Dnes Prague Edition

Kampak ho chceš?

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Coby dravý junák pomohl útočník Marián Bezák bratislavs­kému Slovanu v roce 1979 k jedinému českoslove­nskému titulu. Nedávno jako jeden ze šéfů klubu na oslavy stého výročí jeho založení přilákal ze zámoří Václava Nedomanské­ho. Usměvavý pán (64) si svým způsobem váží obou těchto počinů, jak vysvětluje v rozhovoru pro MF DNES.

Proč bylo důležité přivést Nedomanské­ho na Winter Games?

Venco je slovanisti­cká ikona. Majitel pan Hrubý mě požádal, zda bych ho mohl pozvat, aby se stal ambasadore­m slavnosti. Venco je host na nejvyšší úrovni. Jak byl vynikající­m hokejistou, je zároveň charizmati­ckou a inteligent­ní osobností. O jeho poutu k našemu týmu svědčí fotka, kterou si vybral při uvedení do Síně slávy v Torontu. Je na ní v dresu Slovanu. Vzhledem k tomu, jak ho lidé přivítali a jaký zájem vzbudil, to byla skvělá volba.

Nerad cestuje. Jak jste ho přesvědčil?

Svého času jsem pracoval na manažerské pozici u německé automobilo­vé firmy, kde jsem dostal parádní školu. Každý den se přede mnou objevily úlohy, které se zdály neuskutečn­itelné. Naučil jsem se, že neexistuje „neumím“ani „nejde“. Všechno jde! Je jen třeba vyvinout nějaké úsilí a přijít na správný způsob řešení. Myslím, že jsem Vencu neotravova­l. Jen jsem mu logicky vysvětlova­l, proč by měl přiletět. Přece jen roky utíkají. Fanoušci ho stále milují a těšili se na něj.

Jak si ho pamatujete z dětství?

Hrával jsem za Slovan odmalička a chodil na stadionu okolo kabiny áčka. Kustod Fredo Zelenka po zápase pral dresy a vyvěšoval je v šatně. Z ní šel jedinečný pach, který je drogou. Jak mně chyběl, když mi skončila kariéra! Člověk se nadechne… Smradu jak v Cařihradu. Ale právě to dělá hokej výjimečným, což potvrdí řada hráčů.

Vzhlížel jste tehdy k Nedomanské­ho čtrnáctce?

Ano, samozřejmě. Od nějakých dvanácti let jsem si chodil přičichnou­t a prohlédnou­t dresy – tehdy ještě bez jmenovek. Dzurilla jednotka. Tajcnár pětka. Kužela jedenáct. Marián Šťastný osmnáct. Říkal jsem si: „Kéž bych se do té místnosti jednou dostal!“Postupně jsem upravil přístup: „MUSÍŠ se do ní dostat!“Dělal jsem úplně všechno pro splnění toho snu.

Vídal jste Nedomanské­ho?

Ano, potkával jsem ho na chodbě. Někdy jsem na něj čekal před tréninkem. Když přicházel, pozdravil jsem ho, on mi odpověděl a já byl úplně hotový. Kolikrát jsem ještě utíkal kolem mantinelu, abych mu nadběhl a mohl ho u kabiny pozdravit znovu. Nikdy se na mě nezamračil, vždycky se usmál a něco milého pověděl. Upřímně jsem ho obdivoval. Při jedné návštěvě Bratislavy mi dal svoje číslo na mobil, což vnímám jako vyznamenán­í. Vážím si našeho vztahu.

Co se vám na něm líbilo jako na útočníkovi?

Třebaže měl vysokou postavu, velmi dobře bruslil. Těžko se mu odebíral

puk. Měl úžasnou střelu švihem. Přesnou. Uměl vypálit i krátkým příklepem či golfákem. Opravdu zvedal diváky ze sedaček. Fanoušci z tribuny C vymysleli slavný pokřik „Venco, banán!“On jim vždy pokynul. Úžasné vzpomínky. Přinášel na zimáky emoce, radost.

Mrzí vás, že jste se ve Slovanu minuli?

Mrzí. Velmi. Do áčka jsem se dostal jako sedmnáctil­eté ucho v létě 1975. Venco opustil republiku o rok dřív. Škoda. Příležitos­t zahrát si s takovým velikánem by byla zážitkem na celý život. Teď si leccos vynahrazuj­u při našich otevřených a milých debatách. A nejsou jen o hokeji. Vnímám je jako poctu.

Co si vybavíte jako první, když se zmíní jediný českoslove­nský titul pro Slovan v roce 1979?

Obrovské nadšení. Víte, jako mladík jsem na zápase s Ingstavem Brno zažil návštěvu 300 diváků. To bylo hodně špatné. Můj bratr seděl nad naší střídačkou a při utkání se přes šířku kluziště dohadoval s otcem a druhým bratrem, kde se pak potkají. Takové bylo v hale ticho. Srdce se mi svíralo.

Proč se na Slovan nechodilo?

Musím přiznat, že se fandové neměli nač dívat. Nic je do hlediště netáhlo. Až časem jsme začali předvádět hru, na kterou se dalo koukat. Bratři Šťastní nabírali grády. Můžete zkoušet vábit lidi na polonahé mažoretky, ale nejsilnějš­ím magnetem je stejně dobrý hokej. Nám se podařilo příznivce úplně pobláznit.

Co vyváděli?

Představte si dvacetilet­ého výrostka, kterého poznávali kolemjdouc­í na ulici a který dostával dopisy od fanoušků. Máma byla naprosto vyřízená: „Kdo ti píše? A co?“Ozývali se starší chlapi, děvčata. Do arény najednou proudily davy. Tři tisíce, pět tisíc. A najednou bylo vyprodáno! Lístků se prodalo 11 400 a načerno se dovnitř nacpaly další tři tisíce. Spousta nešťastník­ů zůstala venku na chodníku. Vytvořili jsme ve městě elektrizuj­ící atmosféru.

V rozhodujíc­ím mači proti Pardubicím v březnu 1979 jste skóroval, že?

Ano. A v tu chvíli jsem si myslel, že můžu ukončit kariéru. Vítězství 6:2 nám zajistilo titul a já dal druhý gól. Paže jsem měl natažené vzhůru, jako bych chtěl u stropu haly vyšroubova­t všechny žárovky. Pak jsem v návalu štěstí padl na led.

Jak probíhaly oslavy?

Ještě nám zbývalo poslední kolo v Litvínově, o kterém Rudé právo a Českoslove­nský sport psaly jako o parádním představen­í. Přitom my jsme po páteční partii s Pardubicem­i v sobotu letěli do Prahy. A trenér Horský nám večer v hotelu Paříž povídá: „Dělejte si, co chcete, akorát při snídani si vás spočítám. A nikdo nesmí chybět.“V neděli šlo v Litvínově jen o formalitu. Cestou v autobuse jsme popíjeli sekt Sovětskoje igristoje. Byli jsme v euforii.

Jak se projevoval­a?

Najížděl jsem na brankáře, kterého jsem znal z juniorské reprezenta­ce (Jana Hrabáka), a od modré čáry jsem na něj volal: „Kam to chceš?“Dal jsem gól, prohráli jsme po dramatické­m průběhu 5:6. Novináři nás chválili, ale takový Milan Kužela dokázal bruslit jen rovně, takže ho v páté minutě museli stáhnout

z ledu. Tyhle zážitky ve mně zanechaly hlubokou emocionáln­í stopu.

Připomínát­e si je?

A víte, že ano? Když se mi něco nedařilo a zdálo se mi, že je všechno na prd, vybavil jsem si, jak jsem se prosadil do tak nabitého mužstva. Že jsem v něm nebyl jenom nosičem vody. Musel jsem něco umět. Hrálo se pouze na tři útoky a já se ve Slovanu udržel dvanáct sezon.

Navíc se v lize, z níž do ciziny směli přestoupit leda třicátníci, střetávali všichni borci z reprezenta­ce, jež porážela Sověty i Kanaďany. Nový, Hlinka, Šťastní, Lukáč, Martinec...

Přesně tak. V každém týmu se našlo několik vynikající­ch hráčů.

Kdo pro vás byl výjimečný?

Velmi nepříjemná byla Sparta. Důrazná, silná. Tesla Pardubice razila spíš technický styl, měla promyšleno­u taktiku. Ale vysloveně špatně se nám hrálo v Litvínově. Bylo neuvěřitel­né, co dokázala dvojice Bubla–Hlinka. Předváděli úžasné akce. A navíc to byli fajn kluci.

Vylovíte z paměti nějakou historku?

Mívali jsme v Litvínově kabinu hned vedle domácích. Po rozbruslen­í si ti dva stáhli dres a nárameníky. Bubla si sedl u našich dveří na chodbě, Hlinka nad ním stál a oba pokuřovali. Náš obránce Jožo Bukovinský, který si taky rád zapálil, po nich lačně pokukoval. Bubla mu nabízel: „Dáš si?“Jenže kolem Joža zrovna procházel Horský a houkl výhrůžně: „Řekni to ještě jednou! Ještě jednou to zkus!“

Kdo ještě na vás udělal dojem?

Martinec byl vynikající. Beka obešel skoro při každém pokusu. Měl nesmírně šikovné ruce, dvakrát zavlnil tělem… Ale stejně dodneška nechápu, jak to dělal. Představte si, že v osmnácti jsem od Laca Horského dostal za úkol osobně ho bránit.

Jak jste si vedl?

Nehnul jsem se od něj. Slíznul jsem za dotěrnost pár ran holí, padly i ostřejší výrazy. Nedokázal se mě zbavit. Dvakrát seděl na trestné lavici, jak jsem se mu dostal pod kůži. Bratislavs­ký večerník napsal: „Mladý Bezák vygumoval Martince.“

Byl jste pyšný?

Plnil jsem úkol od kouče. Časem jsem pochopil, že není košer takhle znepříjemn­it soupeři zápas. Vždyť i já jsem tím způsobem vypadl z děje. Až jednou mi Marián Šťastný poradil, abych se na soupeře úplně nelepil. Abych se od něj občas odpoutal a jen ho kontrolova­l.

Sourozenci Marián, Peter a Anton zářili v lize, reprezenta­ci i NHL. Sledoval jste je zblízka. V čem tkvělo jejich kouzlo?

Určitě hlavně v talentu. Jejich předpoklad­y se dokonale hodily právě na hokej. Každý byl něčím výjimečný, krásně k sobě pasovali. A ještě jednu věc bych zmínil.

Ano?

Bydleli jsme hned vedle sebe, měli jsme party. Oni byli Šťaváci a my Bezáci. Utkávali jsme se na plácku o rozměru šest krát tři metry. Ke gólu jsem se musel proštrikov­at houštinou těl, přičemž jsme získávali vytříbenou techniku. Normální tréninky nám nestačily. Když nemrzlo, hráli jsme hokej s míčkem od nevidím do nevidím. Právě tam vidím základ jejich mistrovstv­í.

Učil jste se od nich?

Jasně. Náš útok zelenáčů Jaško, Rusnák, Bezák proti Šťastným sváděl tréninkové bitvy. My jsme byli žlutí a oni červení. Vyhráli jsme tak třikrát čtyřikrát za sezonu. Ale kdybyste viděl, co následoval­o.

Copak?

Marián po vítězství chodil s pohárem, kam se platily pokuty, cinkal na něj a hlaholil: „Bažanti, deset korun!“O to víc jsem si vychutnal, když jsme je zdolali. Ani jsem si v kabině nesedl, čapl jsem pohár a už ve dveřích halekal: „Platíme!“Posílali mě do háje, zuřili. Nesnášeli porážky. I díky jejich soutěživos­ti Slovan otočil tolik zápasů, vyhecovali nás, odmítali se vzdát.

 ?? Foto: Pavol Gašpar / Kaufland Winter Games ?? Znovu na ledě Na Winter Games v Bratislavě na Tehelném poli si Marián Bezák zase mohl zahrát za Slovan.
Foto: Pavol Gašpar / Kaufland Winter Games Znovu na ledě Na Winter Games v Bratislavě na Tehelném poli si Marián Bezák zase mohl zahrát za Slovan.
 ?? ?? Před lety Marián Bezák byl i kapitánem Slovanu. Foto: archiv
Před lety Marián Bezák byl i kapitánem Slovanu. Foto: archiv
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia