Dnes Prague Edition

O prázdninác­h vleky konečně pojedou naplno

Začínají jarní prázdniny. Dvě třetiny sjezdovek už jsou v provozu a přibývají další.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Pro lyžaře se dá těžko popsat začátek letošního roku jinak než jako katastrofa. Při vysokých teplotách a v dešti nevydržel ani jinak odolný technický sníh.

Předpověď počasí ale před začátkem prvního turnusu jarních prázdnin slibuje konečně zimu a lyžařská střediska plánují spustit i vleky, které doteď kvůli mizernému počasí stály. „V posledních lednových týdnech se konečně na hory vrátilo sněžení i mrazy a dle předpovědí to tak má být i v průběhu února. Na jarní prázdniny tedy očekáváme plné spuštění sjezdových tratí,“říká Libor Knot z Asociace horských středisek.

Podle údajů asociace v Česku v tomto týdnu fungovaly zhruba dvě třetiny lanovek a vleků. Pro lyžaře je v provozu asi okolo 275 kilometrů sjezdových tratí. Střediska se navíc připravují na hlavní nápor spojený s prázdninam­i, které začínají v pondělí, a snaží se tak na poslední chvíli zprovoznit maximum možného. „Dlouhodobá nepřízeň počasí nás v lednu připravila o čtrnáct dní provozu. Takovou oblevu jsme v zimní sezoně nezažili. Když přišlo ochlazení, začali jsme znovu zasněžovat a postupně otevírali sjezdovky a spouštěli lanovky,“shrnuje Hana Hoffmannov­á, tisková mluvčí Skiareálu Klínovec v Krušných horách.

Středisko slibuje, že o víkendu už spustí všech pět lanovek tak, aby mohli lyžaři zaparkovat na jakémkoliv parkovišti a dostali se pohodlně do celého areálu. Tím ale práce vlekařů teprve začíná.

„V těchto dnech budeme ještě dosněžovat zbývající sjezdovky, abychom mohli mít co nejdříve otevřené vše, a tedy celých 31 kilometrů sjezdovek všech obtížností,“dodává Hoffmannov­á. Aktuálně se lyžaři mohou sklouznout na 19 kilometrec­h z celé sjezdovkov­é sítě.

Teplá zima postihla i areál Ještěd, kde jinak sníh zůstává dlouho. Na několik dní museli na Ještědu přerušit provoz, teď ale sportovce lákají.

„Aktuálně jsou lyžařské podmínky skvělé. Na sjezdovkác­h je kolem 40 centimetrů sněhu a všechny jsou upravené,“říká Petr Vančura z Ještědu.

Nezavřeli, ale měli namále

Skiareál Lipno na Šumavě sice provoz udržel, ale byl to zážitek jen pro ty nejotrlejš­í. „V provozu nebyl celý areál, ale vždy jela minimálně jedna sjezdovka. S přibývajíc­ími mrazy a zasněžován­ím jsme pak přidávali další a další,“popisuje mluvčí resortu Olga Kneiflová.

Provoz udrželi i v lyžařském středisku Bílá v Beskydech. Do plného provozu všech vleků jim chybí jen jeden. S jeho spuštěním se počítá o víkendu. „Bude v provozu i doplňková kotva Javořinka, kterou používáme při největších špičkách standardně,“upřesňuje za středisko

Martin Kacíř. O tom, jak teplý leden byl, vypovídají čísla z pražského Klementina, nejstarší meteorolog­ické stanice u nás.

Průměrná teplota činila 4,9 stupně Celsia, což je o 3,3 stupně víc, než je dlouhodobý průměr. Teploty se tak fakticky blížily spíše těm březnovým, kdy lyžařská sezona končí, než klasickým lednovým.

Ochlazován­í už začalo a podle předpovědi má pokračovat do úterý, kdy mohou v noci teploty klesnout až k 15 stupňům pod nulou.

Pak se má sice začít mírně oteplovat, ale i tak se koncem příštího týdne teploty v noci mohou pohybovat okolo –10 stupňů.

Na dnešek vydali meteorolog­ové sérii výstrah. Většinu území České republiky bude sužovat silný vítr, ke kterému se v horských polohách a na Vysočině přidají také závěje. Na ty si mají dát pozor především řidiči.

 ?? Foto: Martin Polívka, MAFRA ?? Návrat zimy Lyžaři se chystají sjet sjezdovku od rozhledny na Špičáku na Šumavě. Sněhové podmínky se v posledních dnech zlepšují.
Foto: Martin Polívka, MAFRA Návrat zimy Lyžaři se chystají sjet sjezdovku od rozhledny na Špičáku na Šumavě. Sněhové podmínky se v posledních dnech zlepšují.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia