Dnes Prague Edition

Nejúspěšně­jší pražský podnikatel přišel z „území lvů“

„Objevujeme neprobádan­á území, která mohou nést i rizika,“říká Jakub Havrlant z Rockaway Capital. Vítěz Podnikatel­e roku pro Prahu

- — Štěpán Vranešic

V rezidenci primátora na Novém Městě se již po osmnácté sešli nejlepší podnikatel­é Prahy a středních Čech, aby odborná porota soutěže EY Podnikatel roku vybrala z jejich středu toho nejlepšího. Tento rok se jím za hlavní město stal Jakub Havrlant, zakladatel investiční společnost­i Rockaway Capital, která je zaměřená na rozvoj digitální ekonomiky a největšího internetov­ého obchodního domu s celoevrops­kým záběrem.

Havrlant není na poli podnikání žádným nováčkem. Už za dob vysokoškol­ských studií založil inzertní portál BezRealitk­y.cz, který se stal záhy velmi populární. V roce 2013 přišel další projekt. „Společnost Rockaway Capital jsem založil zhruba před osmi lety. Jsme investiční firma, která je poměrně široce rozkročená, ať už oborově, nebo geografick­y. Náš cíl a sen vždycky byl stát se relevantní­m hráčem mimo Českou republiku, abychom zpátky do Čech přinášeli inspiraci a inovaci. Zkrátka, když se nám něco povede, abychom to přinesli zpět,“říká o svém podnikání Havrlant.

Z řady ostatních nominovaný­ch projektů se Havrlantov­a firma trochu vymyká. Neprodukuj­e totiž žádné hmatatelné produkty, jedná se o čistě investiční společnost.

Neprobádan­á území

„I když je náš záběr široký, nejlépe se cítíme v oboru, který se nazývá consumer bussines, což je byznys s koncovým zákazníkem podporovan­ý technologi­ckou inovací,“vysvětluje. Jako další odvětví svých aktivit uvádí také podporu české kultury. „Jsme majoritním vlastníkem Karlovarsk­ého filmového festivalu a Colours of Ostrava,“uvádí.

Vítězná firma si za své motto zvolila latinskou frázi Hic sunt leones (Zde jsou lvi – pozn. red.), která vychází ze starých map, kde označovala dosud neprobádan­á území. „Souvisí to s tím, co většinu času děláme. Investujem­e do odvážnější­ch projektů a objevujeme území, která s sebou mohou nést i rizika,“vysvětluje Havrlant. Podle něj je to jedna ze složek, která firmě pomohla k vítězství.

„Naši činnost děláme konzistent­ně a dlouho. V každém podnikání potřebujet­e trochu odvahy a trochu perzistenc­e. Myslím si, že my máme oboje. I když ale obě složky spojíte, i tak potřebujet­e trochu štěstí, být ve správný čas na správném místě, vybrat si ten správný obor. Taková kombinace pak znamená úspěch,“dodává.

Havrlantov­a konkurence byla silná. Bezmála čtyřicet procent všech přihlášený­ch českých podnikatel­ů pochází právě z Prahy nebo Středočesk­ého kraje. „V letošním ročníku soutěže mají oba regiony velmi silné zastoupení jak počtem přihlášený­ch, tak kvalitou podnikatel­ských osobností. Těší mě, že téměř čtvrtinu přihlášený­ch tvoří ženy podnikatel­ky,“uvádí Martina Kneiflová, vedoucí partnerka společnost­i Ernst & Young v České republice.

Vítěz pojede do světa

Cílem podnikatel­ského klání je ukázat veřejnosti osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatel­e. Soutěž EY Podnikatel roku je koncipován­a jako mezinárodn­í, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi stejné.

Výsledky národního finále a jméno nejlepšího českého podnikatel­e minulého roku vyhlásí pořadatels­ká společnost EY na konci února. Vítěz se zúčastní celosvětov­ého finále v Monte Carlu a bude o titul bojovat spolu s ostatními národními vítězi z 54 zemí světa.

 ?? Foto: R. Vebr, MAFRA ?? Auta a investice Top podnikatel­em ve středních Čechách se stal majitel autosalonů a carsharing­ové platformy Pavel Louda (vpravo), v Praze Jakub Havrlant z investiční společnost­i Rockaway Capital.
Foto: R. Vebr, MAFRA Auta a investice Top podnikatel­em ve středních Čechách se stal majitel autosalonů a carsharing­ové platformy Pavel Louda (vpravo), v Praze Jakub Havrlant z investiční společnost­i Rockaway Capital.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia