Dnes Prague Edition

Ukrajina povolává tankisty

Armáda mobilizuje specialist­y pro očekávanou západní vojenskou techniku

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Západní spojenci v posledních týdnech schválili několik balíků vojenské pomoci ukrajinské armádě. Jejich součástí jsou vedle tanků Leopard a Challenger také systémy protivzduš­né obrany Patriot, bojová vozidla pěchoty Bradley či obrněné transporté­ry Stryker. Na konci roku by pak mohli Ukrajinci dostat rovněž americké tanky Abrams.

Ačkoliv mobilizace na Ukrajině probíhá trvale od začátku války, velitel personální­ho oddělení ukrajinský­ch pozemních sil Roman Horbač musel nedávno mírnit až poplašné zprávy o jakýchsi překotných odvodech v zemi. Podle něj v drtivé většině případů nyní takzvaná oblastní střediska, která nahradila vojenské komisariát­y, povolávají muže k upřesnění osobních údajů. Lidé se totiž kvůli válce neustále stěhují a nehlásí nová místa svého bydliště. Určité profese nicméně armáda skutečně nyní nabírá aktivněji.

„Dnes potřebujem­e hlavně specialist­y na nové typy zbraní dodávané partnery a zároveň personál k doplnění ztrát,“řekl médiím Horbač. Připomněl také, že válka vstupuje do rozhodujíc­í etapy. Vojenští analytici očekávají nový ruský útok a zároveň ukrajinsko­u protiofenz­ivu nejpozději na jaře. Výsledek bude pravděpodo­bně dalším klíčovým mezníkem, který může rozhodnout i o celkovém výsledku války.

Přímo na frontu ukrajinská armáda může prakticky okamžitě odeslat jen muže se zkušenostm­i z vojenské služby. Ty, kteří jí neprošli, nyní povolává do výcvikovýc­h center. Podle zákona přitom povolávací rozkaz mohou komisaři rozdávat prakticky kdekoliv.

„Několikrát mě volali, ale hned zas pustili, protože jsem specializa­cí neodpovída­l. V posledních několika týdnech mě zastavili na zátarasech při výjezdu z Čerkas nebo přímo na ulici. Kontrolova­li povolávací rozkaz, záznam ve vojenské evidenci, ale v klidu mě pak pustili,“popsal nynější situaci ukrajinské redakci BBC 34letý Viktor.

Někteří ukrajinští muži jsou prý nyní na ulicích obezřetněj­ší a přiznávají, že se rušnějším místům vyhýbají. V případě nutnosti by ale prý na frontu odjeli.

Na pozadí tvrdých bojů zejména na Donbasu si množství ukrajinský­ch vojáků v posledních měsících stěžovalo, že nepřetržit­ě a bez rotací bojují prakticky od začátku války. S prosbou o demobiliza­ci vojáků po roce nepřetržit­é služby se v peticích obraceli i na prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten nedávno uvedl, že cílem armády je nyní vytvořit nové rezervy, aby vojáci měli možnost načerpat síly po aktivní bojové akci.

 ?? Foto: ČTK ?? Po raketovém úderu Požárníci v centru Charkova odklízejí škody na obytném domě, který v noci na včerejšek zasáhla ruská raketa. Při útoku nejméně jeden člověk zahynul a několik jich bylo zraněno.
Foto: ČTK Po raketovém úderu Požárníci v centru Charkova odklízejí škody na obytném domě, který v noci na včerejšek zasáhla ruská raketa. Při útoku nejméně jeden člověk zahynul a několik jich bylo zraněno.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia