Dnes Prague Edition

Letiště se přibližuje k číslům před covidem

- — Štěpán Vranešic

Cestovní kanceláře v Praze spustily předprodej­e letních zájezdů. Zájem o dovolené je letos enormní. Redakci to potvrdily všechny oslovené firmy. „Zažíváme velmi silnou sezonu, je to ještě lepší než před covidem. Klienti hodně cestují, možná je to z důvodu, že se snaží utratit peníze kvůli inflaci,“říká Eliška Černá z cestovní kanceláře Sen, ve které se zájezdy pohybují nejčastěji mezi padesáti a sto padesáti tisíci korunami. Hlavní skupinou zákazníků jsou podle ní lidé ve věku od 40 do 65 let.

To potvrzuje i Miriana Rodusavlij­evičová z cestovní kanceláře Canaria Travel. „Teď s námi jezdí hlavně lidé čtyřicet, padesát a výše,“uvádí. I této firmě letos rapidně přibývá tržeb.

„My jsme na trhu už 35 let, ale to, co se děje od druhého ledna, je síla. Nemůžeme si stěžovat, prodává se absolutně všechno. Nejčastěji lidé

chtějí jezdit na Bali, Maledivy a do Spojených arabských emirátů. Je to z důvodu, že klienti mají možnost využít několika leteckých společnost­í s přímou linkou,“dodává.

Letiště se vrací před covid

Ke starým číslům přepravený­ch cestujícíc­h se po trablech minulých let vrací i pražské Letiště Václava Havla. Ve třech terminálec­h se v

loňském roce odbavilo více než 10,7 milionu cestujícíc­h. V roce 2021 to bylo za celý rok jen 4,4 milionu lidí. Počet vzletů a přistání se přehoupl přes 100 tisíc, což je ale stále pouhých 65 procent předcovido­vého provozu.

„Je to určité zaostávání za nárůstem a navrácením k průměru provozu v Evropě,“říká Jiří Pos, předseda představen­stva Letiště Praha.

Ostatní velká letiště v Evropě totiž v tuto chvíli dosahují průměrně 83 procent provozu z dob před pandemií.

Podle Pose není problém s počtem destinací, kam lze z Prahy doletět, ale s kapacitami jednotlivý­ch letových spojení. „Dosáhli jsme 86 procent destinací, které jsme měli před covidem. Takže problém je v kapacitách. To souvisí s výpadkem ČSA,“říká. České státní aerolinie jsou v úpadku již několik let. V současné době z Prahy provozují pravidelno­u linku jen do Paříže.

Pos uvádí, že dalším důvodem poklesu provozu je i absence vnitrostát­ní letecké dopravy, vliv války na Ukrajině a ukončení využívání souvisejíc­ích letových tratí. Významný je také vliv sankcí pro ruské a běloruské dopravce a minimální provoz ukrajinský­ch dopravců. Z těchto důvodů přišlo letiště v průměru o 200 letů denně. Letos bude však letů a spojení přibývat. Chystá se spuštění linky do islandskéh­o Keflavíku nebo španělskéh­o Bilbaa.

Nízkonákla­dové lety vedou

Největším zákazníkem Letiště Václava Havla se minulý rok stala tuzemská aerolinka Smartwings, následovan­á irským Ryanairem. Jde přitom o společnost­i, které nabízejí letenky za velmi nízké ceny.

To nahrává například takzvaným low-budget cestovatel­ům, kteří k plánování zahraniční­ch cest nevyužívaj­í služeb cestovních agentur.

„Dovolenou si plánuji zásadně podle letenek. Sleduji nabídky na internetu, a když je nějaká hodně výhodná do destinace, která mě zajímá, beru dovolenou a jedu,“říká Martina, 26letá copywriter­ka z Prahy, která se takto podívala k Baltskému moři i do Španělska. „Kolikrát je to levnější než autobus nebo vlak,“dodává.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Na západ Z Prahy se vloni nejvíce létalo do Nizozemí.
Foto: archiv MAFRA Na západ Z Prahy se vloni nejvíce létalo do Nizozemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia