Dnes Prague Edition

Protokolář Kruliš a tajemník Hlinovský končí

-

Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš a šéf sekretariá­tu Jaroslav Hlinovský dali výpověď. Napsal to Deník N. Hlinovský svůj krok potvrdil redakci iDNES.cz. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ve čtvrtek večer hovořil se svou nástupkyní Markétou Řehákovou.

„Nastupujíc­í prezident republiky má právo vybrat si svůj tým, tuto pozici chce obsadit sám, považuji tedy tento přístup za samozřejmý,“sdělil Deníku N šéf protokolu Kruliš. Ten by mohl podle spekulací odejít do České národní banky na pozici vedoucího kanceláře. „Nebavili jsme se o žádné takové nabídce,“řekl Kruliš k informacím, že guvernér centrální banky Aleš Michl si ho vybral za šéfa své kanceláře.

Kruliš uvedl, že ve svém věku by rád zůstal ve výkonné funkci a bude si hledat práci, kde bude mít odpovědnos­t a uplatní to, co umí.

Odmítl názory, že by jeho nové působení byla „trafika“za jeho práci pro dosluhujíc­ího prezidenta. Nelíbí se mu současná móda „inkvizice“ničící všechny, kteří pracovali v kanceláři prezidenta republiky.

Odbor protokolu se stará o to, aby všechny části programu prezidenta Zemana dokonale ladily. Je součástí Kanceláře prezidenta republiky, kterou vede Vratislav Mynář. Kruliš nastoupil na odbor v roce 2014. Vedoucí protokolu také organizuje prezidento­vy výjezdy po Česku i do zahraničí. Vyjednává program, ubytování a průběh návštěvy prezidenta v zahraničí. Domlouvá také státní návštěvy, které na Hrad přijíždějí z ciziny.

Novák chce zůstat

Šéf administra­tivní sekce Kanceláře prezidenta republiky Jan Novák nabídne rezignaci na funkci. V kanceláři chce ale zůstat. Pokračovat chce i ve vedení Správy Pražského hradu.

Dosluhujíc­í mluvčí Jiří Ovčáček se ve čtvrtek setkal s mluvčí nově zvoleného prezidenta Markétou Řehákovou. Pro DVTV pak Řeháková prozradila pár informací k jejich setkání.

„Říkal, že by byl rád, kdybych účet @PREZIDENTm­luvci převzala a mohl fungovat dál. Novináři mě vyzývali, že bych si po volbách měla vyžádat přístupové údaje k účtu a omluvit se jeho jménem všem, které kdy urazil nebo dehonestov­al,“uvedla mluvčí Řeháková. (iDNES.cz)

 ?? Foto: MAFRA ?? Odcházejí Jaroslav Hlinovský a Vladimír Kruliš (vpravo) dali výpověď.
Foto: MAFRA Odcházejí Jaroslav Hlinovský a Vladimír Kruliš (vpravo) dali výpověď.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia