Dnes Prague Edition

Malou Stranu nově rozděluje uzavírka

- — Adam Hejduk

Od tohoto víkendu je pro veškerou dopravu uzavřena Letenská ulice mezi Malostrans­kým náměstím a Klárovem. Dopravní podnik totiž bude v tomto úseku další dva měsíce opravovat tramvajovo­u trať, což s sebou nese značná dopravní omezení a komplikace pro oba břehy Vltavy.

„Opravu jsme naplánoval­i a zkoordinov­ali s dalšími akcemi v Praze tak, aby proběhla v co nejkratší možné době a v turisticky nejslabším období,“sděluje Jan Šurovský, člen představen­stva a technický ředitel DPP – Povrch, s tím, že oprava už byla skutečně nutná. Nejstarší kolejnice v rovných úsecích jsou totiž zhruba 22 let staré a namáhané oblouky i 10 let, takže jsou již na

hranici životnosti. „Práce jsme rozdělili do etap tak, aby v každé z nich zůstala zachována dopravní obslužnost pro složky IZS, zásobování, svoz odpadů všech institucí a provozoven v dotčené oblasti, ať už se jedná o nemocnici, školy, velvyslane­ctví, Parlament ČR, ministerst­va, hotely či restaurace,“dodává Šurovský.

První etapa v Letenské ulici potrvá do 15. února. Během ní funguje náhradní autobusová linka X22, která jezdí mezi Újezdem a Malostrans­kým náměstím. Z druhé strany objížďku obsluhuje tramvaj číslo 32, která jezdí od Bílé hory přes Malostrans­kou a stáčí se zase zpět u Právnické fakulty UK. Mimoto dopravní podnik doporučuje k tranzitu přes Malostrans­kou využít linku A metra.

Ve druhé etapě od 16. února se práce přesunou do Karmelitsk­é ulice, čímž dojde také ke změně objízdných tras. V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová linka X20, která bude nahrazovat tramvaj v úseku mezi Malostrans­kou a Malostrans­kým náměstím. Tramvajová linka 32 pak bude jezdit i po dobu této etapy. „Opravu dokončíme v pátek 31. března, provoz tramvají na Malé Straně opět obnovíme od soboty 1. dubna 2023,“informuje Šurovský.

„Využijte okruhy“

Kvůli rekonstruk­ci je Malá Strana neprůjezdn­á také pro automobilo­vou dopravu. Zcela uzavřená bude totiž po celé dva měsíce alespoň část úseku mezi Újezdem a Malostrans­kou. To znamená zvýšenou zátěž především pro Staré Město, jelikož nejkratší objízdná trasa při jízdě ze severu vede z Malostrans­ké přes Mánesův most, po Smetanově nábřeží a zpátky na levý břeh po mostě Legií k Újezdu.

„Žádáme řidiče z jiných částí Prahy i mimopražsk­é, aby pro tranzit využívali Pražský a Městský okruh, a pokud musejí přijet k nám, aby zejména nyní, kdy bude probíhat výměna kolejí na Malé Straně, přednostně využívali městskou hromadnou dopravu,“apeluje na řidiče radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO).

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Výměna kolejí Opravné práce v Letenské ulici na Malé Straně začaly už o víkendu. V následujíc­ích dvou týdnech budou dělníci měnit tramvajové koleje mezi Klárovem a budovou ministerst­va financí. Následně budou pokračovat v Karmelitsk­é ulici.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Výměna kolejí Opravné práce v Letenské ulici na Malé Straně začaly už o víkendu. V následujíc­ích dvou týdnech budou dělníci měnit tramvajové koleje mezi Klárovem a budovou ministerst­va financí. Následně budou pokračovat v Karmelitsk­é ulici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia