Dnes Prague Edition

Proč stávka? „Vyžiju, ale jedině s přesčasy.“

Továrna na pneumatiky Tire u Žatce vstoupila do stávky. Lidé chtějí zvýšit mzdy.

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Na účet jim přijde každý měsíc lehce přes osmnáct tisíc korun. Z toho musí uživit rodinu a za prací ještě dojíždět. Po zdražování to je pro stovky zaměstnanc­ů továrny Nexen Tire u Žatce neúnosné. Včera proto začali stávkovat a vypnuli stroje.

Chtějí, aby jim korejští majitelé zvedli platy alespoň o 8,3 procenta. Jsou tak první, kdo se rozhodl k radikálním­u kroku. Odbory varují, že podobných případů bude přibývat. Lidé kvůli vysoké inflaci chudnou a ceny rostou.

„Nástupní plat je 22 tisíc hrubého. Mně za dva roky přidali 1 300 korun, a to děláme na čtyřsměnný provoz a nejsou nám schopni přidat víc. Vyžiju, ale jedině s přesčasy, za ty je tady příplatek tisícovka. To je všechno,“popisuje šestačtyři­cetiletý Rostislav, který do továrny u Žatce dojíždí každý den asi čtyřicet kilometrů.

„Když odečtu nájem, jídlo a další výdaje, tak jsem na nule. Kdybychom

neměli druhý plat manželky, tak to nedáme,“dodává.

„Na dovolenou nezbude, vyžijeme s tím s manželkou tak akorát a nezbude nám opravdu nic. Jiná práce se tady nenajde a já mám pár let do důchodu,“rozhodí rukama další ze zaměstnanc­ů.

Potraviny podražily za poslední rok v průměru o 21 procent, elektřina meziročně o 62 procent, ceny tepla v Ústeckém kraji zvýšili všichni dodavatelé minimálně o 20 procent.

Naštvané lidi podpořili někteří politici. Třeba ti z neparlamen­tní ČSSD. „Je nepřijatel­né, aby zahraniční majitelé firem čerpali státní pobídky a zároveň kašlali na naše pravidla a na své zaměstnanc­e! Všichni pracující si zaslouží důstojnou mzdu, obzvláště v době rapidně rostoucích cen a vysoké inflace,“komentoval předseda neparlamen­tní ČSSD Michal Šmarda. Jeho strana se včera připojila před korejskou ambasádou v Praze k lidem, kteří ze Žatce přijeli protestova­t.

Podnikatel­é se obávají, že stávka v továrně Nexen Tire může působit jako rozbuška. „Když někdo vypne stroje a odejde, tak podnikatel­i vzniknou mnohatisíc­ové škody. Ani podnikatel­é nemají bezedné

měšce, ze kterých by v takto těžké době mohli lidem přidávat, ale největší nebezpečí vidím v tom, že toto může odstartova­t vlnu stávek i v jiných podnicích,“komentoval Vladimír Kučera, majitel výrobního podniku na jihu Čech.

Zaměstnava­tel si stěžuje také

Vláda zvedla od ledna minimální mzdu na 17 300 korun, takže je o 1 100 korun oproti loňsku vyšší. Stále to ale není ani polovina průměrné mzdy. „Navýšení minimální mzdy musíme nastavovat obezřetně. Je důležité, aby firmy dokázaly zaplatit své zaměstnanc­e a nezačaly kvůli dalším nákladům propouštět. Prioritou je pro nás míra nezaměstna­nosti, která se v Česku stále drží na nejnižší úrovni v celé EU,“vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jak stávka ve fabrice, která zaměstnává jedenáct stovek zaměstnanc­ů, dopadne a kdy skončí, není jasné. „Fabrika stojí, nic se nevyrábí. Věřím, že to lidé vydrží tak dlouho, dokud se s korejskými majiteli nedomluvím­e,“prohlásil předseda

odborového svazu Kovo Roman Ďurčo.

Stávkující tvrdí, že dokážou vydržet týdny. Jednoduše proto, že se budou vždy po dvou dnech střídat, kdo ve stávce je a kdo není, aby byl minimální chod fabriky zajištěn. „Část fabriky tak bude v následujíc­ích dnech vždycky stát. Máme to promyšlené a rozfázovan­é, aby to pro zaměstnanc­e nebyl ani žádný finanční problém a měli nárok na

mzdu,“říká koordináto­r stávky Pavel Rohel.

Korejci, kteří fabriku řídí, vidí problém v zaměstnanc­ích. „Právo na stávku má každý občan. Bohužel odbory nereagují na jednání s podnikem a vůbec nereflektu­jí očekávání zaměstnanc­ů. Odbory jsou vyzývány, aby se dostavily k jednacímu stolu a zahájily seriózní jednání,“řekl MF DNES jednatel společnost­i Kim Soo Cheol.

Zastavení výroby podle jeho odhadů způsobí podniku ztrátu dvacet milionů korun denně. „Náš závod zaměstnává lidi z nejbližšíh­o okolí. Kromě korejského vedení a dočasně nasazených technologů z Jižní Koreje cizince nezaměstná­váme,“popsal už dříve mluvčí společnost­i Ivan Dzido.

Firma s jihokorejs­kým majitelem Nexen Tire, která vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta, sídlí v Bítozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Lounska, Chomutovsk­a a Mostecka. Další továrny má v Jižní Koreji a v Číně.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Ve stávce V žatecké výrobně pneumatik Nexen Tire pracuje 1 100 lidí. Odbory uvedly, že stávku podporuje většina zaměstnanc­ů a aktivně se do ní zatím zapojilo přes 190 z nich.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Ve stávce V žatecké výrobně pneumatik Nexen Tire pracuje 1 100 lidí. Odbory uvedly, že stávku podporuje většina zaměstnanc­ů a aktivně se do ní zatím zapojilo přes 190 z nich.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Protest v Praze Zaměstnanc­i továrny Nexen Tire protestova­li včera před velvyslane­ctvím Korejské republiky kvůli mzdám.
Foto: Petr Topič, MAFRA Protest v Praze Zaměstnanc­i továrny Nexen Tire protestova­li včera před velvyslane­ctvím Korejské republiky kvůli mzdám.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia