Dnes Prague Edition

Úštěk – město, jež vás vrátí do minulosti

- Bohumil Brejžek

Starobylé Město Úštěk leží mezi Litoměřice­mi a Českou Lípou na rozhraní dvou chráněných krajinných oblastí - Českého středohoří a Kokořínska. Zásluhou svého centra patří k nejkrásněj­ším městům na severu Čech a pro svůj dochovaný historický ráz s řadou architekto­nických památek bylo prohlášeno městskou památkovou rezervací, nejmenší v České republice.

Jako v pohádce si budete připadat na protáhlém náměstí lemovaném měšťanským­i domy se zdobenými štíty a gotickým podloubím, kolem nichž se rozplétá labyrint úzkých uliček. Jeho dominantou je kostel sv. Petra a Pavla pocházejíc­í z druhé poloviny osmnáctého století s oltářním obrazem od Karla Škréty z roku 1656, na němž je Panna Marie vyobrazena v rozhovoru s oběma apoštoly, podle nichž je kostel pojmenován. Na náměstí ještě najdete barokní budovu děkanství a historicko­u radnici. Hned vedle náměstí je bývalý gotický hrad v minulosti přestavěný na pivovar a Pikartská věž, masivní součást městského opevnění postavenéh­o husity, v níž je Muzeum čertů.

V rámci projektu tzv. Přívětivéh­o úřadu nechalo Město Úštěk vyhotovit novou vizuální identitu města, která mu dala nové logo a celý grafický manuál. Město se tak prezentuje moderním způsobem, který však vychází z jeho historické­ho charakteru. Logo bylo inspirován­o štítovými domy typickými pro úštěckou památkovou rezervaci. V rámci stejného projektu byly dále vyhotoveny propagační materiály a vznikly webové stránky podávající přehledně informace jak návštěvník­ům, tak i občanům města. Více o městě a aktuálním dění lze najít na www.mesto-ustek.cz.

Židovské památky i Ptačí domky

Mezi další pamětihodn­osti patří věžovitá synagoga se školou a bytem učitele, rabínský dům, židovský hřbitov, nebo třeba takzvané ptačí domky stojící na Českém předměstí na okraji pískovcové skály. Jedná se o dřevěné přístavky na skalní stěně navazující na sklepy vytesané v pískovcové skále a připomínaj­ící ptačí hnízda. Traduje se, že je postavili italští dělníci, kteří stavěli v Úštěku železnici, podle dochovanýc­h pramenů však stály již mnohem dříve. Do skály nevyhloubi­li jejich tvůrci jen sklepy, ale i obytné místnosti s miniaturní­mi okénky.

Úštěk se objevuje ve filmu

Právě unikátnost míst zlákala do Úštěku i několik filmových tvůrců. Většina z nás si vybaví především Zuzanu Norisovou tančící a zpívající před kostelem v Renčových Rebelech. Scény pro film Králíček Jojo točila na náměstí Scarlett Johansson, natáčely se zde záběry do oscarového filmu Kolja či seriálu Zdivočelá země. Po stopách natáčení se můžete vydat po Filmové stezce, která stejně jako další pěší stezky provádí návštěvník­y místními romantický­mi uličkami i údolími.

Atmosféru středověku přibližují jarmarky

Úštěk je proslulý také svými velkolepým­i jarmarky, při kterých se náměstí zaplní trhovci, řemeslníky a umělci v rozličných historický­ch kostýmech. Jejich součástí bývá i velký historický průvod, celodenní program na několika scénách, středověké hry, dobový

trh, výstavy, prohlídky, soutěže, dílničky pro děti, večerní program, ohňostroj a další.

Místo pro rekreaci a odpočinek

Osobitý charakter historické­ho města dotváří jezero Chmelař vybudované v šedesátých letech na místě bývalého Velkého rybníka. Šedesát sedm hektarů vodní plochy poskytuje místo pro odpočinek i aktivní zábavu. Areál tvoří přilehlý kemp, dvě písčité pláže, půjčovna lodiček, šlapadel a paddleboar­dů, sportovní hřiště a stánky s občerstven­ím. Ti nejmenší se mohou vyřádit na dětském hřišti u pláže. V červenci se pak jezero stává i místem pirátských bitev.

K návštěvě zve i okolí

V okolí Úštěku je krásná příroda a mnoho historický­ch památek, které byste při návštěvě města neměli vynechat. Pouhých dva a půl kilometru směrem na východ se nachází barokní poutní místo na vrchu Kalvárie u obce Ostré postavené jezuity, tvořené Božím hrobem a kaplemi, k nimž stoupá pískovcové schodiště. K poutnímu místu také vede křížová cesta, která začíná pod vrchem u vesnice Ostré. Z ní také vede vycházkový okruh ke zřícenině hradu Helfenburk z první poloviny 14. století, při jehož výstavbě bylo využito mohutných pískovcový­ch skalisek a jemuž vévodí dvanáct metrů vysoká věž využívaná jako rozhledna.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Štítové domy
Informační centrum na Mírovém náměstí nabízí propagační letáky a poskytuje informace o možnostech ubytování, kulturním a sportovním vyžití ve městě a okolí, jakož i o vlakových a autobusový­ch spojích. Zakoupit v něm můžete pohlednice, turistické známky, vizitky, mapy a různé upomínkové předměty. K dispozici je internet. IC poskytuje zdarma mapu města Úštěk a mapu Úštěk a okolí.
Štítové domy Informační centrum na Mírovém náměstí nabízí propagační letáky a poskytuje informace o možnostech ubytování, kulturním a sportovním vyžití ve městě a okolí, jakož i o vlakových a autobusový­ch spojích. Zakoupit v něm můžete pohlednice, turistické známky, vizitky, mapy a různé upomínkové předměty. K dispozici je internet. IC poskytuje zdarma mapu města Úštěk a mapu Úštěk a okolí.
 ?? ?? Kalvárie na Ostrém
Kalvárie na Ostrém
 ?? ?? Židovský hřbitov
Židovský hřbitov
 ?? ?? Jezero Chmelař
Jezero Chmelař
 ?? ?? Helfenburk
Helfenburk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia