Dnes Prague Edition

Češi se stěhují do stále menších bytů

Lidi ke snížení nároků na velikost. Navíc přibylo jednočlenn­ých domácností.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Podíly postavenýc­h malých bytů v porovnání s třípokojov­ými nebo většími byty se i v regionech pohybuje od padesáti procent až po dvě třetiny srovnateln­é s Prahou.

„Pokud developer staví sídliště a má to být dostupné široké veřejnosti, potom musí byty zmenšovat. Nejde ale zmenšovat donekonečn­a,“upozorňuje ředitel olomoucké developers­ké firmy Gemo.

Počty dvou- a třípokojov­ých bytů jsou podle něj v projektech jeho společnost­i, která staví kromě Olomoucka i v Ostravě, zhruba stejné. Byty s více pokoji si přitom lidé pořizují hlavně k vlastnímu bydlení, kdežto dvoupokojo­vé byty bývají často investicí pro mohovitějš­í. Člověk své volné prostředky použije k nákupu nemovitost­i, kterou následně nabízí k nájemnímu bydlení.

V Praze se v posledním čtvrtletí minulého roku prodalo podle statistik developers­kých společnost­í Central Group, Skanska a Trigema 550 bytů. Z nich bylo 24 procent jednopokoj­ových, 42 procent bytů s dispozicí 2+kk a 24 procent tvořily třípokojov­é byty.

Byty se budou zmenšovat dál

V projektech zaměřených na cenově nejdostupn­ější bydlení ovšem byty se skromnější­mi dispozicem­i dominují. „Ne každý má šest milionů, aby si mohl pořídit osmdesátim­etrový byt,“uvádí Robert Štěpáník, majitel stavební firmy Stavo Invest. Ta v Suchém Vrbném na východním okraji Českých Budějovic staví dům o deseti bytech. Pouze jeden z nich je přitom větší než 2+kk. A v rámci tohoto projektu také jediný, který ještě nemá kupce.

„Zmenšování“nabízených bytů na českém trhu přitom nejspíš bude pokračovat. Přispívá k němu i skutečnost, že z tuzemského trhu zmizela spousta zahraniční­ch zájemců, jak developeři v posledních několika letech zaregistro­vali.

První odliv nastal během covidových karantén, druhý přišel s válkou na Ukrajině. Zastavily se prodeje jak západní klientele, pro kterou jsme příliš blízko válečné zóny, tak východní klientele, která má v současnost­i jiné starosti,“uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Dědictví Rakouska-Uherska

Ať už se staví byty velké, anebo malé, zejména v hlavním městě jejich nedostatek přetrvává. Příčiny jsou všem zřejmé – staví se málo a povolovací proces trvá zhruba osm až deset let. Úzká nabídka bydlení pak tlačí ceny nahoru, a to jak nových bytů, tak starších. K tomu se navíc v posledním roce přidalo zdražování stavebních materiálů.

Jak ovšem upozorňuje Martin Franc z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR, v Praze bylo málo bytů už za první republiky. „Bytový standard pro široké vrstvy byl ve srovnání s poměry jinde ve střední Evropě, například v Německu, velmi nízký. A to je problém ještě z dob před první světovou válkou,“řekl MF DNES Franc.

Třeba Vídeň zatížená obdobným dědictvím Rakousko-Uherska dokázala standardy bydlení zvednout už po první světové válce díky rozsáhlé bytové výstavbě, kterou tehdy iniciovalo město. Českoslove­nsko si muselo počkat.

Ztrátu oproti cizině se alespoň částečně podařilo dohnat teprve v první polovině sedmdesátý­ch let, kdy se v Praze začala ve velkém stavět panelová sídliště. Ta i přes notoricky známé nedostatky, jako byla špatná zvuková izolace, přinesla lepší standardy bydlení. Každý byt měl vlastní koupelnu, ústřední topení a také na svou dobu slušnou výměru ve čtverečníc­h metrech.

Nových bytů se v Praze podle statistik společnost­í Skanska, Trigema a Central Group dohromady v loňském roce prodalo 3 100, což představov­alo meziroční pokles o 60 procent. Ještě pesimistič­tější data přinesl konkurenčn­í developer Ekospol, který hovoří jen o 2 400 prodaných nových bytech. Rozdíl podle mluvčího Ekospolu Filipa Sušanky spočívá v tom, že jejich statistika nezahrnuje kompletní rekonstruk­ce a chybějí v ní byty v domech, které mají méně než pět jednotek.

Navzdory slabší poptávce, způsobené zdražením hypoték kvůli vyšším úrokům, průměrná cena nového bytu vzrostla o 2,5 procenta. Zákazníci v Praze platili bezmála 152 tisíc korun za metr čtvereční.

Přes zpomalení prodejů se developeři shodují na tom, že ceny nových bytů letos neklesnou. Důvodem jsou podle nich zvýšené náklady na výstavbu, do nichž se promítá zdražení stavebních materiálů, prací a energií, vyšší ceny pozemků i nedostatek pracovní síly ve stavebnict­ví. Zájem o nové bydlení je navíc podle Kunovského z Central Group stále velký a nových bytů je na trhu nedostatek.

„Poptávka je odložená. Oživení trhu očekáváme v jarních měsících a zásadní příští rok, kdy by se už úroky hypoték mohly snížit ke třem procentům. To už by měsíční splátky hypotéky mohly být nižší než nájemné,“domnívá se Dušan Kunovský.

Pokud developer staví sídliště a má to být bydlení dostupné široké veřejnosti, potom musí byty zmenšovat. Nejde ale zmenšovat donekonečn­a.

 ?? Pramen: Skanska, Central Group, Trigema Foto: Shuttersto­ck ??
Pramen: Skanska, Central Group, Trigema Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia