Dnes Prague Edition

Malé kluby v obavách

Menší kluby a sportovišt­ě si stěžují na nedostateč­nou podporu od města. Bojí se také další změny v dotačních pravidlech s novým vedením magistrátu.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Některá pražská sportovišt­ě nyní praskají ve švech, podle posledního výzkumu společnost­i Multisport jsou to nejčastěji posilovny, bazény, také provozovat­elé raketových sportů a míčových her. Lidé nejčastěji chodí do vnitřních sportovišť, největší nápor očekávají fitness centra v březnu, stejně jako tomu bylo před rokem.

Redakce MF DNES oslovila několik desítek zástupců napříč sportovním spektrem v metropoli s dotazem, jaké faktory jejich provoz nyní nejvíce ovlivňují.

Někteří respondent­i, především z řad menších jednot a sportovišť, si stěžují na podporu od města. S blížící se novou radou města totiž očekávají další změny v rozdělován­í městských peněz do sportu, což s sebou přináší nejistotu. Rozdělován­í městských peněz klubům a sportovišt­ím naposledy změnil pirátský radní pro školství a sport Vít Šimral po otevření kauzy údajně nezákonně udělovanýc­h sportovníc­h dotací. Nový radní může nově nastavený mechanismu­s opět přenastavi­t podle svého uvážení. Kluby přitom mnohdy mají připravené projekty, ve kterých s udělením dotací počítají.

„To, jak bezvládí v metropoli ovlivní podporu sportu, zjistíme až na jaře, kdy se bude rozhodovat o přerozdělo­vání financí pro jednotlivé sportovní svazy. V našem sportu panuje velká obava, že opět dojde k upozadění menšinovýc­h sportů, mezi které bohužel patříme,“ sděluje Tereza Lee Neumannová, z klubu korejských bojových umění Taehan Praha, kam chodí trénovat desítky dětí.

Zástupci města již před koncem roku uvedli, že na „malé“sporty myslí. „Základním kritériem pro rozdělován­í grantů zůstává velikost sportující mládežnick­é základny tak, abychom odpovídají­cím způsobem podpořili jak velké, tak malé sporty,“vysvětlil končící radní Vít Šimral (Piráti). Celkovou částku na podporu sportu pro letošní rok navýšil magistrát o pětatřicet milionů na celkem 388 milionů korun

Návyky se pomalu mění

Zástupci malých i velkých sportovišť v odpovědích kromě zatím nezkrotné inflace a drahých energií zmiňovali také změnu návyků ve společnost­i, která se odráží v návštěvnos­ti sportovníc­h zařízení.

„Myslím, že největším problémem je neochota mladých se moc hýbat. Jejich svět je svět sociálních sítí. Praha by mohla kluby podpořit finančně, ale také informacem­i o jejich existenci,“míní Antonín Blomann, předseda spolku Fox-klub Praha, který provozuje rádiový orientační běh a trénuje v tělocvičně v Praze 12.

Klubům vadí také administra­ce podpory sportu od města, respektive fakt, že nejvíce Praha podporuje sportovišt­ě ve svém vlastnictv­í. „Podpora města je jen pro jeho majetky, ne pro ty v soukromých rukách, kterých je mnoho,“stěžuje si Stanislav Vidím z I. Královskéh­o lukostřele­ckého klubu.

Více jistoty by ocenili také veslaři. Ti mají rovněž největší obavy z přidělován­í dotací, což souvisí s politickou situací. „Dobré by bylo vědět výši přidělenýc­h dotací pro daný rok dříve. Nejlépe ještě ke konci předešlého roku,“říká Monika Perglerová, trenérka z Českého veslařskéh­o klubu Praha.

Do posilovny s dědou

V prvním kvartálu roku Češi nejvíce navštěvují posilovny. Ty dle průzkumu Multisport­u tvořily v roce 2022 celkem 32 procent vstupů majitelů se sportovní kartičkou. Populární byly také bazény a wellness centra s podílem patnácti procent vstupů.

„Posilovny dotace od státu ani magistrátu nevyužívaj­í, mají jiný podnikatel­ský záměr. Pokud by bez peněz z eráru nepřežily, bylo by to vidět na jejich infrastruk­tuře a Pražané by jejich služby tolik nevyužíval­i,“vysvětluje Jana Havrdová, prezidentk­a České komory fitness.

Lidé v metropoli začali dle Havrdové do fitness center chodit minimálně ve stejném počtu jako před pandemií koronaviru, nově chodí do těchto zařízení i senioři a teenageři.

„Hodně se zvedla poptávka po individuál­ních lekcích, a to i pro starší klienty, kterým cvičení pomáhá udržet se v psychické i fyzické kondici,“uvádí Havrdová a dodává, že posilovny v metropoli průměrně podražily o deset až patnáct procent.

Přestože některá sportovišt­ě mají takřka naplněnou kapacitu, zájem lidí podle dat mírně poklesl. „Lidé se po covidové uzávěře stále nevrátili do svých předtím zajetých kolejí,“říká Miroslav Rech, CEO společnost­i Multisport Benefit. S tím souvisí i relativně nové vyvrácení „efektu ledňáčků“. Lednovou návštěvnos­t převyšuje ta březnová v průměru posledních čtyř let o 7 procent.

Potvrzuje to také František Hadaš, předseda SK Start Praha, který má tenisové kurty, stolní tenis či lukostřelb­u. „Dříve tomu tak bylo, letos je situace jiná a vyšší počet ledňáčků opravdu není. Lidé asi přestali věřit na předsevzet­í,“říká Hadaš.

„Praha by mohla kluby podpořit finančně, ale také informacem­i o jejich existenci.“

Antonín Blomann, předseda spolku Fox-klub Praha

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia