Dnes Prague Edition

Útoky nožem v Evropě? „Jsou jen frustrovan­í“

Zabránit násilí by mohly deportace násilnický­ch imigrantů, to se ale nedaří

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Ty zprávy vždy přicházejí v rychlém sledu, jako by se útočníci navzájem inspiroval­i.

V pondělí poslal madridský soud do vazby marockého džihádistu, který při útoku nožem zabil španělskéh­o kostelníka a zranil několik dalších lidí. Ve stejnou dobu pobodal 30letý muž v bruselském metru tři lidi, podle policie jí byl znám, víc k jeho identitě zatím neuvedla.

Německo se vzpamatová­vá z útoku 33letého Palestince, který ve vlaku nožem zavraždil mladý německý pár, 17letou dívku a jejího 19letého přítele. Před britským soudem v Salisbury stanul ve stejnou dobu 21letý Afghánec, který ubodal mladého Brita.

Ve Francii pobývají ve vyšetřovac­í vazbě jeden Alžířan a jeden Kosovan, kteří napadli nožem v Paříži a ve Štrasburku náhodné chodce. Před dvěma měsíci ubodal muž s výkřikem Alláhu akbar bruselskéh­o policistu.

Evropa trpí tímto násilím, páchaným převážně islámskými radikály, kteří přicházeli migračními trasami, nejméně od roku 2014.

Za tu dlouhou dobu nabídli politici podporu rodinám obětí i mnohá ujištění, že se podobné scény nesmějí opakovat. A výsledek?

Je téměř nulový. V minulých letech se opakovaně stávalo, že podobné útoky páchali džihádisté, kteří by podle platných norem buď měli být v hledáčku policie, a nebo měli být dávno vyhoštěni. Nedaří se ani jedno.

Mainstream­ová západní média se obvykle soustředí na osobnost pachatele, přinášejí rozhovory s psychology, kteří nabízejí různé důvody, proč jsou útočníci „frustrovan­í“, popřípadě ve „špatném psychickém stavu“, a dodávají, že mají za sebou „traumatizu­jící zkušenosti“

z neklidných zemí svého původu. O obětech se pietně mlčí.

Teď ale zazněly i jiné hlasy. Hledají způsoby, jak útokům zabránit.

Třeba britský týdeník The Spectator líčí, jak připravova­l před čtyřmi lety bombový útok na londýnské metro teprve 18letý irácký uprchlík Ahmed Hassan. Policie se mocně omlouvala, že jej nedokázala identifiko­vat jako vážnou hrozbu, přestože indicie po ruce byly.

Britské úřady rovněž nedokázaly identifiko­vat zmíněného vraždícího Afghánce ze Salisbury, který už předtím zabil dva krajany v Srbsku a úřady obelhal tvrzením, že je mu teprve 14 let. „Evropští lídři ve své odpovědnos­ti selhali,“konstatuje titulek z The Spectator.

Stejné pochyby trápí i Němce. Tamní úřady k vraždícímu Palestinci uvedly, že „byl stíhán kvůli několika trestným činům včetně vyhrožován­í, ublížení na těle, poškozován­í cizí věci, krádeže i sexuálního obtěžování“. Byl třikrát trestán, podle úřadů prý přesto „nebyl intenzivní­m pachatelem trestných činů“. Proto na něj byl zrušen zatykač, protože si odpykal trest ve vazbě.

Téma je v Německu o to citlivější, že dozníval otřes z nebývale brutálního činu, který tam zažili v bádenském Illekirchb­ergu v prosinci. Mladý eritrejský imigrant ubodal jednu 14letou dívku cestou do školy, další dvě vážně zranil.

Psycholog palestinsk­ého původu Ahmad Mansour uvedl, že Německo má problém s lidmi, kteří „přicházejí hledat ochranu a přitom hostitelsk­ou zemí pohrdají“. Podle něj je třeba u nich zvažovat duševní onemocnění, ale stejně tak i vliv násilnický­ch ideologií.

Co s tím? Politici z vládní koalice, ze stran FDP a Zelených, chtějí větší počty policistů na nádražích. Bohužel je zjevné, že policisté nemohou být úplně všude.

Jako jediné řešení se jeví prevence a včasné deportace nebezpečný­ch imigrantů, u nichž hrozí recidiva. Tomu se ale vzpírá ministryně vnitra za německou levici (SPD) Nancy Faeserová. Místo útoků ani nenavštívi­la. Tak se stalo, že v Illekirchb­ergu pobývá na svobodě třeba Afghánec odsouzený za znásilnění. „Je zvláštní, že Faeserová se drží bezpečně stranou od těchto problémů,“napsal Die Welt.

 ?? Foto: ČTK ?? Další v řadě Muž zraněný po pondělním útoku v Bruselu.
Foto: ČTK Další v řadě Muž zraněný po pondělním útoku v Bruselu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia