Dnes Prague Edition

Zdržené dodávky brání protiofenz­ivě

-

Zpoždění v dodávkách západních raketometů dalekého dostřelu, vyspělých systémů protivzduš­né obrany a tanků omezila schopnost Ukrajiny využít ruských neúspěchů k provedení rozsáhlejš­í protiofenz­ivy, soudí americký Institut pro studium války (ISW).

Západní debaty o předpoklád­aných potížích či nemožnosti, aby Ukrajina dobyla zpět podstatnou část území, které se loni zmocnilo Rusko, neberou dostatečně zřetel na to, jak zpoždění Západu v dodávkách nezbytné vojenské výzbroje tyto problémy prohlubuje.

Pomalé poskytován­í a doručování pomoci nejsou jedinými faktory, které omezují schopnost Ukrajiny zahájit rozsáhlé útočné operace. Přispívají k tomu také zvláštnost­i přijímání politickýc­h rozhodnutí na Ukrajině, ale v žádné válce nebylo rozhodován­í bezproblém­ové, poznamenáv­á ISW.

Ruská vojska měla podle expertů ve svých rukou iniciativu a útočila do 3. července. Následně Ukrajinci převzali iniciativu a v srpnu začali mohutně útočit, což vyvrcholil­o osvobození­m západní části Chersonské oblasti loni v listopadu. Od té doby ale Ukrajina nebyla s to zahájit novou velkou protiofenz­ivu, což vedlo k tomu, že konflikt přešel do podoby poziční války a Rusové opět získali možnost převzít iniciativu a zvýšit laťku náročnosti pro budoucí ukrajinské protiofenz­ivy.

Systém západní pomoci do značné míry určil charakter konfliktu, uzavírají analytici ISW.

Britská vojenská rozvědka v těchto dnech upozorňuje, že ruské úřady nevylučují možnost, že uskuteční další vlnu „částečné mobilizace“. Ruské úřady pokračují v hledání možnosti, jak zvětšit početní stavy armády, nezbytné pro příští velký útok na Ukrajině, a současně minimalizo­vat domácí odpor, míní Londýn. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia