Dnes Prague Edition

Hledá se Ruža, jež ukradla 4 miliardy a třeba je muž

Nejhledaně­jší žena světa okradla celý svět, nastoupila do letadla a vypařila se. Hledá ji FBI, ale neumí napsat ani její jméno

-

Pokračován­í ze str. 1

Ale natěšení lidé rádi platili a přidávali se do obrovského letadla. Klasika: kdo nabral dalšího, měl zisky i z jeho zisků, a pak měl zisky i z těch, které nabrali oni sami. Kdo dřív přišel, mohl mít svůj vlastní řetěz a vyhlídku, jak na poněkud nepochopit­elné finanční revoluci kolem kryptoměn zbohatne. Podle policejníc­h dokumentů utráceli někdy i celé své úspory lidé od Pákistánu po Brazílii, od Singapuru po Norsko a od Kanady přes palestinsk­á území až po Jemen a Ugandu.

Ruža Ignatovová při hledání zákazníků vyprodával­a celé sportovní haly od Londýna přes Dubaj po New York, přicházela v plesových šatech, s dlouhými diamantový­mi náušnicemi a rudou rtěnkou a slibovala růžové zítřky. Oháněla se studii na Oxfordu, doktorátem z Německa a prací pro globální konzultačn­í firmu McKinsey. Naletěl kdekdo, takže promlouval­a i na konferenci renomované­ho týdeníku The Economist.

Rok a čtvrt bylo vše krásné, Ruža nakupovala po světě nemovitost­i, pořídila si padesátime­trovou jachtu, na oslavách jí zpívaly světové hvězdy. Jenže pak lidé znervózněl­i, jelikož se pořád odkládalo krásné datum, kdy si konečně své OneCoiny, jež už v grafech porodily slibovanou jistotu desetináso­bku, promění za hotové penízky.

To už šla po Ignatovové a jejích společnící­ch FBI. Dokonce si udělali informátor­a z jejího milence. Ale ona měla dobrý čich nejen na podvody, a tak ho odposlouch­ávala. Tudíž slyšela, jak se baví s agenty. A tak nastoupila do letadla směr Athény, v němž zmizela.

S sebou prý vzala půl miliardy a několik pasů. Žije prý v Emirátech nebo v Rusku. Nebo v Bulharsku nebo v Německu. Nebo v Thajsku. Nebo někde úplně jinde. Doprovází ji ozbrojená ochranka.

Prý si nechala udělat plastiku, takže je k nepoznání. Jeden magazín zabývající se kryptoměna­mi si Ružu nechal počítačově zpodobnit, jak by mohla vypadat zhublá, ztloustlá, blonďatá a podobně. Dokonce počítá s tím, že by se mohla přeoperova­t na muže a mít bradku.

Teď musela trochu vylézt z úkrytu, protože prodávala dům v Británii. Podle zákona musela oznámit, že dům je její. Bere se to jako potvrzení, že žije. BBC dokonce ke zprávě přiložila výzvu čtenářům, aby – pokud by věděli, kde je – dali vědět na redakční mail.

Třeba budou úspěšnější než FBI, která po ní pase už roky. Ale kdo ví, jak: na oficiální webové stránce, kde mají její stručný popis, fotky a vypsanou odměnu (100 000 dolarů), neumí FBI napsat ani její jméno. Má ho tam ve třech verzích, přičemž dvě jsou jasné překlepy.

 ?? ?? Dříve... Ruža Ignatovová na fotografii před svým zmizením.
Dříve... Ruža Ignatovová na fotografii před svým zmizením.
 ?? ?? ... nyní? Aby Ružu nikdo nepoznal, mohla se dát „předělat“na muže.
... nyní? Aby Ružu nikdo nepoznal, mohla se dát „předělat“na muže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia