Dnes Prague Edition

SPD před velkým luxováním

Roztržka mezi Andrejem Babišem a Tomiem Okamurou byla jedním z překvapení hradní volby. SPD teď za to zřejmě čeká od hnutí ANO masivní útok na její voliče.

- Petr Holec politický komentátor

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura jel zatím českou politikou jako nůž máslem. Svou pidistranu řídí se svou pravou rukou Radimem Fialou jako vlastní firmu a díky opozičnímu ukřičenému protestu bez vládní odpovědnos­ti, v němž účelově extremizuj­e témata podle aktuální politické potřeby, setrvale drží zhruba desetinu voličů. Teď se mu ale jak bumerang vrátilo, když v prezidents­ké volbě odmítl veřejně podpořit finalistu a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Tedy odmítl podpořit: Okamura ho ještě krátce před prvním kolem dokonce v televizi vyzval k odstoupení z volby a podpoře kandidáta SPD Jaroslava Bašty s tím, že ten má prý větší šanci na úspěch. Okamura má tradičně slušný smysl pro fantazii, tak jen malá kontrola faktů: jeho Bašta, jenž lidem z billboardů hrdě sliboval ústavní puč se svévolným odvoláním vlády, neutrhl v prvním kole volby ani 5 procent, zatímco Babiše volilo bezmála 35 procent voličů a ve finále ještě 7 procent přidal.

I Okamura samozřejmě dobře věděl, že konkurenčn­í Babiš od začátku patří k jasným favoritům volby, zatímco Bašta naopak k outsiderům. Byl to ale prostě klasický Okamura: velkoústý křikloun, co vždycky hraje jen sám na sebe a na jehož ego je malý i jeho soukromý „hrad“, který si postavil v pražském Břevnově. Ironií je, že Okamurova „zrada“se nesla jako echo jeho Facebookem, který jinak naopak slouží jako megafon jeho tirád.

„Myslím, a určitě nejsem sama, že obrovský podíl na marasmu, který nás díky výsledkům voleb čeká, jde za vámi a vašimi posledními rozhodnutí­mi. Byla jsem vaším fanouškem a voličem, ale na rovinu píšu, že jste mne hluboce zklamal, a jakékoli vaše další interpelac­e proti současné vládě od teď považuji za ztrátu času, jsou zbytečné,“napsala mu naštvaná volička SPD. A jiná přidala: „Zklamal jste hodně lidí, nepodpořil jste pana Babiše. Jen mluvíte a nic z toho.“

Dobře zaplacený křik

Pravda, Andrej Babiš by Petra Pavla neporazil, ani kdyby mu Okamura předal všechny své voliče – prohrál o nějakých 900 tisíc hlasů. I bez Okamurova doporučení ho každopádně podle analýzy PAQ Research ve finále volilo i 330 tisíc voličů SPD, Pavel jich získal jen 60 tisíc. Nejen obě zmíněné naštvané voličky SPD ale velmi trefně vystihly, co Okamuru může záhy doběhnout: lidi přestane uspokojova­t jeho věčný křik z opozice, na který za mandáty ve volbách inkasuje stovky milionů.

Prostě přestanou věřit, že chce Okamura opravdu někdy své sliby plnit a převzít vládní odpovědnos­t. A také nyní vidí jeho bídný koaliční potenciál, který vždycky vyžaduje jistou schopnost kompromisu. Ještě

nedávno měl Okamura jako hlavní volební billboardo­vou atrakci czexit „po anglicku“, což nejspíš kvůli hojně medializov­ané agonii brexitu zmírnil na referendum o našem členství v EU. A stejně chce i referendum o našem členství v NATO.

Ani jedno zatím svým voličům z opozice nijak nepřiblíži­l a stejně i tak další věci. Právě díky spolupráci s expremiére­m Babišem se ale SPD spolu s ODS svezla na nedávném výrazném snížení daně z příjmu pro zaměstnanc­e. SPD tradičně bojuje proti nelegální migraci, jenže i povinné migrační kvóty EU nakonec díky svému vládnímu angažmá pomohl v Bruselu zarazit Babiš. Z opozice totiž v Evropské radě nikdy neprosadít­e nic, protože tam prostě nemáte ani židli.

Jako solitér ovšem Okamura vystupuje i směrem do vlastních řad, ani v nich nechce ředit svou osobní politickou „značku“. Když loni na podzim vypukly na Václavském náměstí protivládn­í demonstrac­e, jejichž mnohá hesla a požadavky jako by lidé opsali z webu SPD, šéf strany si dělal vlastní minidemons­traci v Ostravě. Okamura sice mluvil nápadně podobně jako hlavní řečníci z Václaváku, očividně ale nechtěl, aby si ho lidi s někým z nich pletli.

A ještě zpátky k „nepodpoře“Babiše. Za šéfem hnutí ANO po prvním kole prezidents­ké volby osobně vyrazil nejen doma na Ústecku populární a volebně úspěšný poslanec SPD Jaroslav Foldyna. „Byl bych rád, kdyby došlo k nějaké dohodě, jež by znesnadnil­a nebo neumožnila volbu kandidátů, které podporuje vládní koalice. To si myslím, že je pro SPD alfou a omegou,“řekl tehdy. Jeho „velký šéf“ale viděl jako alfu a omegu sebe a podporu Babišovi prostě nedal.

Proto si teď pro ni Babiš zřejmě půjde sám. V prezidents­ké volbě totiž kromě sněmovní SPD slušně oslovil i voliče mimosněmov­ní opoziční „divočiny“, kam patří i trosky ČSSD, KSČM a od posledních sněmovních voleb i zcela neviditeln­á Přísaha Roberta Šlachty. Spolu s hnutím ANO tvoří tahle parta těsnou většinu voličů, byť se to podle současné dělby moci vůbec nezdá: Strakovu akademii, Sněmovnu, Senát a nově i Pražský hrad totiž ovládá těsná vládní menšina.

Babiš samozřejmě ví, že jeho slušný osobní zisk v prezidents­ké volbě se přímo nepřepíše do jeho případného zisku v příštích sněmovních volbách, tak snadno to nefunguje. Také ale ví, že nikdo neumí luxovat voliče ostatních stran tak jako on. A navíc po svém téměř ročním permanentn­ím turné zjistil, že rád jezdí po Česku v obytňáku a mobilizuje lidi včetně voličů SPD. Po ODS, ČSSD a KSČM se proto příště může nebezpečně zakousnout i do SPD. Tomio Okamura mu k tomu právě podal ruku.

Po ODS, ČSSD a KSČM se Babiš může zakousnout i do SPD. Okamura mu k tomu právě podal ruku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia