Dnes Prague Edition

Černé vdovy 2 zkoušejí lízátka

Na rovinu, hrdinky seriálu Černé vdovy jsou s prominutím strašné slepice, ale Jitka Čvančarová, Jana Plodková a Lucia Siposová je hrají s takovým potěšením, že druhou řadu projektu Primy vytahují lehce nad průměr.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na obranu Černých vdov lze jenom zopakovat, že nejde o původní domácí nápad, nýbrž o místní předělávku finského seriálu Mustat Lesket. První řadu vysílala Prima na jaře 2019, kdy ji sledovalo v průměru 1,2 milionu diváků, více než čtvrtina všech lidí sedících právě u obrazovek. Což zjevně stačilo k výrobě druhé série, která právě dnes odstartuje.

Brněnský Columbo

Minule se ženy tří společně podnikajíc­ích kumpánů spojily k vraždě svých manželů, což jim sice vyneslo kýženou svobodu, avšak také úděl podezřelýc­h, kterým je neustále v patách zdánlivě neškodný policista v podání Bolka Polívky.

Osm premiérový­ch epizod začíná tři roky poté. Dámy se topí v dluzích, protože se zděděnou firmou si nevědí rady. A sotva se vynoří přízrak

neblahé minulosti následovan­ý nájemným vrahem, mají na krku další dvě mrtvoly, znovu i Polívkova pátrače ve stylu brněnského Columba a první vděčný žert, když si při nočním hloubení hrobu

překopnou kabel s přívodem elektrické­ho proudu.

Zmizel Sergej

V podstatě právě a pouze bezbřehý naivismus amatérek kriminalit­y

drží příběh nad vodou, zvláště když si člověk uvědomí nespornou fyzickou náročnost nejen opakovanýc­h hrobařskýc­h akcí, které herečky musí absolvovat vesměs v mondénní výstroji na vysokých podpatcích. Odtud také plyne téměř jediný zdroj situačního humoru, doplňovaný ještě slovními přestřelka­mi, jejichž jediným účelem se zdá být nekonečná soutěž ústřední dámské trojice v míře omezenosti.

Že se Černé vdovy drží stereotypů pohlaví, by se dalo v duchu crazy ještě unést. Horší je, čím se druhá řada proviňuje na žánru detektivky. Vybrala si totiž hned dva snad nejotřepan­ější motivy: jednak drogy, z nichž činorodé vdovy vyrábějí a k nevoli konkurence prodávají navenek nevinná lízátka, jednak východoevr­opské gangy, neboť na scénu vstupuje mstitel hledající svého zabijáckéh­o bratra Sergeje.

Janžurová v podsvětí

Samozřejmě se všechny opět zamilují a samozřejmě, jak napovídají tvůrci, opět do pochybných mužů. Novou svéráznou figurkou vrchní bylinkářky drogového podsvětí sice historku osvěží Iva Janžurová, ale kdykoli si zločinecké ochotnice nasadí v noci tmavé brýle, divák sám sebe přistihne, že tempo vyprávění bezděčně popohání. Příliš mnoho prostoru se věnuje stylu, příliš málo překvapení.

Přesto triumvirát potrhlých kamarádek dokáže odzbrojova­t, protože z dychtivého výrazu jejich sehraných představit­elek čiší nakažlivá radost, která nezanedbá sebemenší detail.

Právě za takové drobné okamžiky, třeba když při policejní domovní prohlídce snaživě nabízejí „vodu pro pejska“, se dá seriálu Černé vdovy 2 přiklepnou­t pět procent navíc.

Třebaže po filmařské stránce se země rozhodně nezachvěla.

 ?? Foto: TV Prima ?? Spiklenky Tři kumpánky v podání (zleva) Lucie Siposové, Jany Plodkové a Jitky Čvančarové se zbavily manželů, ale problémy nezmizely.
Foto: TV Prima Spiklenky Tři kumpánky v podání (zleva) Lucie Siposové, Jany Plodkové a Jitky Čvančarové se zbavily manželů, ale problémy nezmizely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia