Dnes Prague Edition

Americká inflace naživo

Z vyděšených USA, kde ceny letí strmě vzhůru

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Američany doslova děsí navyšování cen spotřebníh­o zboží a služeb. Mnoho lidí ještě před rokem očekávalo po koronaviro­vé krizi oživení ekonomiky, zatím to ale vypadá na pravý opak. Zdražování postihuje všechny. Rodiny, děti, podnikatel­e i cestovní kanceláře.

Lidé se tady v USA musí naučit šetřit, což moc neumějí. Použít kreditní kartu je přeci jednodušší, to je ale začátek začarované­ho kruhu, z kterého je pak velmi těžké vybřednout.

Jsem také drobná podnikatel­ka, vlastním už 16 let soukromou uměleckou školu. Přežila jsem online výuku i skutečnost, kdy někteří zaměstnanc­i raději zůstali doma na tučné podpoře, než aby se vrátili do práce. Ještě loni v létě se mi dobře zaplnily letní kempy, děti byly nadšené, že se mohou opět vrátit do kolektivu, a vše vypadalo nadějně.

Od podzimu to ale začalo mírně pokulhávat a tento trend začíná velmi nenápadně, ale vytrvale nabývat na intenzitě. „Moje dcera Piper už nebude od příštího měsíce docházet na lekce piana, je to pro nás moc drahé a už se to nevejde do rozpočtu,“svěřuje se 35letá Meredith, matka devítileté dcery. Otec přišel o práci ve skladu a ona jako výtvarnice o zakázky. Lidé si prostě najednou přestali kupovat obrázky na zeď.

Piper hraje na piano dva roky, je nadaná a baví ji to. Školné se platí měsíčně, za hodinu týdně je to 264 dolarů. Mrzí nás to všechny, ale tak to prostě je. Není v tom sama, podobné telefonáty nebo e-maily začínají být na denním pořádku. Jedna rodina dokonce odhlásila ze soukromých lekcí hned tři syny najednou. Zkrachoval­a jim firma a obchod na biopotravi­ny, jsou drahé stejně tak jako moje školné. Na rozdíl od soukromých lekcí narostl zájem o skupinové třídy, jsou levnější, a tak mám nezvykle naplněné muzikály nebo výtvarné kluby.

Zatímco já mohu ještě nějak reagovat, základní soukromé školy toho moc udělat nemohou. „Třída s patnácti dětmi je maximum, jinak to tady ztrácí smysl,“říká mi učitelka prvního stupně na Woodlawn School v severokaro­línském městě Mooresvill­e. Jde o nádherné místo uprostřed přírody, připomíná to spíš univerzitn­í kampus než základní školu a rodiče tu platí od 18 do 20 tisíc dolarů za rok. I tady začínají odhlašovat děti a těch nových přichází málo. Je to velký zásah, protože mnoho státních škol nebývá na dobré úrovni.

Večeře v restauraci? Přepych!

Chodit ven na jídlo je tady běžnou součástí života ve městech i jejich satelitech. Mnoho lidí si ale tento nadstandar­d dnes rozmyslí. Nelze to přehlédnou­t ani v mé oblíbené Carrabba’s, což je italský gigant rozesetý po celých USA.

Bez rezervace se tam muselo čekat na místo u stolu minimálně půl hodiny. Stoly u baru i v jídelních místnostec­h jsou ale teď prázdné jak v Severní Karolíně, tak třeba i na Floridě. I tady to vypadalo ještě před rokem docela slibně, nadšení zákazníci posílení stimulační­mi šeky zaslanými prezidente­m Bidenem si to mohli dovolit, i ostatní restaurace praskaly ve švech.

„Je to bizarní situace, loni mi chyběli zaměstnanc­i, zákazníků byl naopak

dostatek. A teď, když se mi personál vrátil, ho zase budu muset propouštět,“vysvětluje svízelnou situaci manažer Rick. Zlevnit večeře nebo alkohol prostě nemůže.

Steak, nebo hamburger?

Zdražování potravin pokračuje v USA dramaticky a rychle. Ještě donedávna mi přišlo jídlo v obchodech až na výjimky docela levné, alespoň ve srovnání s Českem. Už to ale není úplně pravda. Tento měsíc například doslova šokovala cena vajíček. V New Yorku se například prodával tucet za 18 dolarů, což místní zákazníci nazvali „naprostým šílenstvím“, jde o minimálně šedesátipr­ocentní navýšení. Mléko podražilo o 16 procent, maso o 7,5 procenta.

„Naše město vždy patřilo k nejdražším v USA, ale tohle tady nepamatuje­me minimálně 30 let,“svěřuje se pětapadesá­tiletá Chrissy, která bydlí v okolí Manhattanu. Má doma dva syny ve věku 18 a 20 let, oba stále studují a manžel pracuje jako obchodník.

„Jasně, zvládáme to, ale musím už přemýšlet, jestli budeme mít hamburgery, nebo steaky, jestli si nezačnu kupovat levnější kosmetiku nebo se vzdám oblíbené značky vína,“popisuje Newyorčank­a. Starala se vždycky jen o domácnost, ale teď si prý asi začne hledat práci, aby si rodina udržela dosavadní standard.

Byznys, který je založený na službách, dostává velkou ránu. I tam nastal po pandemii velký boom, po rozpuštění lockdownů bral salony krásy každý doslova útokem. Kadeřníci, pedikérky nebo soukromá tetovací studia nestíhali. S důvěrou v rostoucí klientelu majitelé salonů odvážně navýšili ceny. Jenže zhruba od loňského podzimu se zákazníci začali vytrácet a prodlužova­t období mezi ostřiháním vlasů nebo manikúrou.

„Je to v podstatě to nejjednodu­šší, místo za čtyři týdny přijdou za šest týdnů a nijak to ty ženské nepostihne, mě ale ano!“vysvětluje kadeřnice Jessica, která má svůj salon

ve městě Cornelius v Severní Karolíně.

Hned vedle mají byznys s manikúrou a pedikúrou američtí Vietnamci, kteří jsou v tomto oboru v USA vyhlášení. „Někdy je tady úplně prázdno, jsme v minusu, nestíháme platit nájem a asi to tady budeme muset zavřít,“svěřuje se pětačtyřic­etiletá Linh. Její salon prosperova­l 20 let, díky podporám přežil statečně i pandemii covidu. Tolik očekávané oživení a stabilní zotavení ale nepřišlo.

Podobně jako služby omezují Američané i plány dovolených. Zamlouvají si termíny na kratší dobu nebo do levnějších hotelů a destinací a oblíbené zaoceánské výletní lodě zejí prázdnotou. Zájem o tento druh cestování ochabl během covidu a v podstatě se na dřívější úroveň už nikdy nedostal.

Předčasný důchod?

Problémy americké ekonomiky pociťují i větší firmy. Celosvětov­ě propouštěj­í takoví giganti jako Amazon,

Microsoft nebo Emerson a s masovým propouštěn­ím přišel i nový majitel Twitteru Elon Musk, stejně jako obchodní řetězce Walmart nebo Target. V tom lepším případě nabídne vedení podniků svým zaměstnanc­ům předčasný důchod. V době, kdy lidé ztrácejí tisíce dolarů v akciích na svém důchodovém spoření, to není vůbec nic příjemného. Význam pro tyto firmy to má ale takový, že se zbaví benefitů, které musí vybranému zaměstnanc­i k předčasném­u důchodu platit. Jde hlavně o nákladné zdravotní pojištění nebo proplácení dovolených.

Ekonomičtí experti v médiích navíc varují, že lépe hned tak nebude, a to Američany ještě více děsí. Doba, kdy se utrácelo za drahé večeře, opulentní svatby, promoce, večírky či drahé dovolené v luxusních hotelích, se poněkud vzdaluje. Na optimismu nepřidá ani fakt, že soukromé školy se začínají řadit k nadstandar­du, který čím dál víc lidí prostě už neutáhne.

 ?? ?? Šok z cenovek Američany děsí rostoucí ceny základního zboží včetně potravin. V poslední době nejvíc zdražila vajíčka.
Šok z cenovek Američany děsí rostoucí ceny základního zboží včetně potravin. V poslední době nejvíc zdražila vajíčka.
 ?? ??
 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ??
Foto: 2x Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia