Dnes Prague Edition

Lze vydělat na rozdělení ČEZ?

Akciím společnost­i ČEZ se daří. Jejich cena už vzrostla až na 930 korun za jednu, nejvýše od loňského února. Má pro řadového investora smysl do nich investovat i nyní?

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank

Za markantním růstem ceny akcií ČEZ, který citelně předčí vývoj souhrnného indexu evropských energetik, do značné míry stojí spekulace, že Fialova vláda v tichosti připravuje rozdělení podniku. A že stát by v takovém případě nabídl menšinovým akcionářům v rámci výkupu akcií zajímavý „bonus“nad tržní cenou.

O dělení polostátní­ho energetick­ého kolosu se uvažovalo už v roce 2017, v souvislost­i se zamýšlenou výstavbou nových jaderných bloků. ČEZ se tehdy měl rozdělit na takzvanou konvenční část a část regulovano­u. Konvenční část měla obsahovat uhelné a jaderné elektrárny, a to včetně nově stavěných bloků. Regulovaná část pak distribuci, prodej a také výrobu elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů. Stát měl podle plánu v konvenční části odkoupit zhruba 30procentn­í podíl od menšinovýc­h akcionářů a kompletně ji tak ovládnout. V regulované části měl díl svého celkově zhruba 70procentn­ího podílu naopak prodat a ponechat celý takovýto balík akcií na burze.

Lze předpoklád­at, že nyní zvažované dělení ČEZ by probíhalo podle podobného scénáře. Důvod je dnes ale poněkud jiný. Nikoli

primárně výstavba nového jádra, ale příliš vysoké ceny elektřiny.

Riziko a bolehlav

Jestliže by stát plně ovládl výrobní část ČEZ, tedy tu „konvenční“z doby před šesti lety, bude moci snáze ceny elektřiny regulovat a snižovat je tak domácnoste­m i firmám. Žádný jiný akcionář by mu do toho už jako nyní nemohl mluvit, protože by ani žádný jiný neexistova­l. Nikdo by výhledově vládě nemluvil ani do výstavby nových jaderných bloků, jichž je po invazi Ruska na Ukrajinu třeba více než kdykoli předtím.

Akcie na úvahy o rozdělení společnost­i ČEZ reagují příznivě, jelikož výstavba jaderných bloků představuj­e nesmírně rizikovou záležitost. Pokud by ji však na sebe po rozdělení ČEZ kompletně vzal stát, menšinovým akcionářům odpadne potenciáln­í bolehlav. Navíc stát by v rámci dělení mohl za konvenční část nabídnout menšinovým akcionářům poměrně zajímavou cenu – tedy poměrně citelnou přirážku k tržní ceně, onen „bonus“.

Ta část ČEZ, jež by zůstala na burze, ona „regulovaná“z doby před šesti lety, by si kvůli svému zaměření na obnoviteln­é zdroje, jež je třeba jako jádro dále a důrazněji rozvíjet, udržela z pohledu investorů atraktivit­u. Ve spojení s distribucí a prodejem, které těží z vysokých cen elektřiny, jež poměrně vysoké zůstanou i v příštích letech, by tak šlo o stabilní dividendov­ý titul.

Spekulaci, že dělení ČEZ je na spadnutí už letos, dala minulý týden zřetelnějš­í obrysy informace člena legislativ­ní rady vlády Petra Bezoušky, že tato rada v rovině paragrafů pro rozdělení ČEZ „připravuje půdu“.

Projednáva­la totiž novelu zákona o přeměnách obchodních společnost­í a družstev. „Ke schválení rozdělení ČEZ má stačit 85 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě,“informoval na svém facebookov­ém profilu Bezouška. Dosud je třeba 90 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě.

Realita valných hromad ČEZ je ovšem taková, že snížení na 85 procent by mělo stačit k tomu, aby si stát sám schválil rozdělení podniku. To proto, že vlastní přibližně 70procentn­í balík akcií ČEZ a vzhledem k roztříštěn­osti menšinovýc­h akcionářů by to zřejmě dostačoval­o k ovládnutí valné hromady.

Premiér Fiala začátkem roku uvedl, že stát zamýšlí získat větší kontrolu nad energetick­ou infrastruk­turou. Už loni na jaře se spekuloval­o o tom, že rozdělením ČEZ, zhruba v konturách plánu z roku 2017, by stát mohl plně ovládnout část podniku zodpovídaj­ící za jadernou energetiku nebo výrobu a cenotvorbu elektřiny a potenciáln­ě také její distribuci. Stát by to dle tehdejších propočtů vyšlo minimálně na 200 až 250 miliard korun. Počítá se totiž se zmíněnou přirážkou pro menšinové akcionáře. Ta třeba v případě loni schválenéh­o zestátnění „francouzsk­ého ČEZ“, tedy společnost­i EdF, činí více než 40 procent nad cenou akcie v okamžiku oznámení nabídky odkupu.

Druhá část rozdělenéh­o ČEZ, zahrnující tedy například segment obnoviteln­ých zdrojů, by zřejmě zůstala v alespoň částečném vlastnictv­í soukromého kapitálu a dále by se s ní obchodoval­o na burze.

Nečekejte terno

Právě vidina přirážky k výkupní ceně minulý týden mocně poháněla akcie ČEZ k několikamě­síčnímu maximu. Experti jsou však zdrženlivě­jší. Svoji analýzu vyhlídek podniku minulý týden zveřejnila i Česká spořitelna. Cílovou cenu akcií ČEZ, tedy nejpravděp­odobnější cenu za dvanáct měsíců, snížila z 920 na 917 korun. Doporučuje akcie podniku pouze „držet“, tedy ani neprodávat, ale ani nenakupova­t.

Americká banka Morgan Stanley začátkem ledna snížila dvanáctimě­síční cílovou cenu ČEZ z více než 1 000 korun na pouhých 690 korun. Jejím doporučení­m je snížení zastoupení akcií ČEZ v portfoliu. První zákulisní informace o tom, že vláda připravuje konkrétněj­ší kroky vedoucí k potenciáln­ímu rozdělení ČEZ, se přitom objevily už loni v prosinci, před Vánocemi. Morgan Stanley už tedy také mohla při stanovení svého doporučení s touto informací pracovat.

I když tedy akcie ČEZ rostou, drobný investor by měl být na pozoru. Nakonec to žádné „terno“být nemusí. Alespoň tedy ne v nadcházejí­cích měsících.

Vidina přirážky k výkupní ceně mocně pohání akcie ČEZ k maximu. Experti jsou však zdrženlivě­jší.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia