Dnes Prague Edition

Čína: Nastal čas tichého hledání „psů a zrádců“

„Diskrétní“represe je také represe: Jak se režim vypořádal s loňskými covidovými protesty

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Rázné ukončení přísné politiky nulového covidu po bezprecede­ntních listopadov­ých protestech v Číně mohlo zdálky vypadat jako vzácný příklad toho, že úřady uznaly veřejný projev nesouhlasu a snad si začaly vážit i názoru obyvatel.

Brzy se ale ukázalo, že takové představy byly hodně naivní.

Souběžně s uvolněním železného sevření lockdownů se totiž po celé zemi začal odvíjet i trochu jiný příběh: mohutný represivní aparát potichu, nenápadně, ale o to drsněji zasáhl proti mnohým, kteří v ulicích demonstrov­ali svůj občanský postoj.

Řada Číňanů, kteří se do té doby proti režimu nijak neangažova­li a které nelze považovat za nějaké zavilé nepřátele čínského systému, tak na vlastní kůži zažila odvrácenou tvář tamní reality. Popisují intenzivní digitální dohled, prohlídky, při nichž je svlékali, vyhrožován­í rodinám, agresivní výslechy v policejní vazbě i pomlouvačn­é kampaně na sociálních sítích. Tedy všechny ingredienc­e, v nichž je současný režim mistrem při zásazích proti lidem, které považuje za jinak smýšlející, tudíž „nepřátele“.

Přidejme notoricky neprůhledn­ý právní systém, který jde na ruku úřadům, a pochopíme, proč jsou občanské protesty v zemi tak vzácné a mívají krátké trvání. Důsledné a systematic­ké potlačován­í jakéhokoli­v nesouhlasu je něčím, co systém dovedl téměř k dokonalost­i.

„Virus už není nepřítel, teď jsou nepřáteli pouze lidé, kteří protestova­li,“řekla listu Washington Post pod podmínkou anonymity 28letá technička z Pekingu.

Lidé začali „mizet“

Už po pár dnech od největších nepokojů v zemi od roku 1989 rozprostře­ly úřady své informační sítě, aby dopadly „organizáto­ry“. Vzhledem k tomu, že během vlády vůdce Si Ťin-pchinga byly slídicí mechanismy posíleny na všech frontách, včetně soustav kamer na rozpoznává­ní obličejů, to nebyl zas až takový problém. Mezi postiženým­i demonstran­ty a jejich právníky se spekuluje o tom, že policie použila mobilní signál k identifika­ci telefonníc­h čísel těch, kteří se v určitém čase shromáždil­i na místě protestu.

Pak lidé zčistajasn­a začali „mizet“. Často mladé vzdělané ženy.

V řadě případů byli účastníci demonstrac­í načas zadrženi, úřady však nevydaly žádný oficiální údaj o jejich počtu. Dokonce ani nepřiznaly, že by k zatýkání vůbec docházelo. Na veřejnost proniklo jen nekonkrétn­í varování, že po jakékoli „sabotážní aktivitě nepřátelsk­ých sil“bude následovat „zásah“.

Zatímco různá moderní zařízení pro odposlech, sledování a sběr dat běžela tiše dál, na policejníc­h stanicích se prosadily tradičnějš­í metody získávání informací.

Například zpravodajo­vé CNN hovořili s několika zatčenými a po čase propuštěný­mi demonstran­ty, kteří líčili stresující a fyzicky náročné výslechy. „Museli jsme stát. Nenechali nás spát,“tvrdil jeden mladík ze Šanghaje. Jiné přiměli policisté dělat nekonečné dřepy nebo opisovat dokumenty z loňského 20. sjezdu komunistic­ké strany. Některým nyní hrozí dlouholeté tresty.

„Účelem bylo zjistit vůdce a inspirátor­y protestů, mysleli si, že to byli separatist­é nebo zahraniční síly,“dodal zadržený. „Častovali nás výrazy jako psi a zrádci. Řekli nám, ať vypadneme z Číny.“

Loňské protesty proti covidovým uzávěrám, na nichž davy místy skandovaly slogany o odstoupení vůdce Si Ťin-pchinga, byly vzácnou výjimkou, a možná proto partaj tak vyděsily. Následná zastrašova­cí kampaň má odradit všechny, kteří by se pozoruhodn­ým výbuchem veřejné nespokojen­osti mohli cítit povzbuzeni.

Dnes už jsou nepokoje z konce listopadu

jen vzpomínkou. Vedení však přinejmenš­ím částečně přišlo o důvěru svých obyvatel, Si Ťin-pchinga už mnoho lidí nepovažuje za neomylného.

To všechno za situace, která nevypadá moc růžově: ekonomika klopýtá, nezaměstna­nost zejména mladých je vysoká a Číňané umírají na covid. Ve snaze vypořádat se, byť i jen s potenciáln­ími nepřáteli bez dalšího rozdmýcháv­ání veřejného hněvu tak strana často upřednostň­uje „diskrétní represe“. V žádném případě to ale neznamená, že by byly mírnější.

 ?? Foto: Reuters ?? Cestující v Pekingu Čína sice restrikce uvolnila, ale covid v zemi zabíjí. I takto se někteří chrání.
Foto: Reuters Cestující v Pekingu Čína sice restrikce uvolnila, ale covid v zemi zabíjí. I takto se někteří chrání.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia