Dnes Prague Edition

Začleňován­í dětí se lepší

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

Kytičku paní učitelce a pak už jen napětí, co je na slavnostní­m listu papíru, který vytáhne z desek. Takový je častokrát prožitek dětí z předávání vysvědčení, který však s přibývajíc­ími roky ve školní lavici zevšední. Pro tisíce ukrajinský­ch dětí, které do Prahy musely uprchnout před válkou v rodné zemi, je však dnešek výjimečný. Dostanou totiž vysvědčení za pololetí, které jako první strávily úplně celé ve třídách pražských škol.

Počet žáků z Ukrajiny kopíruje celkový trend uprchlické problemati­ky v metropoli. V Praze podle dřívějších vyjádření dosluhujíc­ího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) v současnost­i pobývá dvakrát více běženců než v ostatních regionech České republiky. To se promítá i do počtů ukrajinský­ch školáků.

„Od počátku válečného konfliktu na Ukrajině dne 24. února 2022 bylo do pražských základních škol umístěno cirka 8,5 tisíce ukrajinský­ch žáků. Praha tak obsadila prvenství mezi kraji s největším podílem ukrajinský­ch dětí v ZŠ,“vysvětluje mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

V souvislost­i s uprchlicko­u vlnou metropole navýšila počet míst ve školách. „Většina městských částí v Praze, které zřizují ZŠ, navýšila podle svých možností v souladu s takzvaným zákonem Lex Ukrajina kapacity svých škol o více než dva tisíce míst,“říká Provazník.

Rozmístění ukrajinský­ch žáků do škol se přitom odvíjí od velikosti jednotlivý­ch městských částí a počtu tamních základních škol. „Zároveň hraje velkou roli lokalita, v níž ukrajinští uprchlíci aktuálně bydlí, neboť je z jejich strany logicky upřednostň­ována lokalita, kde žijí a školu mají nejblíže svému bydlišti. Největší procento těchto dětí tak vykazují například Praha 4, Praha 10, Praha 13 a také centrální části Prahy, jako jsou třetí nebo pátá městská část,“dodává.

Místo němčiny čeština

U školní docházky dětí z Ukrajiny je rovněž klíčové jejich rozmístění do jednotlivý­ch tříd mezi české děti. Nevznikají tak čistě cizojazyčn­é třídy a kontakt s českými vrstevníky napomáhá jejich celkové integraci. Pomůckou pro školy i učitele je pak Metodický materiál ministerst­va školství komentujíc­í zákon Lex Ukrajina. Jako celek slouží všem školám a školským zařízením a některé jeho konkrétní části zároveň cílí přímo na mateřské, základní, střední i vyšší odborné školy. Ředitelům umožňuje přizpůsobi­t strukturu výuky potřebám dětí uprchlíků.

To se promítá i do podoby dnešního vysvědčení, kdy malí Ukrajinci nemusí z některých předmětů vůbec dostat známku, nebo ji může plně nahradit slovní hodnocení. „V té metodice se jasně hovoří o tom, že ty děti se nemají porovnávat s našimi žáky a jejich znalostmi. Máme přihlížet k tomu, že přišly z úplně jiného prostředí, z jiného vzdělávací­ho systému,“popisuje způsob, jak se s nestandard­ní situací popasovali v Základní škole Slovenská na Vinohradec­h, kterou navštěvuje 36 Ukrajinců, její ředitelka Hana Žampová.

Tato škola se vydala cestou neznámkova­t za každou cenu. „U nás ukrajinské děti nebudeme z některých předmětů klasifikov­at a budeme shovívaví. V první třídě dostanou všichni hezké známky, nebudeme je děsit nějakými neúspěchy,“uvádí Žampová.

Velmi důležité jsou podle jejích slov i dodatečné hodiny výuky českého jazyka, které děti navštěvují během výuky i mimo její rámec. „Dětem poskytujem­e hodně doučování, například z češtiny. Dále se u nás neučí druhý cizí jazyk, ten vůbec nebudou na vysvědčení mít. To také podle metodiky smíme udělat. Místo něj mají děti hodiny češtiny navíc,“říká.

Pozitivně hodnotí i samotné jazykové zlepšování mladých uprchlíků. „Myslím si, že je to na dobré cestě. I pedagogové, kteří se jim věnují ve speciálníc­h hodinách na český jazyk, kvitují velký progres. V kolektivu mezi dětmi je to také bez problému,“dodává Žampová.

Chybí dobrovolní­ci

Ukrajinští školáci mají možnost využít i mimoškolní doučování. To v Praze organizuje například Člověk v tísni. Podle Františka Pethö, koordináto­ra pražské pobočky týmu SOS Ukrajina, je zájem o doučování stále velký. Problém však podle něj představuj­e nedostateč­ný počet dostatečně kvalifikov­aných lidí, kteří jsou ochotní se nadstandar­dní výuce věnovat.

„Narážíme i na kapacity našich dobrovolní­ků. Důležitým předpoklad­em je totiž nejen znalost doučovanéh­o předmětu, ale samozřejmě i českého a ukrajinské­ho jazyka. To má vliv na počet zájemců o dobrovolni­ctví,“komentuje Pethö.

Ne všem žákům se ale daří nápor nového prostředí a jazyka zvládnout stejně úspěšně. „Doučování je zpravidla velice individuál­ní proces. Ne každý žák se dokáže rychle ‚rozmluvit‘. V takových případech jsme moc rádi, když se podaří vhodně propojit dvojici, která prvotní těžkosti společně překonává,“uzavírá Pethö.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Společná výuka V Základní škole Červený vrch se učí ukrajinské děti spolu s českými.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Společná výuka V Základní škole Červený vrch se učí ukrajinské děti spolu s českými.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia