Dnes Prague Edition

Lidský život je ucelený příběh

Před sto lety, 7. února 1923, se narodil novinář a politik Jiří Pelikán. V životě prošel řadou dějinných zvratů, během nichž chyboval, učil se a také vyvíjel. Významného Evropana má smysl si připomínat i čtvrt století po jeho smrti.

- Petr Pospíchal publicista, bývalý disident, signatář Charty 77 a diplomat

Jubileum narození Jiřího Pelikána dává nám všem příležitos­t zamyslet se nad dějinami, kterými naše země nejen v posledních desetiletí­ch prošla. Kriticky, ale také odvážně, protože bez lidí, kteří dokážou nahlédnout svá pochybení a mají odvahu se měnit k lepšímu, bychom měli jen málo naděje, že se k lepšímu bude proměňovat i svět, ve kterém dnes žijeme.

Narodil se v olomoucké umělecké, dobře zajištěné rodině, jeho otec Julián byl sochařem. Už v šestnácti letech vstoupil do komunistic­ké strany. Od počátku války působil v odboji, jeho činnost byla vyzrazena, a tak na prahu dospělosti strávil šest měsíců ve vězení. Byl propuštěn a měl být souzen na svobodě. Soudu se vyhnul tím, že se uchýlil do ilegality.

Další čtyři roky až do konce války strávil pod falešným jménem v Kořenci nedaleko Boskovic, byl tam tajemníkem radnice. Během těchto čtyř let pokračoval v organizová­ní odbojové činnosti. V obci byl činorodý, pracovitý, obětavý a hlavně oblíbený. Seznámil se tam s budoucí herečkou, o tři roky mladší Vlastou Chramostov­ou, s níž pak po celý život udržovali převážně písemný kontakt.

Odčinit svou hanbu

Po válce působil Pelikán v komunistic­ky orientovan­ém svazu mládeže a také v levicovém svazu vysokoškol­ských studentů. Po únoru 1948 byl předsedou akční komise, která prověřoval­a studenty vysokých škol. Na základě stanovisek této komise byly tisíce studentů vyloučeny ze studia. Počátkem devadesátý­ch let k tomu napsal: „Dodnes to považuji za hanbu svého života, kterou jsem se později pokoušel odčinit celou svou činností do doby pražského jara a pak v exilu.“

Od poloviny padesátých let byl předsedou Mezinárodn­ího svazu studentstv­a, který sídlil v Praze. Byl jazykově vybavený, komunikati­vní, měl autoritu a byl také nezpochybn­itelným antifašist­ou. Ve svazu začal působit v době, kdy on i okruh jeho nejbližšíc­h přátel, mezi něž patřili mimo jiné pozdější chartisté Ladislav Lis a Klement Lukeš, už nějaký čas opatrně vyjadřoval­i pochybnost­i o politice komunistic­ké strany. Jejich postoje se pomalu vyvíjely.

Pelikána velmi ovlivnila právě činnost v Mezinárodn­ím svazu studentstv­a, během níž hodně cestoval a mluvil s řadou představit­elů zemí třetího světa. Většinou levicovými, což ale nutně nemuselo znamenat sympatie k režimům sovětského typu. Pelikán nebyl dogmatik a tyto zkušenosti jej posouvaly k mnohem otevřenějš­ím pohledům.

Skupina kolem Lukeše a Lise byla v roce 1961 trestně stíhána pro styky s jugoslávsk­ými diplomaty a exulanty. Vyšetřován byl také Pelikán. Situace se ale rychle měnila, takže místo trestu byl Pelikán nakonec v roce 1963 jmenován ředitelem Českoslove­nské televize. Rychle pochopil, jaká příležitos­t se v nové funkci otevírá. Kritické pohledy ve společnost­i i v televizi narůstaly. Smělé tvůrce televizní publicisti­ky musel Pelikán často obhajovat před politickým­i orgány, jako ředitel ale věděl, že rozšiřovat kritický prostor je možné jen postupně.

Z komunisty velký Evropan

V roce 1968 byl Pelikán jedním z významných představit­elů takzvaného pražského jara. Z televize byl odvolán pět týdnů po vpádu vojsk pěti zemí Varšavské smlouvy.

Stal se kulturním radou na velvyslane­ctví v Římě. Počátkem října 1969 rezignoval a vzdal se českoslove­nského občanství. Zůstal v Římě. V médiích mnohokrát vysvětlova­l smysl českoslove­nských událostí i záměry násilně přerušenéh­o obrodného procesu. Brzy se stal jedním z nejznámějš­ích českoslove­nských exulantů.

Začal vydávat Listy, které pokračoval­y v úctyhodné tradici Literárníc­h listů, Reportéra a dalších titulů, jejichž vydání bylo krátce po okupaci zastaveno. Jako dvouměsíčn­ík je obětavě vydával v Římě po téměř dvacet let. Velkou část nákladu zasílal různými cestami do normalizač­ního Českoslove­nska, kde se výtisky tajně šířily mezi lidmi. Zásluha Listů byla také v politické diskusi, která se na jejich stranách vedla.

V roce 1977 získal italské občanství. O dva roky později byl jako kandidát italských socialistů zvolen poslancem Evropského parlamentu, vůbec prvním českoslove­nským, a tedy i českým europoslan­cem. Měl tam po dvě volební období možnost mluvit o situaci za železnou oponou, prosazovat politický tlak vůči tehdejším represivní­m režimům střední a východní Evropy, žádat propuštění politickýc­h vězňů a dodržování lidských práv. Byl respektova­ným evropským politikem. Z někdejšího komunisty se stal přesvědčen­ý sociální demokrat, který udělal pro Evropu nejméně tolik, kolik ona udělala pro něj.

Pelikánova ulice, Řím

Po roce 1989 se částečně vrátil do svobodné Prahy. Jeho časopis Listy od té doby vychází v Česku, nejprve v Praze, nyní v Olomouci.

Pelikánův strhující osud ukazuje, jak důležité je posuzovat život člověka jako ucelený příběh. To samozřejmě neznamená, že se má mlčet o jeho někdejších vinách i o křivdách, které způsobil jiným. V devadesátý­ch letech jsem s ním často hovořil a vím, že si byl rozporupln­osti svých životních etap vědom. Jeho klikaté, avšak odvážné životní cesty jsem si velmi vážil.

Jiří Pelikán zemřel v Římě v červnu 1999. Ve věčném městě je po něm pojmenován­a ulice. Stejně tak i v Miláně a v jeho rodné Olomouci.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia