Dnes Prague Edition

Nebe nad USA brázdí špion – balon z Číny

-

Nad Spojenými státy se několik dní pohybuje čínský špionážní balon (viz foto). USA jeho pohyby sledují a Pentagon na žádost prezidenta Bidena zkoumal možnost, že by ho sestřelil.

Nakonec se ale ministr obrany Lloyd Austin a šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley pro takový krok nerozhodli kvůli obavám, že by úlomky zařízení mohly ohrozit lidi na zemi.

Mluvčí čínského ministerst­va zahraničí Mao Ning uvedla, že situaci prověřuje. „Dokud nebudou fakta vyjasněna, spekulace a přehnané reakce nepomohou řešení této záležitost­i,“prohlásila Mao. „Doufáme, že obě strany budou tuto otázku řešit klidně a rozvážně,“dodala.

„Nepochybuj­eme o tom, že balon pochází z Číny,“řekl novinářům americký činitel pod podmínkou zachování anonymity. Dodal, že balon se pohybuje ve vysoké výšce nad významnými místy s cílem shromáždit informace.

Objekt americká armáda zaznamenal­a konkrétně nad státem Montana, kde u města Great Falls leží Malmstromo­va letecká základna. Podle agentury Reuters je na ní 150 sil pro mezikontin­entální balistické střely; podle dostupných údajů je Malmstromo­va základna jednou ze tří základen se strategick­ými raketami na území USA.

Balon je podle citovaného činitele poměrně rozměrný. „Zhodnotili jsme, že je dost velký na to, aby jeho úlomky způsobily škody,“sdělil. Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder uvedl, že balon se pohybuje ve výrazně vyšší výšce, než v jaké funguje komerční doprava, a nepředstav­uje hrozbu ani pro lidi na zemi. Uvedl také, že USA podnikly kroky, které zařízení zabrání shromažďov­at citlivé informace.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli incidentu posunul plánovanou návštěvu Pekingu. Do Číny měl na dvoudenní návštěvu odcestovat už v neděli. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia