky. Ve stejný den před rokem jich bylo téměř 355 tisíc. Nicméně začátkem ledna bylo nakažených ještě méně, pod pět tisíc. Čísla začala lehce stoupat právě v minulém týdnu. Podle odborníků se dalo předpoklád­at, že čísla znovu porostou. Očekávali to již dříve. „Nicméně nárůst je zatím velmi mírný a nelze z něj ještě nic vyvozovat,“řekl epidemiolo­g Roman Prymula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia