Dnes Prague Edition

Do důchodu až v 68? Jurečka kličkuje

Někdo půjde do penze dřív, někdo později, říká ministr práce Marian Jurečka. Které profese a jaký věk myslí, nechce prozradit.

- Kamila Jušková

Současná věková hranice 65 let pro odchod do důchodu by se měla ještě zvýšit. Ale jen pro někoho, vysvětluje v rozhovoru pro MF DNES ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Já chci, aby plánovaná změna hranice odchodu do důchodu nebyla paušální, ale aby odrážela to, kdy člověk začal reálně pracovat, délku pojištění i to, jakou profesi vykonával. Abychom tu měli institut náročné profese,“říká Jurečka.

Jak na koho dopadne jeho návrh důchodové reformy, jejíž přesné parametry oznámí v březnu, nechce zatím Jurečka upřesnit.

„Nechci potvrzovat číslo 68 let. Jen chci, aby ta hranice odpovídala stavu společnost­i z hlediska délky dožití, jak dlouho a jak tvrdě kdo pracoval,“sdělil ministr s tím, že zvýhodněni budou lidé vykonávají­cí fyzicky a psychicky náročné povolání.

Naopak znevýhodně­ni budou bezdětní. „Když jako rodič v produktivn­ím věku mám průměrný výdělek a vychovám dvě děti, tak to moje zabezpečen­í bude dostatečné i v budoucnu. Pokud dítě nemohu vychovávat nebo nechci, tak se to v tom odrazí,“uvedl ministr.

Ministr Jurečka zdůraznil, že se změny budou týkat generace „Husákových dětí“, ne lidí pár let před důchodem.

Opozice si stěžuje, že se s ní o tak závažném tématu vláda nebaví.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO) souhlasí, že by neměla být hranice odchodu do důchodu zvyšována plošně. „Měla by k tomu ale být analýza, které profese jsou nejnáročně­jší a které méně, mělo by na tom spolupraco­vat ministerst­vo zdravotnic­tví,“reagovala Schillerov­á.

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí (za ANO) Aleše Juchelky by nebylo fér, aby třeba učitel odcházel do důchodu v 68 letech jen proto, že studoval vysokou školu a měl méně náročnou profesi než třeba hasič.

spolupraco­vnice MF DNES

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia