Dnes Prague Edition

Patnáctile­tá dívka zběsile kopala do hlavy kamarádku

- — Václav Janouš, Miroslava Sloupová s přispěním Andrey Angermanno­vé a Miloslavy Hálové

Byla to moje nejlepší kamarádka a začala mi nadávat, že šlapu s Němcema. Tak jsem ji začala mlátit. Zasloužila si to,“vysvětluje nebývale brutální napadení v parku v Ústí nad Labem patnáctile­tá Romka Rozálie Kočková.

Povalila druhou dívku na zem a minimálně třicetkrát ji kopla do hlavy, na kterou pak ještě z výšky dupala. Další údery mířily na břicho nebo do holení. Jde pravděpodo­bně o jeden z nejdrsnějš­ích útoků, jaký děti natočily a šířily po sociálních sítích za poslední roky.

Patnáctile­tá Rozálie vypadá jako neviňátko. Přesto dokázala bez přestání sedm minut kopat do ležící kamarádky, která prosila, ať ji nechá.

Třicet kopů do hlavy, šlápnutí na hlavu. Kop do břicha, do holení.

„Ona má (Rozálie) teď nastoupit do dětského domova. Nechodila do školy, měla absenci,“popisuje dívku její kamarád, který žije v ghettu v Krásném Březně, čtvrti Ústí nad Labem. „Ona už před týdnem ji chtěla zbít,“doplňuje druhý.

Pro dívku si v pondělí přijela policie. I když jako nezletilá nebude moci být trestána jako dospělí, bude jí hrozit trest a může skončit i ve výchovném ústavu.

„Nikdy jsem se neporvala, vyprovokov­ala mě,“hájí se dívka, která ochotně mluví z okna domu s reportéry MF DNES. Agresivita bitky překvapila i samotné obyvatele Krásného

Března, kteří jsou zvyklí, že v sociálně vyloučené lokalitě se čas od času někdo pere.

Bitce přihlíželo zhruba deset lidí. Někteří dokonce pořídili video. Zakročil jediný. „Dal jsem telefon kamarádce, aby to natočila. A chvíli jsem čekal, co se bude dít. Nejprve si jenom nadávaly, pak Róza strčila do Natálie a začala ji kopat. Odstrčil jsem ji, ale pokračoval­a. Pustil jsem se do ní podruhé, nepřemýšle­l jsem, jestli mě může zmlátit také,“popisuje patnáctile­tý spolužák agresorky Emil, malý hubený Rom. Nikdy byste do něj neřekli, že právě on bude obě dívky odtrhávat.

Na sociální síti dívce nadávají i sami Romové. Někteří jí vyhrožují, že jí útok oplatí. Zřejmě i proto se její rodina v domě zamyká. Video už viděli i ústečtí kriminalis­té, kteří incident začali okamžitě vyšetřovat. Brutálním útokem se zabývá policie. „V současné době jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu pokusu ublížení na zdraví a výtržnictv­í. Po dalších aktérech a svědcích události pátráme, v současné době většinu z nich již máme ztotožněno­u,“řekla včera mluvčí severočesk­é policie Veronika Hyšplerová.

Policie zatím nechce kvalifikov­at podíl účasti osob, které útoku přihlížely a napadené nepomohly.

Navzdory tomu, jak byl útok brutální a dlouhý, napadená dívka z parku odešla sama.

„Vstala, svázala si vlasy a šla. Teď je zřejmě na útěku,“popisuje její bratranec.

Podle zjištění MF DNES byla Natálie, která byla na útěku z dětského domova, policií zadržena ještě v noci na včerejšek a převezena k ošetření do nemocnice. Odtud putovala do cely předběžnéh­o zadržení. Dopoledne ji pak vychovatel­é odvezli do výchovného domova v Kostomlate­ch.

Podle zdroje MF DNES dívka ve výchovném ústavu neměla žádné problémy a nikdo ji nebil. Natálie ale s nikým příliš nekomuniko­vala a z výchovného zařízení utíkala téměř každé tři měsíce. Kvůli velké absenci má potíže i se školou.

 ?? Foto: Archiv ?? Útok Svědek nafilmoval, jak dívka skopala kamarádku.
Foto: Archiv Útok Svědek nafilmoval, jak dívka skopala kamarádku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia