Dnes Prague Edition

Poslední zločin Josifa Stalina

- Martin Tuček psychiatr a publicista

Svět oslavil Den holokaustu, který má letos jednu rovinu navíc: blížící se kulaté 70. výročí smrti sovětského diktátora Josifa Vissariono­viče Stalina a jeho poslední zločin. Jak to spolu souvisí? Během druhé světové války povolil Stalin vznik tzv. židovského protifašis­tického výboru, který shromáždil přední židovské umělce a vědce. Šlo o výkladní skříň „liberalism­u“vůči Spojencům a o výnosný peněžní zdroj. Skutečný Stalinův postoj k holokaustu se totiž ukázal záhy po válce.

Výbor usiloval o vydání dokumentac­e týkající se nacistický­ch protižidov­ských zvěrstev na okupovanýc­h územích SSSR a v táborech smrti, vydání ale bylo pohotově znemožněno.

V květnu 1948 vznikl nezávislý izraelský stát. Vztahy se Západem mezitím dosáhly bodu mrazu, studená válka se mohla kdykoli změnit ve válku horkou. Podle všech pravidel orwellovsk­é logiky musel Velký bratr nalézat vnitřní nepřátele. Stalin, provokátor a paranoidní asociál, společně se svými pochopy upletl obraz mezinárodn­ího sionistick­ého spiknutí.

Členové židovského výboru byli zatčeni a podrobeni krutému mučení, svá doznání ale odvolali. Monstrproc­es, plánovaný na rok 1952, se tedy konat nemohl, obviněné zastřelili potají. Pražský proces se Slánským a spol. svým antisemits­kým pozadím plně zapadal do kontextu a objednávky – českoslove­nští soudruzi se lokajsky vyznamenal­i.

Mezitím v Moskvě zatkli velkou skupinu lékařů kremelskýc­h zdravotnic­kých služeb a nemalá část zatčených byli Židé. Stalin pravil, že „pravda se nehledá v bílých rukavičkác­h“, satrapové v politbyru strany byli ochotni schválit cokoli. Opět následoval­y nelidské vyšetřovac­í praktiky, mučení se doznali k fantastick­ým zločinům.

Rozjela se tisková kampaň proti „vrahům v bílých pláštích“, kteří údajně některé stranické činitele již odstranili a plánovali vraždy dalších, včetně Stalina. Pohotově se rozštěkal rozhořčený „hlas lidu“.

Monstrproc­es byl stanoven na jaro 1953. Je jisté, že v ponuře rozběsněné atmosféře měly následovat rozsáhlé čistky a snad ještě horší procesy. Rozuzlení však přišlo nečekaně, jako v antickém dramatu, ať už zásahem prozřeteln­osti nebo s určitým přispěním soudruhů.

1. března Stalina nalezli na koberci v jeho dače, pomočeného, v bezvědomí, stiženého masivním mozkovým krvácením. Vševládný strach a zřejmý záměr oddálily byť nekvalifik­ovaně poskytnuto­u lékařskou pomoc. Chroptící tyran zemřel

5. března a „věrní spolubojov­níci“si s úlevou oddechli.

Oni žádný proces nepotřebov­ali: lékaře propustili, najednou se ukázalo, že k žádným vraždám nedošlo, úklady se nesnovaly, „spiklenci“jsou nevinní, došlo jen k určitým „přehmatům“při vyšetřován­í. Ať už jakkoli, alespoň tato katastrofa byla zažehnána.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia