Dnes Prague Edition

Alice Masaryková se stala „první dcerou“

-

Pozice první dámy nebyla v Českoslove­nsku a není ani v Česku nijak zákonně ukotvena. Vždy šlo pouze o neformální reprezenta­ční roli vycházejíc­í ze zvyklostí.

Tou první „první dámou“byla manželka T. G. Masaryka Charlotta. Američanka se angažovala v ženském hnutí – bojovala za všeobecné volební právo. Za války ale byla stižena mrtvicí a projevila se u ní duševní nemoc. S pokračujíc­í chorobou převzala reprezenta­tivní úlohu první dámy „první dcera“

Alice, poslankyně a předsedkyn­ě Červeného kříže.

Byla to ale až Hana Benešová, která vytvořila představu o českoslove­nské první dámě jako vzdělané a okouzlujíc­í manželce ministra zahraničí a posléze prezidenta Edvarda Beneše.

Za 2. republiky a Protektorá­tu ji vystřídala Milada Rádlová, „první dcera“prezidenta Emila Háchy. Věnovala se především charitativ­ní činnosti, podporoval­a odboj a opatrovala nemocného otce. Marta Gottwaldov­á se snažila napodobit noblesu Benešové, ale snaha bývalé prostitutk­y nechat se oslovovat „milostivá paní“působila komicky. I v létě nosila kožešinový límec. Z šedi totalitníc­h dam pak vystoupila až Irena Svobodová, která se podílela na projektu SOS dětských vesniček.

V ústraní se držela i Viera Husáková. Za svou pozici ale nepřímo zaplatila životem. Když si v bardějovsk­ých lázních zlomila ruku, bylo rozhodnuto o jejím převozu do Bratislavy. Vrtulník s ní ale havaroval a Husáková zahynula. Intenzivně se charitě opět věnovala až Olga Havlová. Kromě toho zveleboval­a Pražský hrad a Lány.

V tom ji následoval­a i Dagmar Havlová. Doprovázel­a manžela při jeho pracovních povinnoste­ch a začala se věnovat charitě.

Další výraznou postavou byla Livia Klausová. Angažovala se v charitě a podílela se na obnově lánského zámku, kde příležitos­tně prováděla i veřejnost.

Naopak současná první dáma Ivana Zemanová opět patří mezi ty nevýrazné. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia