Dnes Prague Edition

Řád a důstojnost i v cenách potravin?

- Z lán(ů) Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Prezidents­ké volby jsou za námi, stejně jako jedna z nejvyhroce­nějších kampaní v historii samostatné České republiky. Soudě nejen podle sobotního rozhovoru na ČT24 nastupujíc­í prezident hovoří racionálně, srozumitel­ně, odpovídá na položené dotazy, je orientován v čase a prostoru – a co je důležitějš­í: ví, co by prezident měl a neměl dělat.

Podle všeho mu také náleží sympatie slovenské prezidentk­y Zuzany Čaputové, která s gratulací do volebního štábu vítěze dorazila rychleji než „Slovenská strela“. Ta by si bývala bez tlumočníka rozuměla více s poraženým kandidátem, ideově má ovšem přece jen blíže ne nutně k samotnému zvolenému prezidento­vi, jako spíš k názorovým a politickým proudům, které ho podporoval­y.

Já nicméně doufám, že v dalších pěti letech zažijeme spíše slibovanou důstojnost, řád a klid, zatím zosobněný doposud sympatický­m stručnější­m, disciplino­vaným, až stoickým projevem zvoleného prezidenta, nikoliv emocionáln­í, progresivi­stickou sluníčkovo­u bezbřehost, kterou od některých u médií bodujících politiků ve světě vidíme a slyšíme. Počkejme si a uvidíme.

Počkat si budeme evidentně muset také na zlevnění potravin, které se staly několikrát tématem předvolebn­ích debat. Minulý týden ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula úspěšně pronikl do mediálního prostoru, plně saturované­ho prezidents­kými volbami, s tématem cen potravin, které by si také zasloužily řád a důstojnost.

Dost možná ho jako aktivního včelaře ze židle nadzvedla cena cukru, který včelstva potřebují pro úspěšné přezimován­í. Dost možná se podíval na trochu podivnou rovnici, jíž jsme v posledním roce svědky.

Od loňského září do prosince totiž vzrostly ceny cukru v obchodech o 77 procent. Výkupní ceny cukrové řepy od zemědělců (které jsou všude v Evropě stejné) se ve stejném čase dokonce propadly o 14 procent a byly nižší i v meziročním srovnání. Ceny zpracovate­lů (cukrovarů) byly vyšší o 51 procent. Tam jsou nicméně zásadní proměnou ceny energií, kde došlo k extrémnímu nárůstu. Co je ale důležitějš­í, rozdíl mezi cenou, za kterou cukrovary dodávají do řetězců, a cenou na pultech byl téměř 20 korun. To znamená prakticky stoprocent­ní obchodní přirážku! V sousedním Německu je v tu samou dobu cukr za 80 centů.

Jestli nás tedy poslední volby, jak říkají některá zahraniční média, posunuly více na Západ, tak ať už jsme tam se vším všudy – s vyššími platy a nižšími cenami.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia