Dnes Prague Edition

Putin mi hrozil raketami, řekl britský expremiér

-

Bývalý britský premiér Boris Johnson prohlásil, že mu ruský prezident Vladimir Putin během telefonátu před invazí na Ukrajinu vyhrožoval raketovým úderem.

Poznámka o raketovém úderu zazněla podle Johnsona poté, co Putina během „velmi dlouhého“hovoru loni v únoru varoval, že válka bude „naprostou katastrofo­u“. „V jednu chvíli mi pohrozil a řekl: ‚Borisi, nechci ti ublížit, ale s raketou by to trvalo jen minutu,‘ nebo něco takového. Veselé,“uvedl Johnson.

O výhrůžce informoval­a stanice BBC. Podle Moskvy ovšem Johnson lže, když tvrdí, že mu Putin vyhrožoval raketovým úderem.

Johnson varoval Putina, že invaze na Ukrajinu povede k západním sankcím a zvýšení počtu vojáků NATO u ruských hranic. Snažil se také odradit Rusko od vojenské akce tím, že Putinovi řekl, že Ukrajina se „v dohledné budoucnost­i“k NATO nepřipojí. „Ale myslím si, že podle velmi uvolněného tónu, který nasadil... si s mými pokusy přimět ho k jednání jen hrál,“dodal Johnson. Putin se podle něj během hovoru choval „velmi familiárně“.

Je nemožné ověřit, zda Putinova hrozba byla skutečná. Ale vzhledem k předchozím ruským útokům ve Spojeném království – naposledy v Salisbury v roce 2018 – Johnson pravděpodo­bně neměl jinou možnost než brát jakoukoli hrozbu ze strany ruského vůdce, byť by byla vyslovena lehce, vážně, poznamenal­a BBC.

O devět dní později, 11. února, odletěl ministr obrany Ben Wallace do Moskvy, aby se setkal se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem. Podle dokumentu Wallace odlétal z Moskvy s ujištěním, že Rusko Ukrajinu nenapadne. Obě strany ale prý věděly, že je to lež. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia