Dnes Prague Edition

Nejlepší fotografie roku

Czech Press Photo ovládla témata spojená s válkou na Ukrajině. Uspěli i fotografov­é MF DNES

- — Tomáš Šťástka

Hrozivé pohledy na řádění ruské armády v ukrajinský­ch městech Buča a Irpiň se staly symbolem loňského roku, pokud jde o novinářsko­u fotografii. Czech Press Photo za rok 2022 vyhrál volný fotograf Vojtěch Darvík Máca.

Vítězný autor se dostal do ukrajinský­ch měst Buča a Irpiň těsně poté, co je opustila ruská armáda. „Buča, to jsou obrazy sbírání lidských ostatků zavražděný­ch civilistů, mrtvý muž ležící na zemi stále svírající svazek klíčů od domu nebo pes věrně čekající u těla svého pána,“popisuje vznik jímavé série, která mu vedle fotografie roku vynesla i 1. místo v kategorii Aktualita. Na druhém místě zaujal Jan Zátorský. Fotograf mediálního domu MAFRA dokumentov­al rozloučení s královnou Alžbětou.

V kategorii Reportáž se na prvním místě umístil fotograf Respektu Milan Bureš se sérií Čekání na vlak do bezpečí. Druhé místo bral Petr Topič z MAFRA s fotografic­kou sérií Běženci z Ukrajiny na hlavním nádraží. Ukrajinské téma tentokrát bodovalo i v kategorii Každodenní život, kde vyhrála volná fotografka

Jarmila Štuková se sérií Operace osmnáctimě­síční Yulie z Ukrajiny.

Druhé místo získal opět Topič se snímky zachycujíc­ími oslavy magického dvojkového data a času v pražské tramvaji číslo 22. Série nese název 22. 2. 2022, 22, 22:22.

Požár v Českém Švýcarsku pohledem Michala Fanty zvítězil v kategorii Člověk a životní prostředí. Druhé místo zde získal další fotograf MAFRA Martin Veselý za sérii Plechová abstrakce, která hodně vybočuje, protože jde o ryzí umění.

Fotografka MAFRA Anna Boháčová získala Stipendium ČTK pro mladého autora do 26 let. Porotu zaujala sérií Happening k masakru v Buči. Do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska, zaslali více než 6 000 prací. Výstava Czech Press Photo 2022 začíná v historické budově Národního muzea dnes. K vidění zde bude do 31. července.

 ?? Foto: Vojtěch Máca ?? Fotografie roku Absolutním vítězem Czech Press Photo se stal volný fotograf Vojtěch Dárvik Máca, který zachytil mrtvého muže, u kterého pořád čeká jeho pes po masakru v Buči.
Foto: Vojtěch Máca Fotografie roku Absolutním vítězem Czech Press Photo se stal volný fotograf Vojtěch Dárvik Máca, který zachytil mrtvého muže, u kterého pořád čeká jeho pes po masakru v Buči.
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Pohřeb královny Druhé místo v kategorii Aktualita získala reportážní série z pohřbu britské královny Alžběty II. v Londýně.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Pohřeb královny Druhé místo v kategorii Aktualita získala reportážní série z pohřbu britské královny Alžběty II. v Londýně.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Oslava dvojek Druhé místo v kategorii Každodenní život za mejdan v tramvaji číslo 22, dne 22. února 2022.
Foto: Petr Topič, MAFRA Oslava dvojek Druhé místo v kategorii Každodenní život za mejdan v tramvaji číslo 22, dne 22. února 2022.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Azyl na peroně Druhé místo v kategorii Reportáž získaly snímky romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří tábořili na nádraží.
Foto: Petr Topič, MAFRA Azyl na peroně Druhé místo v kategorii Reportáž získaly snímky romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří tábořili na nádraží.
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Plechová abstrakce Druhé místo v kategorii Člověk a životní prostředí získaly umělecké snímky barevných plechů.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Plechová abstrakce Druhé místo v kategorii Člověk a životní prostředí získaly umělecké snímky barevných plechů.
 ?? V soutěži uspěla i fotografie z happeningu proti Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Protest před ambasádou masakru v Buči.
V soutěži uspěla i fotografie z happeningu proti Foto: Anna Boháčová, MAFRA Protest před ambasádou masakru v Buči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia