Dnes Prague Edition

Diabetický­ch nohou přibývá. Jak lze předejít amputaci?

- — Kamila Jušková

VČesku dramaticky stoupá lidí, kterým lékaři diagnostik­ují cukrovku. V zemi jich žije už přes milion, podle odhadů by jejich počet měl do roku 2030 stoupnout na téměř 1,3 milionu. Každoročně u nás přibude zhruba 30 tisíc nově diagnostik­ovaných pacientů s diabetem. Ve věku nad 65 let už nemocí trpí každý třetí.

„Ruku v ruce s větším výskytem diabetu přibývá onemocnění nohou. Syndromem diabetické nohy trpí zhruba každý čtvrtý cukrovkář. Sedm procent případů končí amputací nohy,“řekla MF DNES Vladimíra Fejfarová, vedoucí podiatrick­é skupiny Kliniky diabetolog­ie IKEM. Klíčovým rizikovým faktorem je podle ní diabetická neuropatie, kdy pacienti v noze nemají cit a nevšimnou si poranění. Dále syndrom nejvíce hrozí lidem trpícím nedokrevno­stí (ischemicko­u chorobou) a deformitam­i nohou.

Příspěvky na pedikúru

„Když už se syndrom rozvine, musíme pacienta léčit poměrně agresivně. Cílem je především zabránit amputaci,“říká Fejfarová. Lékaři v pražském IKEM využívají například různé metody, jak zjistit zatěžování nohy, jako jsou digitální pedobarogr­afy (chodníky). Léčí se i pomocí rázových vln, aplikací kmenových buněk, oxygenoter­apií či larvální léčbou. Nohy v mnoha případech lze zachránit rovněž plastikami tepen. Hojně se dále využívají speciální ortézy, dlahy a pomůcky, které snižují tlak na chodidla.

Na zhoršující se vývoj počtu diabetický­ch nohou reagovala i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která od ledna začala přispívat klientům s cukrovkou tři tisíce korun na odbornou přístrojov­ou pedikúru nebo ošetření zdravotní sestrou s podiatrick­ým kurzem. Další tři tisíce korun mohou diabetici využít na nákup pomůcek, jako jsou dezinfekce, speciální gely či krémy, glukometry a příslušens­tví k nim, testovací proužky či inzulinová pera.

„Situace se dlouhodobě nevyvíjí vůbec dobře. Lidé tloustnou, s čímž souvisí přírůstek pacientů s cukrovkou 2. typu a s tím spojených přidružený­ch onemocnění,“říká Ondřej Vrtal, vedoucí diabetolog­ického centra Nemocnice České Budějovice. Podle něj za neustálým nárůstem počtu pacientů stojí zejména špatná životosprá­va.

Mezi nejmoderně­jší léky na cukrovku patří takzvané glifloziny. „Dávají smysl obzvlášť u těch, kteří ještě nemají orgány nevratně poškozené. Léky jim navíc pomáhají zhubnout, což je může vést k lepší životosprá­vě a celkově zlepšit jejich stav,“tvrdí Vrtal. Glifloziny však užívá pouze asi 10 procent pacientů. Důvodem jsou omezení určující, v jakém stavu musí pacient být, aby zdravotní pojišťovny jeho léky uhradily. Podmínky pojišťoven jsou podle Vrtala v Česku nastaveny příliš přísně.

 ?? Ilustrační foto: Profimedia ?? Stále častěji Lidí, kteří si píchají inzulin, přibývá.
Ilustrační foto: Profimedia Stále častěji Lidí, kteří si píchají inzulin, přibývá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia