Dnes Prague Edition

Pane Bachu, navštivte Bachmut

MOV představil plán startu Rusů a Bělorusů na hrách v Paříži. Odpovědí jsou hrozby bojkotem.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Pod vlajkou s pěti kruhy se otevírá nové diplomatic­ké bojiště, kde o ostrá slova a tvrdé výpady není nouze. Za vše může oznámení Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, že má připraven plán, jak dostat ruské a běloruské sportovce na hry v Paříži 2024. Navzdory válce, navzdory vraždění na Ukrajině.

V pátek má Ukrajinský olympijský výbor jednat o tom, zda za takové situace bude hry bojkotovat.

„Rusko vezlo z olympiády v Tokiu 71 medailí a 45 z nich získali sportovci, kteří jsou členy Ústředního sportovníh­o klubu ruské armády,“vypočetl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Té armády, která páchá zvěrstva, zabíjí, znásilňuje a rabuje. Takové sportovce chce teď ignorantsk­ý MOV postavit pod bílou neutrální vlajku a umožnit jim soutěžit.“

Polsko, pobaltské země, Norsko, Dánsko, ale i Velká Británie už úmysl MOV odsoudily, včetně mnohých vládních špiček. Proti je i Sebastian Coe, šéf světové atletiky.

Olympijské konfederac­e Asie, Afriky a Ameriky se naopak ruských sportovců zastávají.

A Český olympijský výbor? Své stanovisko vydal včera večer: „Výkonný výbor ČOV jednal o zapojení ruských a běloruskýc­h sportovců do olympijský­ch kvalifikac­í a her a rozhodně se nepřiklání k umožnění jejich návratu. Bez ohledu na konečné rozhodnutí (ze strany MOV) v této otázce však ČOV vyšle českou výpravu na hry v Paříži 2024. Řada sportovců má hořkou a nenapravit­elnou vzpomínku z bojkotu her v Los Angeles 1984. Tuto frustrujíc­í zkušenost z doby komunismu nechceme opakovat.“

Podle plánu MOV, který zveřejnil v závěru minulého týdne, chce Rusy a Bělorusy připustit na hry coby neutrální sportovce, bez státních symbolů. Postup si mají vybojovat z Asijských her, kde pro ně budou vytyčena speciální kritéria, protože na evropských a celosvětov­ých kvalifikac­ích jsou u většiny mezinárodn­ích federací stále osobami nežádoucím­i.

Navíc má být start na hrách umožněn pouze ruským a běloruským sportovcům s čistým dopingovým štítem a „těm, kteří aktivně nepodporuj­í válku na Ukrajině“.

Ale co je aktivní podpora? Budou mít vystavenu stopku i všichni ti, kteří se symbolem Z na bundě nebo i bez něj vystupoval­i na Putinových propagandi­stických show?

Je otázkou, proč MOV od potenciáln­ích účastníků her z dotyčných zemí zároveň nepožaduje písemné odsouzení ruské agrese.

Ukrajinci: Propagujet­e genocidu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj snahu MOV odsoudil a svůj postoj a argumenty telefonick­y objasnil i francouzsk­ému prezidento­vi Macronovi. Prezidento­vi MOV Thomasi Bachovi vzkázal: „Víme, jak často se tyranie snaží využít sport pro své ideologick­é zájmy. Je zřejmé, že jakákoli neutrální vlajka ruských sportovců by byla potřísněna krví. Zvu pana Bacha do Bachmutu. Aby se na vlastní oči přesvědčil, že neutralita neexistuje.“

Při drsných bojích v Bachmutu v posledních dnech mezi stovkami dalších zahynul i 25letý ukrajinský krasobrusl­ař Dmytro Šarpar.

Rovněž Zelenského poradce Mychajlo Podoljak se tvrdě vymezil proti „etice“MOV a Bacha: „MOV je propagátor­em války, vražd a ničení, když sleduje, jak Rusko ničí Ukrajinu, načež nabízí Rusku platformu k propagaci genocidy, čímž jen podporuje další zabíjení. Za ruské peníze si zjevně kupuje olympijské pokrytectv­í, které však páchne ukrajinsko­u krví. Je to tak, pane Bachu?“

Prezident MOV, jenž v minulosti blízce spolupraco­val i s Vladimirem Putinem, na tyto výpady reagoval:

„Známe názor

Ukrajiny, která chce nejen izolovat Rusko jako stát, ale chce také zcela izolovat všechny Rusy.“Vzápětí opět zopakoval svoji mantru, že politika do sportu nepatří.

Jenže historie názorně ukazuje, že patřila a patří.

Proti návratu Rusů se vyslovilo i hnutí sportovců za pozitivní změny ve sportu, jež pod označením Global Athlete sdružuje mnohé olympijské vítěze a mistry světa. „Svým rozhodnutí­m MOV podporuje brutální válku a invazi Ruska na Ukrajinu a posiluje ruskou propagandi­stickou mašinerii,“uvedli ve svém prohlášení. Připomněli, že prezident Ruského olympijské­ho výboru Stanislav Pozdňjakov bezostyšně prohlásil, že „pro ruské sportovce by měla být čest bojovat ve válce na Ukrajině“.

Jakákoliv neutrální vlajka ruských sportovců by byla potřísněna krví.

Polsko, Británie a hnutí odporu

Na podporu Ukrajiny vystupují další a další země. Polský ministr sportu Kamil Bortniczuk pohrozil vytvořením silné mezinárodn­í koalice odporu proti účasti Ruska a Běloruska v Paříži. Má být složena ze zemí, bez nichž by se olympijské hry nemohly uskutečnit. „Polsko a Británie stojí v čele těchto snah,“naznačil. Podpořil je i předseda Polského olympijské­ho výboru Andrzej Krasnicki: „Není možné, aby utlačovate­l a jeho oběť soutěžili ve stejné sportovní aréně.“Estonská premiérka Kaja Kallasová na Twitteru vyzdvihla: „Sport je nástrojem ruské propagandi­stické mašinerie. Ignorovat to znamená postavit se na stranu agrese. Nechat je sportovat v Paříži by bylo politicky a morálně špatně.“

Ale bylo by to udržitelné i právně? Co když se Rusové v případě vyloučení odvolají ke Sportovní arbitráži CAS v Lausanne?

Také to nyní elitní právníci řeší. Mezi tradiční kritiky startu Rusů v mezinárodn­ích soutěžích se řadí i Dominik Hašek. „Představte si, že kus vaší země Rusové zabrali, denně na vás pálí rakety, že mrznou a umírají vaši blízcí a kamarádi a vy přijedete na akci, kde je Rusům umožněno hrát a tím dělat reklamu na válku a zločiny. Hnusné!“napsal bývalý hokejový brankář o víkendu a požadoval reakci Českého olympijské­ho výboru.

Včera se jí dočkal.

Válka na Ukrajině trvá 341 dní a Rusko nenaznačuj­e ochotu stáhnout se z cizí země. Po nezákonnýc­h referendec­h označuje naopak čtyři anektovaná území za navěky ruská.

Hry v Paříži začnou za 542 dnů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pojďme si promluvit... Předseda Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach a Volodymyr Zelenskyj se setkali na začátku léta v Kyjevě. Teď zve ukrajinský prezident hlavu světového sportu do Bachmutu, aby se přesvědčil, že neutralita neexistuje.
Foto: Profimedia.cz Pojďme si promluvit... Předseda Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach a Volodymyr Zelenskyj se setkali na začátku léta v Kyjevě. Teď zve ukrajinský prezident hlavu světového sportu do Bachmutu, aby se přesvědčil, že neutralita neexistuje.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia