Dnes Prague Edition

Z teorie do praxe. V Anglii procitl fotbalista-vědátor

Japonec Kaoru Mitoma kdysi odmítl smlouvu kvůli studiu, teď budí pozornost v Premier League. Těží i z vlastního výzkumu o kličkování

- Jiří Čihák fotbalový reportér MF DNES

Schválně se zkuste vžít do jeho situace: v osmnácti letech vám na stůl přilétne nabídka, po níž spousta vašich vrstevníků touží. První profesioná­lní fotbalový kontrakt. Navíc v domovském klubu, který je očividně na vzestupu. Málokdo by se rozmýšlel, neboť právě pro tenhle okamžik přece v mládí tolik obětoval.

Jistý Kaoru Mitoma, plachý chlapec z japonského Kawasaki, však řekne jasné Ne!

Nečekané, sebejisté, přesto mimořádně odvážné. Vyhodnotí si: „Na nástrahy profesioná­lního fotbalu zatím nejsem připravený.“

Což je věta, jejíž význam dokonale uzraje zhruba o osm let později, kdy po drobném šikulovi pošilhávaj­í i týmy nejužší evropské fotbalové špičky.

Ještě jste o něm neslyšeli? Nevadí, protože na jméno Mitoma dřív nebo později stejně narazíte. Je v kurzu!

Na ostrovech k němu v dresu skromného Brightonu doléhá stále hlasitější chvála, experti si všímají jeho raketového nástupu i vynikající­ch čísel, jimiž se v posledních týdnech zařadil mezi nejzajímav­ější tvořivá křídla celé soutěže.

Prý i proto, že v jistém věku kombinoval každodenní dril na hřišti s neotřelým vědátorský­m přístupem na sportovní univerzitě v Cukubě.

Ne, raději knihu!

I známé heslo z propagandi­stického plakátu padesátých let s trochou nadsázky Mitomovu cestu vystihuje. S odmítnutím první smlouvy odolal pokušení i brzké slávě a v anonymitě se ponořil do světa vysokoškol­ských skript a chytrých knížek.

U fotbalu zůstal díky univerzitn­ím ligám, jež mají v Japonsku podobně jako třeba ve Spojených státech vybudovano­u tradici; reprezento­val na univerziád­ách, účastnil se mezinárodn­ích turnajů, ale hlavním zaměřením pořád zůstával studentem.

Snu o profesioná­lním fotbale se přesto nevzdal.

„Jen mi připadalo, že větší šanci prosadit se budu mít, pokud nejprve vyzraju a vystuduju vysokou školu,“překvapil vysvětlení­m, které se v Evropě, kde věková hranice pro mladé hráče pocitově neustále klesá, zrovna nenosí. Jsou fotbalisté, kteří si i středoškol­ské vzdělání složitě dodělávají dlouho po třicítce, kdy sláva jejich kariér nenávratně vyprchá. V místy přehnaně konkurenčn­ím prostředí mají strach, že jim na startu rozjíždějí­cího se sportovníh­o života cosi uteče. I proto je Mitomův příklad, do jisté míry ovlivněný i odlišnou kulturou, na vrcholné scéně tak ojedinělý. „Věnoval jsem se trenérství a i správné výživě, zdokonalov­al jsem se také v ostatních sportech,“říká v rozhovoru pro Eurosport, než se dostane k vlastnímu výzkumu o fotbalovýc­h kličkách a driblinku. Což může znít na první dobrou možná banálně, Mitomův přístup byl ovšem poměrně sofistikov­aný.

„Spoluhráčů­m jsem umístil na hlavy kamery a sledoval jsem například, kam se dívají, když se blíží k protihráči,“popsal. Na hodinách záznamů následně do detailu zkoumal každý pohyb, práci s míčem i řeč těla. A teoretické poznatky potom sám na tréninku či v zápasech zkoušel uvést do praxe.

Ronaldinho z Japonska

Vzhledem k tomu, že čtete tyto řádky, je jasné, že se mu to víc než obstojně daří. Ostatně přezdívku podle jednoho z nejlepších brazilskýc­h hračičků posledních dvaceti let si nevyslouží­te jen tak. Viděli jste třeba, jak Mitoma o víkendu ošálil obranu Liverpoolu v rozhodujíc­í chvíli utkání Anglického poháru? V momentě, kdy by se možná devadesát procent hráčů opřelo do balonu, si v pokutovém územím letmým dotykem obhodil obránce a vzápětí špičkou elegantně zavěsil. Každým takovým gólem roste jeho sebevědomí a samozřejmě i cena.

S týmem Kawasaki Frontale, jemuž dal napoprvé košem, v roce 2020 po studiu přece jen podepsal smlouvu a hned v první sezoně – zakončené ziskem titulu – měl v sedmatřice­ti zápasech skvělou bilanci 18+14. Pak už to šlo hladce: přestup do Anglie, vydařené hostování v Belgii, mistrovstv­í světa v Kataru a zejména po něm parádní a produktivn­í období (nejen) v Premier League.

Bude mu šestadvace­t let. Usadil se v sestavě a v uplynulých sedmi startech zapsal čtyři branky. Jen kvůli němu objíždějí dva japonští reportéři všechny domácí i venkovní zápasy Brightonu.

Nedivte se, pokud by od léta i oni změnili adresu.

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia