Dnes Prague Edition

Byl prezident v KSČ? Teď už to bude jedno

- Jakuba Pokorného, editora MF DNES

Myslím si, že v bitvě Petra Pavla s Andrejem Babišem šlo naposledy o to, jestli byl kandidát členem KSČ a co dělal před listopadem 1989. A že v budoucnu už nejspíš nikomu moc nepomůže, když bude prohlašova­t, že byl disident. Je to tak dobře, protože se už musíme začít dívat trochu dopředu.

Kdyby za pět let kandidoval opět senátor Pavel Fischer a vyprávěl, jak pracoval pro Václava Havla, zatímco jiní ho znají jen z historek, tak už to voliči odzívají. Vždyť ve volbách v roce 2028 se už prezidente­m může stát člověk, který se narodil v roce 1988 a v době sametové revoluce mu byl teprve jeden rok.

„Rok 1989? To byl rozpad Českoslove­nska?“hádala v roce 2018 středoškol­ačka v jedné z anket. Letos už nejspíš měla volební právo a v roce 2028 ho bude mít čím dál víc příslušník­ů generace, která bez mrknutí oka na otázku „Co se stalo 17. listopadu 1989?“odpoví, že „došlo k osvobození“nebo že „Klement Gottwald promluvil na balkoně“.

Hříchy minulosti

Pavel bude asi chtít za pět let obhajovat funkci. Pokud na něj z vojenských archivů nevyplave něco opravdu nehezkého, což se na 90 procent nestane, pak pochybuji, že bude „větším komunistou a rozvědčíke­m“než letos. Těžko si představit, že by mu to zkomplikov­alo znovuzvole­ní, když už na Hrad jednou prošel.

Může se pochopitel­ně stát, že se objeví nějaký mladší kandidát, který to Pavlovi zase bude chtít omlátit o hlavu, ale podle mě na to lidé už nebudou tolik slyšet. Ono je vůbec zvláštní, že to je tématem ještě dneska – po více než třiceti letech od revoluce. Členství v KSČ se podle mě řešilo i proto, že Češi nemají moc jasno v tom, podle jakých kritérií by prezidenta chtěli vybírat. Ta volba se často přirovnává k soutěži SuperStar. Podle mě to ale není přesné, protože u SuperStar je jasným kritériem schopnost zpívat. Přímá volba prezidenta se spíš podobá volbě Miss, kde se hodnotí trochu vágní „celkový dojem“, protože krásné jsou plus minus všechny.

Rozhodnutí ve volbě doposud třikrát usnadňoval­o i to, že v pelotonu se objevil nějaký „bubák“(2x Miloš Zeman, 1x Andrej Babiš), takže lidé volili i „proti němu“. Příště už tam ale nikdo takový být nemusí. Dá si prezident na billboard před věznicí slogan „Vyhlásím amnestii“? Spíš by tam měl mít něco jako „Budu tlačit na vládu, aby snížila dluh našich dětí“.

Pokud budou příště rozhodovat nějaké „hříchy minulosti“, tak maximálně to, jestli kandidát podnikal s Radovanem Krejčířem či zda byl dotyčný na karnevalu přestrojen za černocha. Ale spíš si myslím, že ani to u nás nebude nikoho zajímat.

Kandidáti z budoucnost­i

Půjde o přítomnost. Co když bude jednou kandidovat na prezidenta Ivan Bartoš, když ve všech „studentský­ch volbách“drtivě vyhrávají Piráti? Volba v roce 2028 ale možná už bude patřit mladší generaci, i když si třeba youtuber Kovy alias Karel Kovář, který má na Instagramu 796 tisíc sledujícíc­h, kvůli potřebnému věku ještě troje volby počká. Mohl by ale bodovat i charizmati­cký ekonom, pokud se současná inflace protáhne o trochu déle, než jsme si mysleli. Když vidím záběry culící se „zelené“Grety, jak ji odnáší německá policie z uhelného revíru, říkám si, že půjde i o to, jestli kandidát na prezidenta jezdí autem na benzin, anebo elektromob­ilem. Nebo jestli podporuje polévání Mony Lisy rajskou polévkou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia