Dnes Prague Edition

Obávané embargo na ruskou naftu začíná

Jak se projeví na cenách paliv v Česku zákaz dovozu ruských produktů

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Evropa zítra přestřihne další pupeční šňůru, která ji spojuje s Ruskem. Začne platit embargo na dovoz ruských ropných produktů, na které se přepravci a rafinerie připravova­li osm měsíců. Jestli se jim to povedlo, ukáže čas.

Když se před dvěma měsíci zavedlo embargo na ruskou ropu, proběhlo to bez problémů. Den po začátku zákazu byly nafta a benzin u tuzemských čerpacích stanic dokonce o něco levnější než těsně před začátkem války na Ukrajině. Zdali se hladký průběh podaří i nyní, není zatím jisté.

Indická nafta z ruské ropy

„Uvidíme v příštím týdnu, ale věřím, že logistické společnost­i se zase dobře připravily,“míní zvláštní zmocněnec ministerst­va zahraničí pro otázky energetick­é bezpečnost­i Václav Bartuška.

„Zdražení bych nečekal. Ale zřejmě dojde k obrovskému nárůstu marží hlavně pro indické rafinerie. Nafta, která od neděle bude připlouvat do Rotterdamu, bude často z Perského zálivu nebo z Indie a nepochybně to do jisté míry bude nafta z ruské ropy. Čína a Indie kupují zhruba čtyři pětiny ruské ropy a jsou schopné vynutit si mimořádně velkou slevu, přes 30 dolarů za barel,“popisuje Bartuška. Část takto výhodně nakoupené ropy Indové a Číňané zrafinují a s velkým ziskem ji mohou poslat do Evropy.

Výrazné navyšování ceny paliv neočekává ani ředitel strategie společnost­i EGÚ Brno Michal Macenauer. „Případné navýšení ceny bude dočasné a spíše marginální. Rusko postupně ztrácí Evropu jako odbytiště pro své energetick­é komodity. S plynem je již téměř dokonáno, pracuje se i na ropě,“míní Macenauer.

Až dojdou zásoby dovozců

Naopak podle předsedy Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivana Indráčka ke zdražení u čerpacích stanic dříve nebo později dojde. „Nepůjde o náhlou změnu, protože sklady předních evropských dovozců a skladovate­lů jsou naplněné po okraj ruským zbožím. Ze statistik je vidět, že dovozy z Ruska v posledních měsících dosahovaly rekordních objemů,“říká Indráček.

Společnost­i se předzásobo­valy zejména ruskou naftou, jejíž nahrazován­í v příštích měsících může být problém. V předchozíc­h letech tvořilo Rusko 35 procent evropského importu nafty.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia